Ujhelyi: Az EU-nak szüksége van saját gyógyszergyári kapacitásra

2021. február 10. 12:09
Az MSZP-s európai parlamenti képviselő szerint a magyar kormány sportot űz abból, hogy Brüsszelt hibáztatja a vakcinabeszerzés lassúsága miatt.

Az Európai Uniónak szüksége van saját egészségügyi-gyógyszergyári kapacitásra, nem lehet kiszolgáltatott a fejlettebb háttériparral rendelkező földrészeknek – jelentette ki Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője online tartott sajtótájékoztatóján szerdán.

Ujhelyi István kiemelte: az általa szorgalmazott európai egészségügyi unió egyik fontos célkitűzése – a betegbiztonság és a minőségi ellátás garantálása mellett – az európai egészségipar megteremtése. Az oltóanyag-ellátás késlekedése miatt „azért alakult most ki a politikai egymásra mutogatás, mert a vakcinagyárak egy része nem tudta azt a kapacitást kiszolgálni, amire az európai szerződésekben kötelezettséget vállaltak az első hónapban” – fogalmazott. Közölte: a magyar kormány sportot űz abból, hogy Brüsszelt hibáztatja a vakcinabeszerzés lassúsága miatt.

A politikus hozzátette: a magyarországi vakcinabeszerzés részleteinek megismerésére közérdekű adatigényléssel fordult az illetékes minisztériumokhoz és a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz. Az uniós beszerzést egy olyan irányító bizottság felügyelte, amelyben minden tagállam képviseltette magát – mondta Ujhelyi István. A politikus emiatt arra vár választ a kormánytól, hogy ki képviselte az Orbán-kabinetet az uniós tárgyalásokon, emelt-e a magyar kormány kifogást az uniós beszerzés részletei miatt. Azt is tudni akarja, hogy melyik kormányzati szerv a felelős azokért az egyedi megállapodásokért, amelyeket az oltóanyaggyártókkal kellett kötni a szállítási és logisztikai részletek rendezése érdekében.

Arra is kíváncsi, hogy melyik vakcinából milyen mennyiséget és milyen szállítási határidővel rendelt meg a magyar kormány,

illetve ezek leszállítása során felvetődött-e már késlekedés, vagy hiányos szállítás. Ha igen, akkor a kormány milyen lépéseket tett a gyártócégekkel szemben, milyen jogi garanciák vannak arra, hogy a magyar kormány által leadott igények teljesülnek? – tette fel a kérdést.

„Közösen kell rákényszerítenünk a gyártókat arra, hogy a lekötött 2,5 milliárd vakcinát mihamarabb leszállítsák Európának. A magyar kormány feladata emellett, hogy tisztességesen, átlátható módon és biztonságosan megszervezze az oltást Magyarországon” – mondta Ujhelyi István.

(MTI)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az egész unióban csak mi tartjuk lassúnak a beszerzést, ugye?
Ursula már mea culpazott.
Újhelyi a Krekó terv végrehajtásában érdekelt.

Kétszer vártunk az unió döntéshozóira nagy kérdésben.
Az első 2015-ben a migránsok vonulása idején volt. Az unió nem tett semmit, ezért mi kerítést építettünk.
A második a közös uniós vakcina beszerzés. Ez sem sikerült, kénytelenek voltunk magunk megoldást találni.
Az unió működésképtelen minden szempontból.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés