Kis százalék, nagy segítség – érdekvédők a kormány vendéglátóipari intézkedéseiről

2021. február 2. 11:00
Az utóbbi hetekben a vendéglátósok egyre nagyobb százaléka fejezi ki elégedetlenségét a kormány intézkedéseivel szemben. Mást mondanak azonban a szakmabeli érdekképviseletek vezetői. Körképünk a magyar vendéglátószektornak nyújtott támogatásokról és a nyitás tényleges megítéléséről.

Lassan a harmadik hónapot hagyjuk magunk mögött az újabb veszélyhelyzeti, koronavírus elleni intézkedések közepette. Budapesten – és egyre több vidéki nagyvárosban – egymást érik a biciklis, robogós ételfutárok; a piros és kék dobozok nemcsak a pandémia szimbólumai lettek, hanem a vendéglátó szektor túlélésének a kulcsai is. A magyar kormány a vendéglátóhelyek bezárásával párhuzamosan jelentette be, hogy az elviteles és kiszállított ételek áfáját öt százalékra csökkenti az eredeti 27 százalékról. A kedvezmény november 13-a óta él és sok vendéglátós túlélésének a zálogja, ugyanis a kiszállítás az egyetlen üzemelési mód a pandémia tombolása alatt.

A kedvezményes áfakulcsot bértámogatás is kiegészíti,

amelynek folyósítását a kormányhivatalok az utóbbi napokban pörgették fel, hogy gyorsabb segítséget nyújtsanak a szektornak. A kormány a jelenlegi intézkedések meghosszabbításával március elsejéig a vendéglátóipart támogató intézkedéseket is fenntartja.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke és Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke szerint a csökkentett áfa nagyban segíti a szektort, az MVI elnöke pedig rámutatott a tényre, hogy az intézkedés a kormánynak sem okoz bevételkiesést, hiszen ha a most rendelő vendégeik az étterembe ülnének be, ugyanúgy öt százalékos áfával fogyaszthatnának.

A csökkentet áfa segítette a nehéz helyzetbe került vendéglátóipari szektort (MTI/Balázs Attila)

A segítség mértéke azonban sokak szerint nem elegendő és az utóbbi hetekben egyre jobban nőtt a feszültség a vendéglátósok soraiban; Budapesten egy vendéglátóhely tüntetésképpen ki is nyitott, a hatóságok azonban a hatályos intézkedések miatt bezárták; a Hősök terén pedig párszáz fős tüntetés is volt. A fokozódó elégedetlenséggel kapcsolatban Kovács László elmondta, hogy a vállalkozások több mint hatvan százaléka már nem rendelkezik egy hónapnál nagyobb tartalékkal sem.

Ezen a helyzeten azonban a bértámogatási kifizetések felgyorsítása sokat javíthat.

A recesszió és a tartalékok felélése ugyanakkor az esetek többségében nem jelent azonnali csődöt, a kedvezményes hitelekkel és egyéb támogatásokkal, valamint a magyar kis- és középvállalkozásokat segítő intézkedésekkel ugyanis a szektor súlyos mértékű eladósodása is megakadályozható. 

„Közel egy éve csak jelentős korlátozások mellett tudunk dolgozni; nincs olyan gazdasági modell, amely egy éven keresztül inaktívan fenn tud úgy maradni, hogy a költségeket is viselje a túléléshez és az újrakezdéshez” – fogalmazott az MVI elnöke, rávilágítva ezzel az állami támogatás szükségességére, kiemelve, hogy a 2008-as gazdasági világválság után hét év alatt tudott visszakapaszkodni a szektor a válságot megelőző szintre, ez az idő pedig most sem lesz kevesebb.

A nyitás azonban nem lehet megoldás, ahogyan arra Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) elnöke rávilágított, a szervezet szerint ugyanis a vírushelyzetre való́ tekintettel érthető az ágazatban dolgozók elkeseredettsége, azonban a nyájimmunitás eléréséig vagy a szakemberek által meghatározott átoltottsági szintig elkerülhetetlen az intézkedések teljes feloldása. 

A beoltottságtól függ, mikor nyit a vendéglátóipar – Flesch Tamás a Mandinernek

Abban mindhárom piaci szakértő egyetért, hogy az öt százalékos elviteli áfa veszélyhelyzet utáni meghosszabbítása sokat segítene a kilábalásban és adópolitikai előnye is lenne, Gál Pál Zoltán szerint ugyanis az ételek egységes áfabesorolása az adózásra és az adózói magatartásra is jó hatást gyakorolna. Ezt segíti ki a gyorsított bértámogatás is. Az előbbieken felüli intézkedésekkel kapcsolatban Kovács László MVI-elnök elmondta:

„a kiszállítás egy fontos szalmaszál, de nem oldja meg a vendéglátás jelenlegi problémáit”,

ugyanis az eddigi támogatások alapvetően a munkaerő megtartását segítették; egyrészt szociálpolitikai okok miatt, amelynek köszönhetően az emberek nem kerülnek az utcára, másrészt a munkaerőt meg is kell tartani a sikeres újrakezdéshez – ezt az elviteli áfacsökkentés sikeresen elérte.

Kovács László kiemelte, a csökkentett elviteli áfa megtartása mellett segítséget jelenthetnek az újraindításban a célzott támogatások, amelyeket a vendéglátóhelyek 2019-es nyeresége alapján lehetne kiosztani. „Ez a gazdaságfehérítést is elősegíti, mert ezek a cégek jogkövetőek voltak és sok adót fizettek a közösbe, azonban most segítségre szorulnak” – fogalmaz az MVI elnöke. Ebben a segítségben pedig partner a kormány is,

az egyeztetések folyamatosak az érdekképviseleti szervek és a döntéshozók között,

annak érdekében, hogy megtalálják a recesszióba süllyedt szektor számára legmegfelelőbb segítséget.

A piros és kék futárdobozok pedig a jövőben is velünk maradnak, hiszen minden egyes kiszállított hamburgerrel vagy pizzával, egy magyar kisvállalkozás túlélését segítjük.  

Nyitókép: Kerek Melitta étteremvezető elvitelre szánt ételt ad át egy vevőnek a nagykanizsai Bankpalota étterem bejáratánál. MTI/Varga György

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ma hallottam, hogy diplomások, nyelvet beszélők elmentek buszsofőrnek. A pandemia miatt.
Jó példa a tüntetőknek. Ha a járvány idején más munkát vállalnak, nem halnak éhen, mint ahogy fenyegetőznek.

Te nem velem vitatkozol, hanem a tényekkel. Azokkal viszont nem érdemes.

Tényleg élmény lehet.

Nincs ellentmondás. A turizmus nem működik, ott vannak szabad sofőrök.

Fegyőr neked 100000-et akar adni.
Nem az a baj, hogy tájékozatlan vagy, hanem az, hogy nem is akarsz tájékozódni.
Onnan tudni, hogy igazam van, amikor személyeskedve, agresszíven és közönségesen válaszoltok.
Ez viszont kezeletlen, feldolgozatlan lelki problémákra utal.

Egyetértünk.
Kubatovtol hallottam és egyetértek vele, miszerint a kormánypártok harmadik vonalbeli politikusai tehetségesebb el és okosabbak, mint az ellenzék első vonala. Amilyen közönséges megnyilvánulásai vannak az ellenzéki politikusoknak, nem csoda, hogy a támogatóik átvették tőlük.

Viszont a bkv-hoz mentek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés