Átadták a Gidránokat

2021. február 11. 14:02
Nemsokára további negyven páncélozott jármű követi a mostani tíz darabot.

Átadták Tatán az első tíz, Gidrán típusú, támogató feladatú páncélozott járművet csütörtökön. A képen az első tíz hadieszköz egyike látható a 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában az érkezés napján, 2021. február 11-én.

A török gyártótól hamarosan további negyven jármű érkezik Tatára.

Korábban írtunk arról, hogy megkezdődött a Magyar Honvédség tíz páncélozott harcjárművének átcsoportosítása az MH Anyagellátó Raktárbázis fővárosi telephelyéről Tatára, az MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájába, február 8-án, hétfőn, a késő esti órákban.

A támogató feladatokat ellátó, Ejder Yalcin típusú páncélozott harcjárművekből 2019-ben rendelt tíz darabot a Magyar Honvédség a török gyártótól. A magyar Gidrán névvel ellátott járműveket - megérkezésük után - a HM ArmCom Kommunikációtechnikai Zrt. szakemberei korszerű híradástechnikai eszközökkel szerelték fel.

A tizenhat tonnás Gidránok amellett, hogy nagyfokú védelmet nyújtanak személyzetük és a szállított katonák számára, azokkal a technikai berendezésekkel is rendelkeznek, amelyek elengedhetetlen részei a modern haderőnek.

Még decemberben számoltunk be arról, hogy újabb negyven, négykerék-meghajtású páncélozott jármű szállításáról írt alá szerződést a Magyar Honvédség. Ez része annak a több mint háromszáz páncélozott jármű beszerzését célzó programnak, amelynek következő fázisa már magyarországi gyártás és az ahhoz kapcsolódó kutatás-fejlesztés részeként valósul meg.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Amint érkeznek új információk és képek, frissítjük cikkünket, addig is további képeket találhat a Magyar Honvédség Facebook-oldalán.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na igen, pedig volt szó polgári lőterek építésről.
A végső szó mindig a gyalogságé, és nekik sokkal nehezebb a dolguk, ha nem feltartott kezű emberek, hanem beásott milíciák fogadják őket.

He-he, még néhány janicsár és szablya is kellene. Hogy ne kelljen ukránul tanulni a suliban!

Hát igen, el kell lőni pár százat ahhoz, hogy kezdjen ráérezni az ember, és erre éles helyzetben már nem lenne idő, jobb megelőzni a bajt - nem véletlen, hogy a svájciak is alapvető tudásként várják el a fegyverkezelési képességeket.

Nem véletlen, hogy háborúban a tűzkeresztség volt a nagy választóvonal, és az azon túlesetteknek sokkal nagyobb volt a túlélési esélye. Ahol erre már odafigyeltek, ott a zöldfülűeket igyekeztek a tapasztaltak mellé beosztani, és őket ha lehetett eleve könnyebb célpontok ellen küldeni. (másrészt persze a veteránok utálták a kezdőket, mert kiszámíthatatlanok a reakcióik)
Hú, az első lövésem AK-val, azt hittem, hogy megsüketülök. A sokadik tár után már nem volt semmi különös.

Annál is inkább, mert a törököknek van tapasztalatuk az ilyen járművek kapcsán, miután már évtizedek óta harcolnak a kurd gerillák ellen. Ezért biztos, hogy ezeket a járgányokat már kipróbálták harcban.

Hú, a gránátra már nem is emlékszem, csak arra, ahogy eldobásnál, amikor hátrahúzom a kezem, már elcsattan. Sokkal jobban megmaradt a robbantógyakorlat, amikor a detonátorba bele kellett szerelni a gyújtózsinórt, szigorúan test mellett, egyik oldalon, hogyha felrobbanna, akkor csak az egyik kezet vigye el - így mondták. Aztán amikor beleszúrtam a szerelt detonátort a robbanóanyagba, és meggyújtottam a zsinórt, a robbantómester beledobta az egészet egy ott lévő mély pocsolyába, és a vizet fellőtte vagy 15 méter magasra. Az előttem lévőkét nem, a nem lefojtott robbanás ezért nem volt olyan látványos.

A gumikerekűek sokkal jobban használhatóak városi környezetben, és a világon sokkal inkább ez a jellemző felhasználás. A PSZH, BTR és társai is gumikerekűek voltak, azért ezek nem sima kisteherautóra valók a boltból, hanem többrétegűek (én hatra emlékszem), jó pár karabélyőszer-találatot kibírnak, hiszen direkt erre vannak fejlesztve.
A gyártás alapvető dolog, anélkül ki lennénk szolgáltatva a beszállító országnak, az meg lehet akármilyen baráti ország, nem opció.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés