Lázári ötlet

2021. január 28. 10:22

Németh Péter
Hírklikk
Orbán maradása négyezer milliárdba kerül.

„Sokféleképpen értelmezhető Lázás János 24.hu-nak adott interjúja, a legtöbben úgy fordították le, hogy leginkább egy hűségeskü Orbán Viktor mellett. Kétségtelen, hogy a beszélgetés tele van a miniszterelnöknek tett gesztusokkal, én mégis inkább azt olvastam ki belőle, hogy sok-sok burkolt, vagy nyílt bírálat van benne, üzenet, nem is annyira Orbánnak, mint a választónak. Álljon itt ennek illusztrálására egy idézet az interjúból: »háborúban nem lehet országot építeni. Országépítésre vagyok alkalmas, nem az ellenfél megsemmisítésére. A 2018-as háttérbe lépésemnek van egy felbecsülhetetlen haszna: most nemcsak arra jut időm, hogy tegyem, amit tennem kell, hanem azon is gondolkodhatok, mit kellene tenni. Beleástam magam a vidékpolitikába, végtelenül inspirál és határtalanul élvezem, ahogy kémlelhetem a látóhatárt.«

Nem hinném, hogy Lázár ne tudná, hogy éppen Orbán áll állandó háborúban, ő használja örökkön-örökké a harci nyelvezetet, és most – talonba téve – van ideje azon gondolkodni, hogy mit is tegyen. Majd. Majd, amikor eljön az ideje. Mert jó alaposan megjegyezte főnöke – Orbán – korábbi intelmét, amely így szól: János, ha nem tudsz együttműködni azokkal, akiknek szintén van erejük és mondandójuk az országról, akkor a konfliktusaidtól nem erősebb leszel, hanem gyöngébb.

...

A jelek arra utalnak, hogy Lázárnak sikerült meggyőznie a miniszterelnököt: a vidékbe kell öntenie a pénzt, hja újra nyerni akar. A terv már napvilágot is látott: 2030-ig négyezer milliárd forintot kíván fordítani a vidék, másként, a Fideszes bázis megdolgozására. Hogy az agrár new deal, ahogy Lázár nevezte, kiknek fog valójában kedvezni ma még nem tudjuk, mint ahogy a pénz elosztásának rendszerét sem. Csak annyit, hogy – megőrizve a brüsszeli támogatást, amely eddig e tevékenység 80 százalékát tette ki, a jövőben a magyar forrás lesz nyolcvan százalék. Vagyis az hazai közpénz milliárdjai emelkednek, hogy az arány megfordulhasson. A lázári ötlet tehát termékeny talajra hullott, újra közelebb húzta magához a miniszterelnököt. Ráadásul ezzel az akcióval, amelyet már ugye meg is hirdettek, az ellenzék nem tud versenyezni, és ha igaz az állítás, hogy Orbán a falu népének köszönheti miniszterelnökségét, akkor több lehet Lázárból, mint egyszerű képviselő.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés