Homofób kirohanás miatt büntette a Twitter Erdogan belügyminiszterét

2021. február 2. 18:29
A Twitter figyelmeztetéssel látta el a török belügyminiszter, Süleyman Soylu bejegyzéseit.

A Twitter internetes közösségi hálózat kedden a gyűlöletkeltésre vonatkozó figyelmeztetéssel látta el Süleyman Soylu török belügyminiszter két bejegyzését, amelyben úgy utalt a kormány rektori kinevezése ellen tüntető diákokra, mint „LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű)-perverzek”.

A tekintélyes isztambuli Bogazici Egyetem diákjai hetek óta tüntetnek Melih Bulu rektori kinevezése ellen,

akit Recep Tayyip Erdogan elnök nevezett, s aki kapcsolatban áll a kormánypárttal. A tiltakozók Bulu lemondását és azt követelik, hogy az egyetem maga választhassa meg a rektort.    

Hétfőn a rendőrség összecsapott a tiltakozókkal, akik a hétvégén letartóztatott diákok szabadon bocsátását követelték. Azzal vádolják őket, hogy gyűlöletet szítottak és vallási értékeket sértettek meg az egyetemen kihelyezett poszterrel, amelyen az iszlám legszentebb helye volt látható LMBT-zászlókkal. A hatóságok szerint 159 embert vettek őrizetbe az összecsapások során, bár némelyiküket később szabadon engedték.    

Soylu vasárnapi Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott: „LMBT-perverzeket vettek őrizetbe a Mekkai nagymecset megsértéséért”.

Keddi bejegyzésében pedig azt írta: a török kormány nem fogja tolerálni az „LMBT-perverzeket, akik megpróbálták elfoglalni a rektori irodát”. A Twitter ezt követően azzal a figyelmeztetéssel látta el Soylu bejegyzéseit, miszerint azok tartalma sérti a közösségimédia-platformnak a gyűlöletkeltésre vonatkozó szabályait. A Twitter mindazonáltal úgy döntött, hogy lehetővé teszi Soylu bejegyzéseinek megtekintést arra hivatkozva, hogy a köz érdeke hozzáférni egy választott politikus által közzétett bejegyzéshez.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés