A Fidesz szemlátomást fárad, most kéne váltania

2021. január 28. 14:12

Nagy Attila Tibor
Index
Úgy tűnik, visszaüt, hogy a Fidesz visszaszoktatta a választókat a paternalista szemlélethez.

„Minél hosszabb ideig van kormányon egy párt, annál inkább fenyegeti az elhasználódás, az elkopás veszélye – nemzetközi és magyar példák egyaránt igazolják ezt. A német CDU az 1998-as választásokat 16 éves kormányzás után vesztette el. Az utolsó két ciklusban mindinkább mutatkoztak az elfáradás, az »elkopás« jelei, a belső ellentétek – igaz, a német kereszténydemokratáknak a német újraegyesítés feladatival, az »új tartományok« újjáépítése nagy feladatával is meg kellett birkózniuk, ráadásul koalíciós kormányban. 

Amikor egy nagy feladat elvégzése vagy válságkezelés állítja kihívás elé a kormánypártot, akkor még inkább nehéz a népszerűséget megőrizni. Az elosztható pénz mennyisége mindenütt korlátozott, nálunk kiváltképp, hiszen nem tartozunk a gazdag országok közé. 

Ez a problematika érvényesül most a koronavírus-válság idején. A Fidesz fölött már ezen válság előtt is elkezdtek gyülekezni a viharfelhők. Noha a 2014-2018-as ciklus után elvileg lehetett reménykedni abban, hogy a Simicska Lajos felett aratott győzelem után Orbán Viktor kevesebb hazai akadállyal kell, hogy szembesüljön, a 2019-es önkormányzati választás nem a tervek szerint alakult (aláhúzza ezt Budapest és számos város elvesztése). 

Most, hogy már lassan egy év telt el a járvány magyarországi megjelenése óta, kimondhatjuk, hogy a kormánypárt népszerűségét elsősorban a járványkezelés határozza meg, méghozzá az, hogy mennyire képes kivédeni a járvány gazdasági hatásait a kormány.

Úgy tűnik, visszaüt, hogy a Fidesz visszaszoktatta a választókat a paternalista szemlélethez: az állam hatalmának nagyra növesztése (benne a települési önkormányzatok hatáskörének erőteljes megnyirbálása, az iskolák elvétele), az uram-bátyám világ megerősítése azt hitette el sokakkal, hogy joggal várják el, hogy az állam lesz szíves megoldani a válság okozta bajokat: a foglalkoztatottsági létszám csökkenését, a bevételek kiesését, az üzleti lehetőségek elillanását. A járvány első hullámban még könnyű volt kormányzati válságenyhítő programokat (pl. hitelmoratórium) bejelenteni, és akkor még élt a remény, hogy a járványnak mindjárt vége lesz.

Csakhogy jött a járvány második hulláma, meglehet, küszöbön van a harmadik is, és az oltás nálunk is csiga lassúsággal halad. A magyar államnak nem korlátlan a pénze, Orbán Viktor amúgy sem híve a segélyek növelésének és inkább egyes gazdasági szereplők, cégek támogatásában hisz – csakhogy az érintettek elégedettsége viszont nőttön-nő, türelme mindinkább fogy. Jól mutatja ezt a vendéglátóhelyek újranyitásáért született Facebook-csoport. 

Romlik az ország általános légköre, így a politikai klíma is, ez a Fidesz népszerűség-csökkenésének legfontosabb oka.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 83 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ellentmondásba keveredtél magaddal.
Ha igaz az elfáradás elméleted, akkor az nem egy év alatt következik be, a járványállapottal. Amiről az mondod, hogy népszerűségét most leginkább az határozza meg.

A Zelemző, meg a Závecs Ríszörcs. Ez komoly.

Az ájtatos manó megint megszólalt?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés