Brüsszelben percemberkék dáridója zajlik

2021. január 26. 12:53

A Fidesz brüsszelezése és sorosozása egyszerű üzenet, de az „egy mondatok” mögött végiggondolt társadalompolitika áll.

2021. január 26. 12:53
Lázár János
Lázár János
24.hu

„Ez a populizmus: ne az értelemhez keress utat, hanem az indulathoz, építs ellenségképet, s kínálkozz a legyőzőjének. Mérd meg, minek tapsolnak, mitől riadoznak, a többit bízd a propagandára. Sorosozz, brüsszelezz, akár buzizz burkoltan – mindhez építhetsz többséget. Győzelmed ára az, hogy roncsolod a társadalom szövetét.

Keveri a tartalmat és a formát. De felőlem nevezheti populizmusnak, azzal a megszorítással, hogy akkor a populizmus nem hazugság, hanem csupán kényszerű egyszerűsítés. Egy mondatod van megfogalmazni az üzenetedet. Pont. Ha nincs egy jó mondatod, nincs támogatód.

Nem a tömörítéssel van a baj, hanem a torzítással és a bőszítéssel.

Vékony mezsgye. Azért nem az értelmiség nyelvén szólalnak meg a politikusok, mert az emberek zöme nem beszéli az értelmiségi nyelvet. Negyvenezer karakteres nagyinterjúkkal nem nyerhető választás se Németországban, se Franciaországban. Kíváncsi vagyok például, hogy az olvasók hány százaléka jut majd el ennek az interjúnak a végéig.

Orbán kommunikációja egész más szint, mint Merkelé vagy Macroné.

Igaz! Neki van érvényes gondolata arról, hogy milyen Európát akar, ellentétben az uniót vezető Európai Tanácsban ülő másik huszonhat miniszterelnök többségével. Orbán Viktor ma a kontinensünk legértelmiségibb attitűdű politikusa: elméleti és nemcsak gyakorlati oldalról foglalkozik a politikával, a jövő fontos kérdéseivel.  Ennek a vezetőtípusnak ő az egyik utolsó képviselője Európában.

»Csupa hülye ül Brüsszelben.« Ez is populista egyszerűsítés, hazugság.

Márpedig az a helyzet, hogy Brüsszelben percemberkék dáridója zajlik. Negyvenezres vízfej. A Fidesz brüsszelezése és sorosozása valóban egyszerű üzenet, de az „egy mondatok” mögött alaposan végiggondolt társadalompolitika áll, fókuszban az önállósággal, a családtámogatással és az alacsony adókulcsokkal. Nem meglepő, hogy a kritikusaink kizárólag közjogi ügyekben támadnak bennünket, azokban viszont veszettül.

A demokrácia folyamatos reszelése nélkül is lehetne támogatni a családokat.

Orbán Viktor közvetlen munkatársaként nem éreztem, hogy csorbult volna a magyar demokrácia.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 177 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Crusader
2021. január 27. 00:45
Lázár az egyik kedvencem.
kérdés
2021. január 26. 23:22
Jó tréning Lázárnak, de nekünk is végighallgatni/olvasni ilyet. Azt hiszem, mindent összegzett benne a riporter, ami neki fontos. Ami érdekes, hogy arra nem volt kíváncsi, hogy részletezné Lázár, mi miért fontos a kormány, vagy egy felelősen gondolkodó ember szemszögéből nézve? Lázár megpróbált értelmes, ésszerű magyarázatokat is adni, de az láthatóan nem érdekelte a riportert. Vagyis a riporter bébizonyította, hogy ő mekkora populista. Bagoly mondja verébnek....esete forog fenn. Leragadt az ellenzék is ennél a stílusnál.
jánosbácsi
2021. január 26. 20:32
Emmeg a János, Orbán Viktor lovásza.
Kup Lung
2021. január 26. 20:11
"A politikai válasz az, hogy az elmúlt évtized fejlesztéspolitikájának jóval nagyobb arányban voltak nyertesei a nagyvárosok, különösen a főváros, mint a vidék Magyarországa. Pedig vidékről több és stabilabb támogatást kapott a Fidesz, mint a nagyobb városoktól. Ideje helyrebillenteni ezt az aránytalanságot." ------- Jé? Van fideszes meghatározó politikus aki kimondja? Évek óta mondom h ez az ellentmondás nem mehet tovább. Meg is szoktak sértődni erre még jobboldali fővárosiak is. Márpedig nem erről van szó. Hanem aminek a tetejét Lázár már csipegeti. ------ Persze hatalmas ellentmondások még így is maradnak a Lázár-féle értelmezésben is! Ugyanis a vidék és az agrárium (a földbirtoklással és haszonszerző képességével) elvált egymástól. Nem ugyanazok. Hogyan lehet szintézisbe hozni a vidéket és az agráriumot az nagy kérdés! Nem biztos h ebben a földtulajdonlási szerkezetben egyáltalán lehet. Nem akar ugyanis a városba inkább bejáró "kis és közepes teleülésen lakó" cselédnek állni az újbirtokosokhoz sem kedves János ! Tisztességes kiegyezés kell! (nemcsak a nyugatiak nem minőségi munkahelyire nem vágynak) ------ Már most figyelmeztetném Lázárt (legalább ő átlátja a többi erre sem képes) h a továbblépéshez gondolja át ezt a részét de nagyon . Nehogy beleöljék a lóvét és semmi nem változik. Mert akkor a már most öles léptekkel elhúzott lengyelek még távolodnak (az EU éléskamrája lesznek míg mi éppen vaslóban szinte egyetlen értékünket nem tudtuk kihasználni) ---- Aztán persze vannak más zözzenetek is (a többi "menő agrár" országhoz képest) : mint a gazdák együtt NEM működési képessége vagy a diplomás agrár szakemberek NEM foglalkoztatása- Bizony bizony. Tehát hiába lesz szuper egyetem ha nem kellenek a gazdáknak mint most valamiféle "tudjuk mi hogyan kell gazdálkodni" attitűd (pl a nagybátyám :) . ----- Na egyelőre ennyi. Bár tovább is van. Nem kis feladat lesz. Az egész társadalmunk minden nyűgén át kell rágni hozzá a belevágóknak. De sok sikert hozzá L J-nak és a többieknek is! -----
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik