Gyöngyösi Márton egy csapatban Dobrevvel, Verhofstadttal és Cohn-Bendittel

2021. január 26. 18:25
Nemrég az unióból való kilépéssel kacérkodott, orosz megbízásból választási megfigyelő is volt Ukrajnában. A Jobbik elnökhelyettese ma már egy olasz kommunistáról elnevezett hálózat tagjaként korábbi ellenségeivel dolgozik az „egyesült Európáért”. Íme Gyöngyösi Márton újabb fordulata!

Érdekes társaságba keveredett Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese és EP-képviselője, akinek korábbi, az orosz érdekszférában végzett választási megfigyeléseiről a napokban beszámoltunk. Kevéssé ismert tény, hogy Gyöngyösi azóta tagja lett a Spinelli Group nevezetű, igen csak más profilú európai parlamenti csoportosulásnak. De mi is ez a csoport, és miért meglepő, hogy a jobbikos politikus is csatlakozott hozzá?

A Spinelli Goup-ot Sylvie Goulard (ALDE) és Isabelle Durant (Zöldek) mellett két, magyarok által jól ismert európai politikus,

Guy Verhofstadt  és Daniel Cohn-Bendit alapította.

Emlékezetes: a szélsőliberális EP-képviselők rendszeresen támadták-támadják Orbán Viktort és kormányait, miközben lelkesen támogatják például a Momentumot, sőt Verhofstadt még kampányolni is eljött nekik. A társaság névadója pedig az Európai Föderalista Uniót alapító egykori olasz kommunista politikus, Altiero Spinelli.

Egyesült Európát szeretnének

A Spinelli Group célja az Európai Unió föderalizációjára irányuló törekvések megújítása és támogatása, mégpedig az egyesült Európa eszméjét támogató polgárok, civil NGO-k, agytrösztök, akadémikusok, írók és politikusok által alkotott hálózat létrehozásával. Ez alapján talán nem is meglepő, hogy a tagok között ott találjuk Gyurcsány Ferenc feleségét,

az Európai Egyesült Államok létrehozásával kampányoló DK-s Dobrev Klárát is.

Ez a koncepció ugyebár szemben áll a magyar kormány által is képviselt, a nemzetek Európájának szövetségét szorgalmazó, a nemzeti szuverenitást védő koncepcióval. Dobreven és Gyöngyösi Mártonon kívül még két további DK-s, Ara-Kovács Attila és Rónai Sándor, valamint a szocialista Ujhelyi István „képviseli” Magyarországot a csoportban. A Gyurcsány Ferenc pártjával együttműködő neo-Jobbik szövetségi politikája alapján mindez talán nem is annyira meglepő, de azért érdemes visszaidézni, mit gondolt jelenlegi partnereiről és az Európai Unióról pár éve az akkor még euroszkeptikus, szélsőséges párt politikusa.

Rövid út a föderalizmusig

Gyöngyösi 2012-ben a Jobbik frakcióvezetőjeként közleményt adott ki, amelyben így fogalmazott: „Magyarország jövője azon múlik, hogy az EU-integráció oltárán feláldozott gazdasági és politikai szuverenitását vissza tudja-e szerezni.” Hozzátette, a Jobbik a magyar nép elé viszi a magyar EU-tagság kérdését. Egy nappal korábban pedig már így fogalmazott:

„A Jobbik továbbra is az EU-ból való mielőbbi kilépést sürgeti és ügydöntő népszavazást kezdeményez.”

Az olvasó talán emlékszik még arra, hogy ekkoriban Gyöngyösi óriás botrányt kavart, azzal, hogy a zsidó származású országgyűlési képviselőket akarta listázni. 

Ez ellen tiltakozva jelenlegi Spinelli-s társa, Ujhelyi István sárga csillagot tűzött az zakójára, sőt, a Jobbikon kívül valamennyi parlamenti frakció közös tüntetésen tiltakozott a nacibeszéd ellen. Kétségtelen, a főpolgármesterségért kampányoló Karácsony Gergely 2019-ben már megengedőbb volt Gyöngyösi hírhedt felszólalásával kapcsolatban.

És vajon mit szólna ehhez a csoportalapító, nácik által üldözött zsidó családból származó Cohn-Bendit? Akiről Gyöngyösi akkoriban azt monda, 

„újsághírek és manipulált információk birtokában indított hadjáratot Magyarország ellen”.

De az elnök-helyettes még 2016-ban is a Jobbik euroszkeptikus követeléseit hangoztatta. A Political Capital akkor egyik elemzésében úgy fogalmazott, „közleményében Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnöke és a kelet-ukrajnai választások szorgos megfigyelője kifejtette, hogy a tagsági feltételeket újra kell tárgyalni, majd azokat egy »megerősítő népszavazással« szentesíteni”.

Ez tehát Gyöngyösi útja az EU-ból való kilépés támogatásától és az antiszemita megjegyzésektől az egyesült Európa eszméjét hirdető, Cohn-Bendittel, Verhofstadttal és Dobrev Klárával felálló hálózatig.

Borítókép: AFP/Alexey Vitvitsky, AFP/DPA Arne Dedert, MTI/Koszticsák Szilárd, MTI/Mohai Balázs

Összesen 119 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gyöngyösi, forgolódik, helyezkedik, hajlékony a gerince.
Nem egy érzékeny lelkű ember. Semmitől és senkiktől nem undorodik.

Mostani szövetségesei tüntettek a listázás ötlete ellen. Karácsony képes volt azt mondani, hogy ő is tüntetett, de az akkor más volt. Meg aztán akkor nem győzték a Jobbikot összemosni a Fidesszel, a Jobbik volt a Fidesz rosszabbik énje, az volt a duma, hogy a Jobbik mondta ki azt, amit a Fidesz nem mondhat ki.

Akkor most a Jobbik kinek, melyik énje és ki helyett mondja ki azt, amit nem lehet kimondani? Csurka ezt már megalakulásuk idején megjövendölte.

A Pótkerék is lenne a hatos ökrös-fogathoz?

,,Csatlakoznának az ellenzéki összefogáshoz Pálinkás Józsefék... ?,,
http://www.atv.hu/belfold/2021..

A baloldali szélsőségeseket összefújta a brüsszeli szél.

Sosem volt szimpatikus. Gyöngyösi egy kiképzett ügynök.
Ahogyan az apja is.

Szürreális.

Érdekes módon a nagyszájú jobbikos ismerőseim, akik kb. egy évtizeden át lökték a nagypofájú széljobber szövegeket... az ilyen Gyöngyösi-félék nagypofájú ugatását követve... (gondolom mindenki ismeri ezeket a sablonokat: HOGYAN KELLENE GYURCSÁNYT BEBÖRTÖNÖZNI... MAJD A JOBBIK; HOGYAN KELLENE AZ EU-BÓL, NATO-BÓL KILÉPNI... MAJD A JOBBIK; MIT KELLENE CSINÁLNI A CIGÁNYOKKAL, ZSIDÓKKAL... MAJD A JOBBIK; HALÁLBÜNTETÉS... MAJD A JOBBIK; MSZP BETILTÁSA... MAJD A JOBBIK; REVÍZIÓ... MAJD A JOBBIK...; nem folytatom...) na, szóval nem szeretnek már politikáról beszélni... hmmm...

Csurka óta...

Nekem már 2003 körül világos volt, hogy egy jobbikosnak tulajdonképpen mindegy, hogy a nemzeti lobogót, vagy a kommunista vöröszászlót hurcolva kell-e sarkából kifordítani a világot. A lényeg, hogy fellépjenek a középosztály ellen. Sajnáltam a megtévesztett magyar embereket, de ez a párt sosem az építkezésről szólt, hanem a rombolásról. Igaz, ebben egy érdekes "véletlen" a segítségemre volt és bizton állíthatom neked, hogy a Jobbik alapításának szándéka sem volt más, mint ez. Ezt a véletlent a "jobbik.net" nevezetű portálnak hívták és sokkal nagyobb szerepe volt a magyar történelemben, mint amit ma bárki is tulajdonít neki.

Eddig tűrtelek. Már nincs érdemi mondanivalód, csak az önmagáért való ocsmánykodás a célod. Viszlát.

Már nem fizeti őt senki.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés