Nő a gyed, a gyod, a nyelvvizsga megszerzéséhez nyújtott állami támogatás

2021. január 26. 10:12
A gyod összege 2021-ben a minimálbér 88 százalékára, azaz 147 312 forintra emelkedik – fogalmaz a családokért felelős tárca nélküli miniszter közleménye.

Újabb segítséget kapnak a kormánytól a gyeden lévő vagy gyodban részesülő szülők. A minimálbér február 1-jei emelkedésének köszönhetően nő a gyermekgondozási díj (gyed), a diplomás gyed, a gyermekek otthongondozási díja (gyod) és az első sikeres nyelvvizsga megszerzéséhez nyújtott állami támogatás összege is – szerepel a családokért felelős tárca nélküli miniszter közleményében.

Azt írják, hogy a kormány számára 2010 óta kiemelt prioritás a gyermeket nevelő családok támogatása. A gyed maximális összege 10 év alatt, 2010-2020 között több mint kétszeresére emelkedett. A minimálbér növekedésével az ellátás maximális összege idén még tovább emelkedik, eléri a bruttó 234 360 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 117 180 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 153 300 forintra emelkedik visszamenőlegesen 2021. január 1-től.

A tartósan beteg gyermeküket otthon ápolók számára vezette be a kormány 2019-ben a gyermekek otthongondozási díját (gyod), amely ellátás a gyermek életkorától függetlenül folyósítható. A kormány vállalta, hogy az ellátás 2022-ig évről-évre növekedni fog, elérve az akkori minimálbér szintjét. A gyod összege 2021-ben a minimálbér 88%-ra, azaz 147 312 forintra emelkedik – fogalmaz a dokumentum.

Idén is biztosítja a kormány a 35 év alatti fiatalok nyelvvizsga díjához szükséges támogatást. 2021-ben már legfeljebb 41 850 forintot igényelhetnek vissza azok a fiatalok, akik sikeresen tették le az első középfokú vagy felsőfokú komplex nyelvvizsgájukat. A kormány ezzel – amellett, hogy segíti a fiatalok továbbtanulását és elhelyezkedését – újabb terhet vesz le a szülők válláról is. A támogatás 2018-as bevezetése óta már több mint 95 ezer fiatal kapta vissza a befizetett nyelvvizsga díját közel 3 milliárd forint értékben – zárul a közlemény.

(MTI-OS)

 

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha a kormány semmi mást nem tesz, a családpolitikája akkor is az utóbbi évszázad legkiemelkedőbb magyarerősítő tényezője.
De - szerencsére - közben az ország is épül, erősödik, anyagi-infrastruktárájában és minden egyébben.
Teljes idiótaság, hogy a szarházi-ellenzéknél mindezt lopásként, korrupcióként állítják be?

A GYES-t miért nem emelik?

Olvassál, tanulj: a többi 26 EU-ország államadóssága hogyan alakult a vírus óta, 1 év alatt?
Magyarország a legkevesebbet emeltek közé tartozik, a mienknél sokkal drámaibbak az adatok, amik a visszafizetéskor jelentkeznek majd.
Mi - egyelőre!!! - jók vagyunk, ez a 80% teljesen más, mint volt a 2010-es.

A 3000 milliárdos MANYUP teljes tévedés volt, évente 500 milliárdot kellett hitelben felvenni Sorostól, hogy a kormány nyugdíjakat tudjon fizetni.
Az államosítással a nyugdíjak biztosítása megtörtént.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés