A világbajnokságtól a szakmakeresésig

III. évfolyam 4. szám | Meta - Feminens
2021. január 28.
Élsportoló, jogász, szerkesztő-riporter és civilszervezet-alapító: Stumpf Kata az élet számos területén kipróbálta már magát, a Konnekt Egyesülettel pedig a tudatos pályaválasztásban és a felelős döntések meghozatalában segíti a diákokat.

Gacsályi Sára írása a Mandiner hetilapban.

„Nem véletlen, hogy sok élsportoló jogot, orvosi egyetemet vagy valamilyen más nehéz iskolát választ a továbbtanuláskor. Belénk ég: kihívás kell ahhoz, hogy teljesíteni tudjunk. Számomra megnyugvás volt, amikor felvettek a jogi egyetemre, mert láttam, hogy öt éven át milyen keretek között kell teljesítenem, így volt célom, tervezhettem azt, hogy miképpen gyűrjem le az akadályokat. Aztán ahogy érik az ember, rájön, hogy nem ez a legjobb gondolkodásmód. Én is így voltam ezzel. Már az egyetemi tanulmányok alatt, a profi sport abbahagyásával párhuzamosan kezdtem csak el azt keresni, hogy miben lehetnék igazán jó, mi érdekel, miben szeretnék kibontakozni” – mondja Stumpf Kata. Persze sem az élete, sem a bemutatása nem egyszerű. Több merőben eltérő szakmát tanult, iskolák sorát járta ki, mestervilágbajnoki aranyérmes szinkronúszó, és ma is látszólag távol eső területeken dolgozik, áll helyt az életben. „Jogásznak semmiképpen nem tartom magam, pedig az az első végzettségem. Ha kérdezik, azt mondom, szerkesztő-riporter vagyok, és a Konnekt civil szervezet társalapítója-vezetője. Mondhatnám magam előadó-trénernek és coachnak is, mert azt is tanultam és dolgozom is vele, de elsődlegesen mégis az előbbi két munka tölti ki a napjaimat” – magyarázza, hozzátéve: ahogy alakul a világ, egyre nehezebb bekategorizálni magunkat.

Ha mindent lehet, akkor a legnehezebb kitalálni, mit akarunk”

Ma már könnyen váltanak az emberek a szakmák között, ritka az, hogy valaki a kezdő munkahelyéről menjen nyugdíjba, a pályaválasztás előtt álló fiatalok jellemzően mégis úgy érzik, tizennyolc évesen eldöntik az egész életüket. Kata újra és újra visszatért a pályaválasztás göröngyös útjára, ahogyan egy-egy területen kipróbálta magát, szakmai identitása, vágyai folyamatosan alakultak. Sokféle tapasztalattal a háta mögött, a területen megmutatkozó hiányt felismerve alapította meg másodmagával a Konnekt Egyesületet öt évvel ezelőtt.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés