Karácsony polgármestersége ámokfutás – Gór Csaba a Mandinernek

2021. február 1. 7:03
„Olyannal, hogy ugyanaz a pályázó nem egész egy évvel később ötmilliárd forinttal drágábban újíthat fel egy műtárgyat, még nem találkoztam” – hangsúlyozza a II. kerületet és a III. kerület egy részét magába foglaló választókerület Fidesz-szervezetének élén Varga Mihályt váltó fideszes politikus. Gór Csabával Karácsony Gergelyről és Gyurcsány Ferencről is beszéltünk.

November végén Varga Mihály javaslatára a Fidesz választókerületi elnökének választották a II. kerületben. Úgy hírlik, Ön méreti meg magát a pénzügyminiszter régi választókerületében. 

A járványhelyzetben az életek és a gazdaság védelme érdekében minden dolgos kézre szükség van. A válságkezelés kormányzati feladatai egész embert kívánnak, ezért kért fel miniszter úr, hogy segítsem a választókerületi munkát. A tagságnak még jóvá kell hagynia a döntést. Készen állok a feladatra, szeretném megméretni magam. Bízom abban, hogy eddigi munkám alapján méltónak találnak a tisztségre.

A Fidesz elnöke is rábólintott Varga Mihály javaslatára.

Igen, október végén vált véglegessé miniszterelnök úr aláírásával, hogy a budapesti 4. számú választókerület elnöke lehetek. A sajtóban megjelent hírek szerint a XII. kerületet Fürjes Balázs, a III. kerületet pedig Bús Balázs viszik majd, mint egyéni képviselőjelöltek. Az elmúlt évek során kiváló együttműködés alakult ki közöttünk, nagy öröm, hogy együtt dolgozhatok velük.

Ez a hármas sokat tud tenni Budáért.

„Hiába gyújt örömtüzeket az ellenzék 2022-vel és a budapesti jelöltjeinkkel kapcsolatban, ne legyenek nyugodtak, mert a Fidesz második és harmadik vonala is jóval erősebb, mint az ellenzék első vonala” – nyilatkozta Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke. Mit gondol, milyen esélyekkel indul?

Nem tartom magam második vagy harmadik vonalbelinek, de teljesen egyetértek alelnök úr kijelentésével: ne legyen nyugodt az ellenzék. Nem kérdés, hogy ezt a kerületet meg kell nyernie a polgári oldalnak 2022-ben. Azt hiszem, a lakosság is látja a fejlődést, ami a kormány támogatásával valósult meg a II. és III. kerületben. A munkát pedig folytatni kell, nem szabad átadni mindenféle furcsa alkukkal tűzdelt, belviszályoktól hangos koalíciónak ezt a városrészt. Egyébként másfél éve, az önkormányzati választás óta a képviselő-testületben ellenzéki frakcióvezetőként koncentrálok a II. kerületre, de már tizenegy éve dolgozom Pasarétért mint önkormányzati képviselő. Eddig az volt a legfontosabb, hogy ezt a munkát végezzem el tisztességgel, most másfajta feladat jön. Megtiszteltetésnek veszem, hogy együtt dolgozhatok Varga Mihállyal a választókerületért.

Milyen akut problémák vannak a II. kerületben?

Úgy látom, nálunk nincsenek olyan súlyos politikai konfliktusok, mint Buda más részein. Igyekszem a problémákat megoldani, és nem gyártani. Mindenesetre van teendő bőven. A kerület vezetése erős többségben van, s bár néha megkérdezik a véleményünket, azt nem nagyon veszik figyelembe. Ettől függetlenül sok mindent elértünk, ami a II. kerületben élőket szolgálja, de sokat kell még dolgoznunk.

„Megkérdezik ugyan a véleményünk, de azt nem nagyon veszik figyelembe” – említette. Tudna konkrétumot mondani?

A legutóbbi példa a Margit-negyed ügye.

Szakmai támogatással és a legjobb szándékú kritikával éltünk, ám egyetlen javaslatunkat sem fogadták el.

Célul tűzték ki a Margit-negyed megújítását, ebben támogattuk is őket. csakhogy a több évtizedes, komoly problémát egy másfél oldalas tanulmánnyal gondolták megugrani. Ez pedig némi okot adott nekünk arra, hogy előkészítetlennek gondoljuk a projektet. A felvetés jó, mert fontos a Margit-negyed megújítása – de nem így, előkészítetlenül.

A még az előző ciklusban előkészített, Frankel Leó úti szakrendelő terve kapcsán sok lakó ellenezte a helyszínt, voltak, akik a projekt miatt szükséges fakivágásokkal nem értettek egyet. Mennyire értették meg az ott lakók, hogy Láng Zsolték egy integrált intézményt szerettek volna a jelenleg 13 helyen működő, helyenként nehezen megközelíthető rendelő helyett? 

Mielőtt belevágnánk egy ilyen projektbe, meg kell kérdeznünk az ott lakókat. Az épület első terve nem tetszett nekik, sem az elhelyezkedése, sem a formája, ezt figyelembe véve született végül egy második terv. Nyilván mindig vannak kritikusok, de ezt a fejlesztést a lakosok nagy része végül támogatta.

Őrsi Gergely polgármester tavaly májusban eredménytelennek nyilvánította a közbeszerzést. Egy év végi kormánydöntés szerint a Szent János Kórház és más kerületi egészségügyi intézmények kapják a szakrendelőre szánt pluszforrást. Ez azt jelenti, hogy a komplex szakrendelő nem is fog megvalósulni?

Nem olyan egyszerű a kérdés, ahogy azt polgármester úrék kommunikálják. Tény, hogy egy elfogadott és elindított közbeszerzést vettek át, ahogy az is, hogy az elmúlt másfél évben nem tudták az ügyet előrelendíteni. Politikai kérdést csinálnak a fejlesztésből, kormányzati elvonást emlegetnek, miközben jelenleg is több mint 30 milliárd forint értékű egészségügyi fejlesztés zajlik a II. kerületben élőkért a kormány támogatásával. Számos példaértékű beruházásról beszélünk. Ilyen például a Budai Irgalmasrendi Kórház, ami teljes egészében megújul, vagy a Budapesti Szent Ferenc Kórház, ami bővül is, továbbá elkezdődhet végre a Szent János Kórház rekonstrukciójára is. Sok a munka, de jó az irány, amerre tartunk.

Milyen elképzelései, tervei vannak a II. kerülettel?

Az emberekkel beszélgetve rengeteg olyan javaslat fogalmazódik meg, ami az itt élők mindennapjait könnyebbé, jobbá tenné. Ezeket rövidesen közzéteszem, és szeretném szélesebb körben is megvitatni. Azért beszéljünk kicsit a III. kerületről is, hiszen a választókerület harmadát ez adja! Ott már jóval súlyosabb a politikai helyzet, elég csak a két DK-s képviselő kilépésére gondolni. Ráadásul a fejlesztések területén szintén van bőven elmaradás. Tömegközlekedéssel járok, a játszóterek állapota rengeteget romlott egy év alatt is, nincs takarítás, és az úthálózat is mérhetetlen sokat romlott. Ezek mind foglalkoznunk kell. Sok az új ingatlan, sok az új lakó, vannak fejlesztési területek, ahol infrastrukturális kérdéseket kell megoldani, de erős kormányzati támogatással menni fog.

Említette, hogy a DK két III. kerületi tagja, Hazai András alpolgármester és Rózsa László képviselő, a kerület egészségügyi bizottságának vezetője kilépett a pártból, döntésüket azzal indokolták, hogy Gyurcsány Ferenc nem tartotta be a korábban nekik tett ígéreteit. Mi lehet ennek hátterében?

Mondhatnám, hogy

nem ők az egyetlenek, akik csalódtak Gyurcsány Ferencben,

ha úgy tetszik, leesett nekik a tantusz. Ami az ellenzéki összefogást illeti, a mindenféle ideológiától mentes összenövések és kényszerkapcsolódások előbb-utóbb szétesnek. Ez a mostani, helyi eset pedig ennek ismét egy jele. Ha ez a kényszerkoalíció kerülne hatalomra, országosan is jellemző lenne ez a jelenség. Ez nem működik.

Több mint egy éve vezeti a fővárost Karácsony Gergely. Hogyan értékeli a munkájukat?

Nevezzük inkább egyéves ámokfutásnak. Kiábrándító. Egyetlen olyan fejlesztést sem tudnak felmutatni, ami a nevükhöz kötődik, és jól sikerült. A biciklisáv megvalósult némi sárga festékkel, csakhogy az ég világon senkinek nem lett jobb ettől az élete. De említhetjük a katasztrófális busz- vagy a reklámtendert is. Amibe ők belekezdtek, még jó nem sült ki. Már láthatjuk, mit is vesztettünk azzal, hogy nem Tarlós Istvánnak hívják a főpolgármestert, borzasztóan hiányzik az ő vezetésére jellemző fejlődés. Karácsonyék egyelőre az állandó siránkozásnál és bűnbakkeresésnél tartanak. Elkeserítő. 

Ötmilliárd forinttal drágábban újíthatja fel a Lánchidat a közelmúltban lezárult új közbeszerzési eljárás nyertese, az A-Híd Zrt., mint amennyiért Tarlós István korábbi főpolgármester idején tette volna.

Ügyvédként több közbeszerzésben is szereztem tapasztalatot, de azért olyannal, hogy ugyanaz a pályázó nem egész egy évvel később ötmilliárd forinttal drágábban újíthat fel egy műtárgyat, még nem találkoztam.

Egészen elképesztő, ami a Lánchíd körül zajlik.

Meglátjuk, valóban mennyit fognak veszteni a budapestiek azzal, hogy a kötbért így lecsökkentette a főváros. Annak megfejtését pedig, hogy miért volt szükség ekkora előlegre, mindenkinek a saját fantáziájára bízom.

Mire gondol a kötbérrel kapcsolatosan?

Kivitelezőtől függetlenül minden beruházásba tud váratlan hiba csúszni. Ha a kivitelező nem érdekelt abban, hogy minél hamarabb megoldja, márpedig egy ilyen minimális kötbér mellett nem lesz érdekelt benne, akkor ez a lakosoknak fog hosszabb kivitelezési időt, mind pénzbeli veszteséget okozni. Bízzunk benne, hogy nem lesz csúszás, de erre viszonylag kevés esély van.

Mi a véleménye a Karácsony-féle járványkezelésről? Gondolok itt a Pesti úti idősek otthona körül kirobbant ügyre, vagy a maszkbeszerzésekre.

Az emberek egészsége a legfontosabb, aki ezen a fronton bármit is tesz, és azt jószándékkal teszi, akkor azért meg kell dicsérni. Országosan példaértékű járványkezelés zajlott és zajlik, ez igaz a megyei jogú városainkra, és a falvainkra is, egyedül Budapesten fordulhatott elő, amit említett. Nem vélek rosszindulatot, csak a tipikus, Karácsony Gergelyre jellemző teszetoszaságot felfedezni az említett esetekben – ám ez egy egészségügyi veszélyhelyzet idején legalább akkora probléma.

NÉVJEGY
Gór Csaba Pasaréten született, egész élete Budához köti. A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban érettségizett, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán szerzett diplomát. Ügyvédként tíz éve vezeti önálló irodáját. A közélethez a helyi és a civil érdeklődés vitte közel, 2006-tól ingyenes jogi tanácsadással segíti a II. kerületieket. 2010 óta Pasarét, Nyék és Kurucles önkormányzati képviselője Budapest Főváros II. kerületi Önkormányzatában. Eddig három alkalommal szerzett egyéni mandátumot lakóhelyén. 2019 óta a Budapest II. kerületi Fidesz-KDNP frakciójának vezetője. 2020 októberétől a Fidesz választókerületi elnöke Budapest 4. számú választókerületében. Nős, felesége Sebestyén Júlia magyar műkorcsolyázó, 2004 Európa-bajnoka.

(Fotó: Mátrai Dávid)

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez nem tűnik soknak EU-s összevetésben, és ismerve a pandémia okozta példátlan gazdasági válságot.

Mennyi is volt a munkanélküli egyébként Magyarországon mondjuk 2008-ban, bármiféle válság ELŐTT, sok éves összeurópai konjunktúra közepette? Nos?

Válaszok:
Berecskereki | 2021. február 1. 10:39

Na jó, ez reménytelen...

X

Járvány van kispajtás, járvány. Aminek a kezelését ok gátoljátok, ahol lehet, nagyon szeretnétek felfuttatni, mert nincs más reményetek.

Jaj, pofikám, látszik a nyivákolásodon, hogy már most tudjátok, hiba volt járványügyben a totális szembenállást választani. Ha a járvány kezdetekor az együttműködést választotjátok, akkor a járvány megszűnésével azt mondhattátok volna, hogy nem öncélúan kötözködtök, mert amikor kellett, együttműködtetek. Ez növelhette volna a hitelességeteket. Így viszont minden gáncsoskodásotok ellenére, a kormány megoldja a kérdést és ti pofára estek.

Nem tűnt fel, hányadszor fordul elő, hogy amit a kormány mond oda később az EU is eljut? A migráció problémás voltát, a bankok megadóztatását Orbánék vetették fel először, majd nagy átkozódás után egyszer csak kezdték mások is átvenni. Most ez a helyzet vakcina ügyben. Ti nagy nyelvcsapásokkal védtétek az EU intézkedéseit, mára pedig más tagországok is elhibázottnak tartják a késői szerződéskötést.

Az annyit emlegetett EU szolidaritás hol van akkor, amikor EU szinten kell exporttilalmat kimondani a vakcinák EU-n kívüli exportjára, mert a gyártók hülyét csináltak az EP-ből? Ennek következménye lett az, hogy az annyit gyalázott orosz és kínai vakcinát már a németek is beszereznék. Ti pedig nem vettétek észre, hogy ennek a két vakcinának az elutasításánál az EU nem igen állt mellétek. Nyaltatok az európai gyógyszerlobbinak, ennyire voltatok képesek.

,,Mennyi is volt a munkanélküli egyébként Magyarországon mondjuk 2008-ban,,

2009 évben
a foglalkoztatási ráta 15-64 korosztálynál 55 % munkanélküliségi ráta 26,4 %
Jelenleg
a foglalkoztatási ráta 15-64 korosztálynál 70,1 munkanélküliségi ráta 4,3

Válaszok:
ThunderDan | 2021. február 1. 12:33

,,A falvakban is növekszik Karácsony népszerűsége,,

Álmodban.

Akkor lenne kiegyensúlyozott a véleménye, ha a Pénztáros Stróman Lőrinc és tsai vaskosan túlárazott munkáiról is mesélne.
Mert ezek sokkal jobban fájnak az adófizetőknek, mint az az egyszem Lánchíd felújítás.

Ennyi.

Igazából ez önmagában el kellene, hogy döntse a választást.

A járvány következményein nincs mit vitatkozni, az mindenkit érint. A vakcinával kapcsolatban pedig olvass egy keveset:

https://www.valaszonline.hu/20..

De ezt is elolvashatod az EP bénázásáról:

https://www.napi.hu/nemzetkozi..://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-jarvany-vakcina-merkel-riadot-fuj.722505.html.722505.html

Döntsd el kispofám, hogy mit akartok? Legyen minél hamarabb normális élet, vagy még nyűglődni szeretnétek a korlátozások miatt, további halálozásokat szeretnétek? A felelősséget pedig bízd a döntéshozókra, ha mellényúltak, akkor a fejükre dől az egész. Ha nem nyúltak mellé, akkor nektek kell új téma után nézni.

Gondolod, hogy az EMA-ban okosabbak, mint az itthoni szakértők? Annyira ne uralkodjon el rajtad a szervilizmus, ez már káros is lehet. Ha pedig azt válaszolnád, hogy az itthoniak parancsra működnek, akkor tedd mellé, hogy az EMA is politikai és lobbi szempontok szerint működik. Túl nagy üzlet a gyógyszer, hogy ez ne így legyen.

Mit gondolsz, miért van a világon egyféle témában annyiféle minősítési módszer? Azért, hogy a konkurenciát pusztán így, módszertani alapon, vizsgálatok közötti eltérésekre hivatkozva távol lehessen tartani. Naiv vagy, ha nem veszed észre, hogy az egész vakcina mizéria mögött a lobbik állnak, akik novemberben palira vették az EB-t, aztán szállítottak mindenhova, csak Európába nem. Az ellenzéket pedig lefizették, hogy kampányoljon, aggódjon - természetesen helyettük, ők ebbe nem szálltak be - a máshonnan beszerezhető vakcinák ellen. Mindegy, mibe kerül, de rajtuk kívül ne vásároljanak mástól. Most aztán pánik van, mert mégis meg fognak jelenni a másféle gyártmányok, mert a németek is beintettek nekik.

Az annyira sztárolt cégek zsarolási potenciált láttak abban, hogy hangulatot keltettek a konkurenciaként számba jöhető orosz és kínai vakcina ellen. Úgy gondolták, birtokon belül vannak, de nem jött be. A kérdés most egyszerű, vállalja valaki most, tavasszal a két ellenzett vakcinát, vagy vár nyár végéig a nyugati gyártmányokra. Az oltás nem kötelező, lehet választani. Csak akkor nem kell rinyálni a megszorítások fenntartása ellen. Mindenki előtt ott vannak mindkét oldal érvei. Bízd rájuk, hogyan döntenek.

Látom nem tudsz elszakadni a pusztán narancs-nem narancs felállástól. Más szempontot már el sem tudsz képzelni, de azért próbáld tágítani a látókörödet.

Kíváncsi vagyok, mit fogsz mondani, ha a két vakcinát az EU-ban engedélyezni fogják. Ezt persze az európai gyógyszerlobbi ahol lehet, gátolni fogja. Ők mennek a saját érdekeik után, és még a megkötött szerződések sem érdeklik őket. Úgy kell megtiltani nekik hatalmi szóval az unión kívüli exportot, ez felett persze nagyvonalúan átlépsz. De azért kíváncsi vagyok, ebben a helyzetben, vakcina ügyben megismétlődik-e az 1999-es sztori, amikor korrupció miatt az egész EB-nek le kellett mondani.

Itt konkurencia harc folyik, nagy pénzekről van szó, nem az emberek féltéséről. Az antinarancs felfogás persze csak ezt hangoztatja, miközben attól nem félti az embereket, hogy a szigorítások enyhítésével akár úgy is járhatunk, mint a portugálok. De más nyugat európai országokban visszaesést hoztak az enyhítések. Ha több ország alkalmazza a keletről származó vakcinát, köztük gazdag arab országok, akik a világon bármiből meg tudják venni a legjobbat, akkor az ottani tapasztalatokra talán érdemes figyelni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés