Kudarcnak ítélik Josep Borell moszkvai útját: inog a széke

2021. február 9. 15:05
EP-képviselők az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének leváltására szólították fel az Európai Bizottság elnökét.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének leváltására szólította fel az Európai Bizottság elnökét az Európai Parlament ötvenöt tagja, akik „megalázónak” nevezték Josep Borrell múlt heti kétnapos moszkvai látogatását. A Riho Terras észt néppárti EP-képviselő kezdeményezésére írt, időközben a Twitter közösségi portálra is kikerült levélben a képviselők feleslegesnek nevezték a véleményük szerint megalázó kimenetelű, két nappal Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus elítélése után tett látogatást, amely – mint írták – rendkívül romboló hatása van az Európai Unió megítélésére.

A levél aláírói között szerepel Vincze Lóránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) EP-képviselője is.    

Kijelentették, Borrell Moszkvában nem volt képes megvédeni az EU értékeit és érdekeit. Nem állt ki az európai érdekek mellett akkor sem, amikor Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nyíltan bírálta az EU-t és az Egyesült Államokat az állítva, hogy vezetőiket megtévesztették, és arrogánsan vádolják Oroszországot Navalnij megmérgezésének ügyében. A főképviselő hamisan tájékoztatta orosz kollégáját arról, hogy nincs szó uniós szinten Oroszországgal szembeni szankciók bevezetéséről a Navalnij elleni orosz büntető intézkedések kapcsán – fűzték hozzá.   

 

 

Borrell emellett nem tett említést a kelet-ukrajnai helyzetről sem, ugyanakkor beszélt az orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcina európai alkalmazásáról annak ellenére, hogy az oltóanyag fejlesztői még nem fordultak az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) a vakcina hivatalos uniós forgalomba hozatali engedélyének megadása iránt. Az EP-képviselők szerint a látogatás ideje alatt tett orosz bejelentés ügyében, miszerint uniós diplomatákat utasítanak ki Oroszországból, a főképviselőnek határozott jelzést kellett volna küldeni Moszkvának azzal, hogy megszakítja látogatását – részletezték.   

 

 

Kijelentették: a főképviselő téves megítélésen és önkényes döntésen alapuló moszkvai látogatása, illetve az, hogy nem volt képes kiállni az unió értékei és érdekei mellet, súlyosan károsította az EU megítélését és az uniós külügyi és biztonságpolitikai szolgálat méltóságát.    

„Úgy véljük, hogy az Európai Bizottság elnökének cselekednie kell, ha Borrell nem mond le magától”

 – tették hozzá. Az Európai Bizottság a péntek óta egyre erősödő bírálatokra reagálva hétfőn védelmébe vette Borrellt, és úgy ítélte meg, hogy helyes lépés volt a moszkvai látogatás.

Oroszország részéről semmilyen szándék nem mutatkozik a konstruktív párbeszéd folytatására az Európai Unióval, különösen a szabadságjogok és az emberi jogok tekintetében – jelentette ki Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén kedden

Josep Borrell a múlt heti, kétnapos moszkvai látogatásáról tartott EP-vitán kijelentette,

Oroszország nem felel meg azoknak az elvárakozásoknak, hogy modern demokráciává válik,

ehelyett komoly csalódottság és bizalomvesztés tapasztalható az EU és Moszkva között.

„Az orosz kormány a tekintélyelvűség aggasztó útján halad, a civil társadalom tere szűkül, a szólásszabadság csökken, látszólag nincs lehetőség a demokratikus alternatívákra. Az Európai Unió kereszteződéshez érkezett az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokat illetően. A most meghozni kívánt uniós döntések fogják meghatározni az oroszországgal való kapcsolatokat, a döntések között akár szankciók kivetése is szerepelhet” – közölte.

(MTI)

Fotó: Twitter, ec.europa.eu

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon kemény csapat ez a Bizottság!

Borrel elég hálátlan feladatot kapott.
A szankciókkal sújtott oroszoknál kellett eredményt elérnie.

a vérkomcsi spanyolt ki sem kellett volna nevezni, a külpolitikus mindig balos az EU-ban, ideje lenne egy jobbost is kinevezni

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés