Mátyás király számszeríja évtizedek óta New Yorkban várja a kíváncsi látogatókat

2021. február 11. 18:16
Az 1920-as években azt hitték hamisítvány, most a Metropolitan Művészeti Múzeum állandó kiállításának része.

Mátyás király az egyik legismertebb középkori magyar uralkodó, akit a mesék általában az igazságos jelzővel illetnek, a történelmi emlékezetben pedig főként erőskezű, művészetpártoló uralkodóként él, aki felvirágoztatta az országot. Az uralkodása alatt készült épületeknek mára már nagyrészt csak a romjai állnak, az udvarába érkezett különleges ajándékok, illetve az ott készült és megrendelt munkák egy része azonban a mai napig megtekinthető. Ilyen például a híres könyvtára, a Bibliotheca Corviniana, amelyből kétszáztizenhat kötet ma is megtalálható, ötvenöt ma is Magyarországon. 

Egyéb hozzá kötődő műtárgyak esetében azonban sokkal rosszabbul állunk – hívja fel a figyelmet a 24.hu.  A lap egy, az uralkodó által feltehetően sosem vagy alig használt számszeríj történetét mutatja be. Az említett fegyvert a Metropolitan Museum of Art egyik termében tekinthetik meg az érdeklődők. 

Az 1489-ben készült csontberakásos számszeríj bécsi fegyverkészítő mesterek munkáját dicséri. A múzeum állandó kiállításának évtizedek óta részét képező fegyverről így írnak az intézmény honlapján:

„Ez a számszeríj a díszítmény részét képező címerek egyik legkorábbi példája. Corvin Mátyás (1443–1490) magyar és cseh király számára készült, látható rajta a saját, illetve a királyságának címere. Gazdag díszítettsége mellett a számszeríj kifinomult elsütőrendszere miatt is kivételes.”

A kutatók mai álláspontja szerint a 2284 grammos fegyver eredeti. Hetvenöt évvel ezelőtt ez nem volt ennyire egyértelmű, a Budapest folyóirat hasábjain (1946/7.) Genthon István művészettörténész kifejtette, hogy egy XIX. század elejéről származó angol hamisítványról van szó. Ebben az időszakban ugyanis divatosnak számított híres emberek fegyvereit gyűjteni – tette hozzá.

Az egyébként elismert szakember szerint a számszeríjat a húszas évek elején a Nemzeti Múzeumnak is felajánlották, az intézmény akkori vezetője, Varjú Elemér (1873–1945) azonban gyanúsnak ítélte azt, mivel a címer egy korábban nem ismert módon volt elrendezve a fegyver díszítésén. Az ajánlatot elutasította, a számszeríj pedig a müncheni Julius Böhler cégnél cserélt gazdát, és került kétezer dollárért New Yorkba.

Az üzletre 1925-ben került sor, a régi fegyverek egyik legjelentősebb szakértője Bashford Dean bonyolította le az adásvételt. Genthon elmondása szerint fél évvel később Dean egy csereüzlet részeként felajánlotta a Nemzeti Múzeumnak a műtárgyat, nem is kért érte sokat, szinte semmit, de az üzletet nem kötötték meg.

(További képeket a múzeum honlapján talál.)

(Fotó: Wikimedia Commons)

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a számszeríj szerintem is egy hamisítvány, remélem, nem fogjuk megvásárolni. A rajta látható címerábrázolás több mint gyanús: az uralkodó családi címerét még sosem láttam középkori címereken az országcímerek alatti mezőben a címerpajzson elhelyezni. A dinasztiák címerei jellemzően a címerpajzs szívében, középen voltak ábrázolva (ld. Albert király címerét), esetleg a címerpajzs bal felén (ld. a magyar Anjouk címerét). A címeren látható sisak is erősen problematikus. Hirtelenjében nem ugrik be egyetlen egy párhuzam se, valahogy összességében furcsa és anakronisztikus. És még nem láttam az egész fegyvert...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés