Szlávik János: Platófázisban a járvány

2021. január 30. 16:56
Az infektológus elmondta, hogy a kínai vakcina olyan hagyományos módszerrel készült, mint az influenza vagy a veszettség elleni oltás.

Stabilizálódni látszik a járványhelyzet, az új koronavírus-fertőzöttek és az elhunytak száma lényegében nem változott az utóbbi napokban, tehát platófázisba ért a járvány – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának.

A kínai vakcina is olyan technológiával készült, mint az influenza elleni oltás

Szlávik János szerint ebből még nem lehet következtetni a járvány további alakulására, ezért figyelni kell a számokat, és bízni abban, hogy nem emelkednek újra, ahogy sok más európai országban. Kérdésre elmondta azt is, hogy a Magyarországra érkező vakcinák nem egyformák: vannak hagyományos módszerrel készült oltóanyagok, de vannak második és harmadik generációs szerek is.

„Viszont mindegyik megegyezik abban, hogy a súlyos betegség kialakulása és az elhalálozás megelőzhető vele” 

– fogalmazott az infektológus, hozzátéve, hogy természetesen a vakcinák hatékonysága is eltérő. Hangsúlyozta, az a fontos, hogy az emberek ne kerüljenek olyan állapotba, hogy kórházi kezelésre szoruljanak, és ne haljanak meg, „ezért én azt tudom mondani, hogy minden Magyarországra érkező vakcina hatékony abból a szempontból, hogy megvédi az emberek egészségét és életét”. Hozzátette, így van ez a kínai Sinofarm által gyártott vakcinával is, amely hagyományos módszerrel készült, mint az influenza vagy a veszettség elleni oltás.

A kínai vakcináról azt közölte, hogy az inaktivált, szaporodásra képtelen vírus alkalmas az immunitás kialakítására. „A hagyományos kínai vakcinák valamivel alacsonyabb hatékonyságúak, azonban abban nagyon hasonlítanak a többiekre, hogy megakadályozzák a súlyos fertőzés kialakulását és azt, hogy a betegek meghaljanak” – emelte ki Szlávik János. Megjegyezte, hogy egyelőre nem tudnak olyan koronavírus-mutációról, amelyre egyáltalán ne hatnának az engedélyezett vakcinák.

Nincs különbség a vakcinák között

A főorvos a legjobb vakcinának azt nevezte, amely már Magyarországon van és elérhető, az oltási rend pedig nem tesz különbséget közöttük.

Arra azonban figyelni kell, hogy a különböző oltóanyagoknak más-más mellékhatása lehet, van olyan például, amelyiket nem ajánlott daganatos betegeknek vagy bizonyos allergia esetén beadni – hívta fel a figyelmet. Szlávik János kitért arra is, hogy pénteken a Dél-pesti Centrumkórházban elsőként egy 44 éves, túlsúlyos, magas vérnyomásban szenvedő nő kapta meg a bamlanivimab gyógyszert. A betegnél semmilyen mellékhatást nem észleltek.

Hozzátette, a monoklonális antitest alapú bamlanivimab a betegség korai fázisában használható, megakadályozza, hogy a beteg súlyosabb állapotba kerüljön. Tehát a gyógyszer megelőző terápiára alkalmas és a betegség maximum tizedik napjáig hatékony –hívta fel a figyelmet.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezért fontos, hogy ne lazitsunk a jelenlegi szabályokon, hiába mondja Újhelyi. A vakcina megakadályozhatja a harmadik hullám kialakulását.

Jelentősen csökkenne a fertőzöttek száma.

Igen. Az angoloknál kb így van.

De. Akkor, ha időben és sokan vennék fel az oltást.
Az angoloknál nincs regisztráció az oltásra. Mindenki, aki következik, sms-t kap, meg kell jelennie az oltóponton és ott kell nyilatkoznia, hogy kéri vagy nem? Ez pszichológiailag növeli az oltási hajlandóságot.

Majd igen, de nem most. A portugálok karácsonykor enyhítették a korlátozásokon, most meg látjuk, mi van ott.
Ezt szeretné Újhelyi és az étteremnyitogatók.

Értem, hogy aggódsz, de a vakcina ( ha gyorsan és sok van) megakadályozza a harmadik hullámot. Én ebben bízom.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés