Még egyszer A pozsonyi csata című filmről

2021. január 27. 10:59

Bencsik Gábor
Facebook
A történelmet fölösleges átírni, mert a múlt úgysem igazodik hozzá.

„A magyar a Föld leggazdagabb történelmű népei közé tartozik. A történetírásunkkal kapcsolatban mégis világosan érzékelhető egy sajátos kettősség-tudat: hogy a történetírásunk által megfogalmazott történetünk alapvetően rossz, hamis, lekicsinylő, elhallgatásokkal és hamisításokkal teli, és ezzel szemben szükséges megírni az »igazi«, a nemes történelmünket.

Ennek a filmnek pontosan ez az alapvető hibája: hogy nem megmutatja a történelmünkből azt, amit a magyar történettudomány eddig föltárt és bizonyosnak tart, hanem ehelyett előállítani igyekszik azt a másik történelmünket, az »igazit«, a rangosabb ősökkel büszkélkedőt, szebbet, nemesebbet, hősibbet, felemelőbbet.

Ez pedig nem más, mint történelemhamisítás, még ha csupa jószándékból történik is. A történelmet fölösleges átírni, mert a múlt úgysem igazodik hozzá.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 194 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tisztelt Bencsik úr!

Másként látom a történetet. Ez nem több és nem kevesebb, mint politikai harc, az internacionalista, globalista ideológia harca a nemzeti ideológiával. Célja a nemzeti identitás lekicsinylése, megszüntetése. A csomagoló anyag a pozsonyi csata és az erről készült film.

A képlet: merjünk kicsik lenni, mert a magyar nemzet bűnös nemzet.

Igen ravaszul kivitelezett provokált vita ez, amely már a kádár rendszerben is jelen volt, és egyesek által átmentődött a jelenbe.

A legrosszabb, amit a magyar történelemmel tenni lehet: a túllihegett hazafffysággal előadott, patetikus-szirupos, ábrándokon és nem tényeken alapuló mese, amit halálkomolyan adnak elő.
Ellenben, ami a legtöbb, ha a történelmünkről írni lehet, a szájbarágásos erőltetettség HELYETT: leírni azt, amit látható, és ami ezekből leszűrhető.
Ebben még a tévedés joga is ott van, csak egyet ne akarjon az alkotó: meggyőzni - alkotás helyett! - hogy ő maga mekkora nagy magyar...

Ezt én tudom, de vannak, akik mégis azt játsszák, ők mekkora nagy magyarok.

Az lehet, csak akkor nem a Magyarságkutatónak kellene csinálni. Így azonban hülyét csinálunk magunkból.

A nevüket adták hozzá, ezért nem művészfilm készült. Ha nem ők a megrendelők, akkor lehet fantáziálni, ha "kutatók" csináltatják, akkor nem. Ez így gagyi. Erre semmi szükségünk nincs. Nem egy olyan nemzet vagyunk, akiknek ki kell találni a történelmét.

Csakhogy a Magyarságkutató Intézet rendelte meg. Csak annyit tudunk a csatáról, hogy győztünk és utána a terület adót fizetett nekünk, valamint, sok nyugati nemes meghalt az ütközetben. A többi már fantázia. Ami rendben van, ha művészfilmet csinál valaki, de ne már, ez nem kutatás, hanem egy művészet.

Ha a néha némileg kidolgozatlan filmnek csak annyi a haszna, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy volt egy nagyon fontos, győztes csatánk 907-ben a bajorok ellen, akkor már elérte a célját. Aki ismeri a történelmet abban felvetődne kérdés, hogy miért nem akartak kiverni Pannóniából minket a Honfoglalást követően akkor, amikor Pannónia a Frank Birodalom része volt. Nos a válasz a Pozsonyi csata volt, ki akartak szorítani csak nem sikerült. A csata lejátszódásáról keveset tudunk, a korabeli Sváb Évkönyv csak egy ijesztő veszteséglistát sorol fel ( a Herceg, x gróf, y püspök és a nemesség java). Ők sokáig nem jöttek, mi viszont mentünk, egészen addig amíg Ottó (?) rá nem jött arra, hogy egység nélkül nem győzhetnek, így akaratlanul is hozzájárultunk az összefogásukhoz, ami a Lech mezejéhez , egy komoly magyar seregtest vereségéhez és végül Európába való betagozódásunkhoz vezetett.

Soha sem állítottam, hogy a kutatók csinálták. Csak ha a nevemet adom valamihez, akkor annak súlya van. A kutatók megrendelték, és itt van a probléma. A kutatás tényeken alapul és nem a fantázián. A román történelem is fantáziál a dákó-román elmélettel, nekünk erre semmi szükségünk sincs. Van valós történelmünk, bizonyítással, tényekkel.

Na, ha valaki nem anonim itt, akkor az én vagyok. Nem kell hosszasan kutakodnod utánam, hogy kiderítsd, hogy ki vagyok. Pár kattintás az egész. A képlet egyszerű, a történelmünk akkor is valós, ha a pozsonyi csatáról nincsenek tényeink. De nem érdemes dákó-román elméletszerű hülyeségeket összehoznunk. Nem bizonyítja semmi, hogy Árpád ott halt meg és nem kell stratégiát alkotni, amit a west-point akadémián tanítanak, mert két másodperc alatt cáfolható és nevetségessé teszi az egész országot. Az én gyerekeim minden évben megemlékeznek a pozsonyi csatáról, ahol legyőztük az egyesített Európát. És igen, én elmesélem, hogy szarrá vertük a pökhendi nyugatiakat, akik akkor is csak a nagyképűséget hozták. De nem írom le, csak a lelkükbe rajzolom, hogy habár mindenki a vesztünkre tört, mi mégis élünk és a hagyományaink azért fontosak, mert megtanítják, hogyan tudunk túlélni! Nincs szükségem más által fantáziált képekre.

Ki akadályozza meg, hogy tudjanak róla? Miért kellene hazudni róla? Lehet filmet is készíteni, de ne adjuk már alább, mint amit Mel Gibson csinál. Vagyunk mi is olyan szinten, lásd Egri csillagok, hogy el tudjunk készíteni egy jó filmet. Ez viszont sem történelmi, sem filmes szempontból nem minőség.

A románok pont azért olyanok, amilyenek, mert igénytelenek. Lehet, hogy van összetartó erejük, de sem a tót, szerb sem a román igénytelenséget nem kellene normává tenni. Az az ő szintjük. Mi éppen azért lettünk azok, akik, mert nem egy vagyunk közülük. Igen, tanulni kell tőlük összetartást, de nem kell átvenni azt, ami nem jó.

Ez volt az elmúlt 30 év jelszava, nekünk az olcsó szar is jó. Nem. nem jó. Az meg egészen nevetséges, hogy Hoolywood idejön filmet csinálni, mert olcsón tudunk minőséget adni, magunknak meg nem megy. Nemá'
Ezt te magad sem hiszed el. A színészeink gázsija pedig messze nem olyan magas, mint Mel Gibsoné és társaié.

Azt nem, de a tótokat igen, akik éppen úgy kitalált történelmet írnak. Tót vér is folyik az ereimben, de cipszer is...

Nem vettem be semmit. Ha nagy nemzet leszünk, számban is, akkor osztjuk a lapot. Akkor legyinthetünk bárkire. De egy fogyó nép vagyunk. Ha azt akarjuk, hogy komolyan vegyenek minket, akkor komolynak kell tűnni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés