Oltási útlevél jön a skandináv államokban

2021. február 4. 16:08
Digitális koronavírus-vakcinaútlevelet vezet be Dánia és Svédország.

A tervek szerint ha a lakosság megfelelő aránya már be lesz oltva, Dánia fokozatosan megszünteti a korlátozásokat – írja az Euronews Az útlevél formanyomtatványát a dán állami egészségügy weboldalán lehet majd elérni, ahonnét a dán lakosság eddig is értesülhetett koronavírus-tesztjeinek eredményéről. „A kormány, a dán ipar és a dán üzleti kamara képviselői előreláthatólag 3-4 hónapon át fognak azon munkálkodni, hogy technológiai megoldást fejlesszenek egy új digitális koronavírus-útlevélre” – közölte a dán adózási miniszter.

Ezután remélhetőleg megkezdhetjük a dán társadalom fokozatos, nyugodt újranyitását"

– tette hozzá a miniszter.

Svédország is közölte, hogy digitális oltási tanúsítványt vezet be nyárig. Stockholm ettől azt reméli, hogy általa könnyebb lesz helyreállítani a gazdasági kapcsolatokat a helyi és külföldi vállalatok között. „A fókusz az üzleti utazókon van” – mondja tudósítónk. „Ugyanakkor belőlük nincs túl sok a 94 ezer dán állampolgár között, akik már megkapták a vakcina második dózisát is. Természetesen sokkal hosszabb ideig fog tartani, mire az oltóanyag az üzleti utazók számára is elérhetővé válik.”

Az Európai Tanács tagjai január végén abban állapodtak meg, hogy közösen hoznak létre egy egységes oltási útlevelet, azonban a projekt ütemtervéről nem szolgáltak részletekkel.

Címlapfotónk illusztráció. Forrás: Andrej Isakovic / AFP

 

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem találtam arról infot, hogy a szputnyikkal már oltanának nálunk. A szerbeknél már igen és igazából már célegyenesben van, mert a megérkezett charge összetételét már ellenőrzi az NNK és a Lancet (vezető brit orvosi lap) igen pozitív véleményt közölt róla.

Az Unió ( a tagállamokkal együtt) egyszerűen nem mérte fel jól nyáron azt, hogy a több jelölt közül ki lesz a leghamarabb kész, bár biztonság kedvéért mindegyiknél kötött le mennyiségeket. A jelöltek közül
( volt vagy hat-hét) a Pfizer és a Moderna lett kész, utána jött lemaradva az Astra/Zeneca ( Ráadásul ezt a németek. lengyelek és a belgák nem is ajánlják 65 év felett) A két francia ( Sanofi és a Pasteur ) meg gyakorlatilag fejreállt, a maradék pedig ( pl. a Johnson) még dolgozik. Az oroszok már észrevették a piaci rést, beadták az EMA-hoz a Szputnyikot, a kínaiak meg úgy tűnik, hogy inkább Ázsiára koncentrálnak. Európában két vakcinájukkal jelentek, vagy majd jelennek meg Törökországban a Sinovac-kal, a szerbeknél meg majd nálunk Sinopharmmal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés