Belgiumban gyártják, Amerikában csomagolják, az EU-ba hozzák vissza a vakcinát

2021. február 5. 20:33
Négy uniós ország a Johnson and Johnson egyadagos vakcinájának mihamarabbi beszerzésére sürgette az EU-t.

Dánia, Ausztria, Csehország és Görögország kormányfője az amerikai Johnson and Johnson gyógyszergyár vakcinájának beszerzésére szólította fel az Európai Uniót pénteken.

Az Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének küldött levelet Sebastian Kurz osztrák kancellár, Andrej Babis cseh, Mette Frederiksen dán és Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök írta alá.    

Közölték azt is: olyan információjuk van, amely szerint

a Belgiumban gyártott új vakcinát az Egyesült Államokba kell szállítani az ampullákba töltéshez, illetve a csomagoláshoz.

Ennek kapcsán arra utaltak, hogy tudomásuk szerint Európában is vannak megfelelő töltő és csomagoló kapacitások, amelyek kihasználásával a beszerzés felgyorsítható lenne. A levél aláírói nem zárták ki azt sem, hogy a belgiumi vállalathoz fordulnak a probléma megoldásával kapcsolatos javaslatukkal.    

A négy ország kormányfője szerint

a Johnson and Johnson egyadagos védőoltása forradalmi változást jelenthet.

Hangsúlyozták annak fontosságát, hogy az EU mielőbb állapodjon meg az amerikai vakcinagyártóval. A miniszterelnökök egyben szorgalmazták, hogy az EU folytasson gyors tárgyalásokat mielőbbi szerződéskötésről valamennyi ígéretes vakcina gyártójával, így az amerikai Novavax-szal vagy a francia Valnevával. Hangsúlyozták: valamennyi új vakcinát mielőbb engedélyeztetni kell, ha megfelelnek a szükséges egészségügyi követelményeknek.    

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Johnson & Johnson

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés