„Dícsértessék a Jézus Krisztus, éljen Szálasi!”

2021. február 4. 19:42

Ács Dániel
Hírklikk
A Turul nyilas jelkép lett, ezért sem támogatta a szobor felállítását az akkori SZDSZ-es fővárosi vezetés. Interjú.

„Több mint 200 ezren nézték meg a YouTube-on a Gyilkosok emlékművét, ami egy órás dokumentumfilm esetében kimagasló szám. Számítottál erre?

Inkább csak reméltem. A 444.hu-nak már volt ennél is nagyobb nézettséget elérő filmje, de eddig még egyetlen munkám sem kapott ekkora visszhangot. Nagyon sok levél jön, megválaszolni sem tudom őket. Amikor a Gyilkosok emlékművének trailerét kitettük a netre, még sok zsidózó kommentet kaptunk, meg, hogy minek foglalkozunk a Turullal, csináljunk inkább filmet, mondjuk, a Don-kanyarról. A bemutató után viszont a szélsőséges hangok eltűntek. A legtöbb visszajelzés arról szól, hogy nem ismereték ilyen mélységben a nyilas múltat, és mennyire megdöbbentette őket ez a történet.

A Turul-szobrot a XII. kerületben, közvetlenül az egykori nyilaspártház előtt állították fel 2005-ben. Eleve jogsértően, építési engedély nélkül. A szobor körül állandósultak a botrányok, majd a Fővárosi Bíróság 2008-ban jogerősen döntött a lebontásáról. A Turul-szobor azonban a mai napig a helyén áll, köszönhetően mindenekelőtt Pokorni Zoltán fideszes kerületi polgármesternek. Aki a filmetekről a bemutatója után azt nyilatkozta: aktuálpolitikai furkósbotot faragott a történetből, ami az ő fején reccsent. 

Pokorni Zoltán túl sokat képzel a saját szerepéről: a film költségét a 444.hu támogatói adták össze, de sosem fektettünk volna ennyi pénzt és ennyi energiát egy filmbe, amit azért csinálnánk, hogy Pokornit lejárassuk. A zárt körű sajtótájékoztatóra, ahol Pokorni a filmünket bírálta, minket nem hívott meg. A forgatások közben sokszor kerestem őt telefonon, és amikor végre hajlandó volt velem beszélni, nagyon megkértem, hogy nyilatkozzon ő is a filmben. Elmondtam neki, hogy ez egy fontos film lesz, sokan fogják látni. Megérdemelnének annyit a kerület lakosai és az áldozatok leszármazottai, hogy ő is megszólaljon a filmben. A polgármester azt válaszolta, hogy ő ezt megérti, de akkor sem akar nyilatkozni.  

Pokorni Zoltán azzal is szokott védekezni, hogy amikor annak idején a Turul-szobrot építették, még nem lehetett tudni, hogy a közvetlen közelében is tömegmészárlások zajlottak le. Számomra megdöbbentő érvelés ez egy történelemtanártól, aki a kerület vezetője is. 

A szobor felavatása előtt valóban sok minden nem volt még ennyire közismert. De az igen, hogy a nyilasmozgalmon belül a XII. kerületi szervezet kiemelt bázis volt Kun páter vezetésével. Tudható volt, hogy a kerületben található Maros utcai zsidó kórházban, a Bíró Dániel kórházban és az Alma utcai idősek otthonában tömeggyilkosságok történtek. A Turul nyilas jelkép lett, ezért sem támogatta a szobor felállítását az akkori SZDSZ-es fővárosi vezetés. Demszky Gábor ex-főpolgármester el is mondja a filmben, hogy nem akarták erővel lebontatni a szobrot, mert attól tartottak, utcai harcok robbannának ki a Turult védő szélsőjobboldali figurákkal”. 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 121 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Persze bazd meg, szép dolog összemosni 1944-et 2020-al, igaz?
Szarházi!

Az Árpád sávok is nyilas szimbólumok lettek. Címerünkből is hagyjuk le?

Én végignéztem a filmet, és leginkább a Jobbikra vet rossz fényt. És a Jobbik nem a Fidesz szövetségese.

Az SZFE kis forradalmárai piros-fehér Árpádsávokkal kötözték körbe a bejáratot. Nagy ravaszul szalag formát adtak neki. Az EP antiszemitái Deutsch Tamás vegzálásán élik ki magukat, miközben antiszemita muszlimokkal árasztják el Európát.

Aki nem tudná, Ügyek vezér felesége, Emese álmában megjelent isteni látomásként egy turulmadár és a megszületett fiút ezért Álmosnak nevezték el.

https://mek.oszk.hu/01900/0199..

A turul a magyarok szent madara ősidők óta.
Minden ellene folytatott harc hiábavaló.

Kérdésem:
A turul a náci, vagy a hely, ahová tették? Mármint szerinted?

Bocs, nem így kérdeztem. Tehát ha jól értem, a turul általában nem náci, hanem ez itt azért náci, mert püont ide tették?

Gondolom, hogy amikor felállították, akkor ez nem provokációs szándékkal történt.

Igazad van, de minden tömeggyilkosságra emlékezni kell, minden rémtettre és minden elkövetőre személyében és bizony úgy is, ha azt mondjuk, hogy a magyar gyilkos nyilasok írtották a zsidókat, akkor azt is kimondjuk, hogy a zsidó ÁVO tömeggyilkosságot követett el a magyarok ellen.

Szóval ezeket ki kellene mondani és LEZÁRNI!

Azt nem szabad tenni, ami most van, hogy a mostani zsidóságon kérjük számon Trianont, vagy a mostani nemzedékeken a nyilas gyilkosságokat.

Mi a kurva életet tehet arról a Pokorni, hogy a nagypapája milyen szörnyűségeket művelt?

És mit tehet arról Kun Miklós, hogy Kun Béla mit művelt? (Kun Miklós sőt! De tulajdonképpen a Pokorni is. Csak az a különbség, hogy a magyar közhangulat a Pokorni orra alá dörgöl, Kun Miklósnak pedig nagyon is örül.)

Nem?

De, az ÁVO-s vezetők zsidók voltak, ahogy a Tanácsköztársaság vezetői is, ahogy a Rákosi négyes is. Ez tény, nem ennek a kimondásától jobb, vagy rosszabb a világ, hanem ez van. Ahogy az is tény, hogy a magyar közigazgatás vagonírozta be a zsidókat, ez is tény. Ahogy az Endre meg a Baky is magyar volt. Nekem egyik esetben se jöjjön senki azzal a hülyeséggel, hogy "ezt nem magyar vagy zsidó minőségükben" csinálták. Énszerintem jobb a dogokat kimondani.

Jó a Dávid-csillagos hasonlatod, de mondok erre egy tényleges példát. Az evangélikusok fő temploma előtt, a Deák téren egy olyan emlékmű van, amely azoknak az evangélikusoknak állít emléket, akik zsidókat mentettek a vészkorszakban. Azon túl, hogy helyes az ilyen emlékmű, lehet azt mondani, hogy ennek nem itt van a helye, mert az evangélikus egyház lényege nem a zsidómentés, hanem a keresztyén hit. Tehát lehet azt mondani, hogy ez aránytévesztés, az evangélikus vallás elsősorban nem az ev.-k zsidókhoz való viszonyáról, hanem az Istenhez való vizonyukról szól.
De azt nem hiszem, hogy azért bárkit is zavarna az a felállított emlékmű.

Kun Miklós meg úgy kerül ide, hogy ugye a nagypapa, Kun Béla azért kissé tömeggyilkos, hazaáruló stb. volt. Ettől még Kun Miklós kitűnő magyar ember, remek történész, akinek az egész munkássága, tanítási szeretete és hozzáértése olyan, hogy senkinek eszébe nem jut, hogy ki volt a nagypapája, pontosabban, hogy folytatná a nagypapa rombolását.
Ez nem mondható el például a Bauer Tamásról, vagy a Pető Ivánról, akiknek mindenki az apja jut az eszébe a kedves tevékenységükről.

A Turul madár nem nyilas, fasiszta emlékkép.
Németország címerében is szerepel a sas, pedig a nácik is felhasználták.
Ami hozzátartozik: A sas már jóval azelőtt fontos szimbólum volt, hogy a címerek és hasonló jelképek használata elterjedt volna. Már az ókori Egyiptomban és Perzsiában is uralkodókhoz és istenekhez kapcsolódott a ,,madarak királya,, a görögöknél Zeusz főistenhez, a rómaiaknál pedig Jupiterhez kötődött. A sas a bátorság, az erő, a halhatatlanság és – átható tekintete miatt – a tisztánlátás jelképe lett.

2008. július 1.-től: szobor, emlékmű, kereszt, emlékjel építése, elhelyezése, ha annak a talapzatával együtt mért magassága nem haladja meg a 6,0 m-t nem volt engedély köteles, csak bejelentési kötelezettséggel járt. Tudtommal a XII. ker. Turul szobor nem haladja meg a 6 méter magasságot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés