Novák Katalin: Magyarországnak fiatalodnia kell

2021. január 25. 18:46
Novák Katalint az Inforádióban kérdezték a magyar családtámogatási rendszerről.

Az Inforádió Aréna című műsorában Novák Katalin kérdésre elmondta: a cél az, hogy a járványhelyzetben a családok megőrizhessék munkahelyeiket és tisztes megélhetésüket, hiszen így „megerősödve tudnak kikerülni a járványból.” Hozzátette: a kormányban a legrosszabb forgatókönyvre készülnek, ezért is döntöttek számos védelmi intézkedésről, ugyanakkor a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerint a magyarok együttműködése is szükséges volt ahhoz, hogy az „életnek nem kellett még egyszer leállnia.”

Novák Katalin szerint ha a családtámogatást illetően nincs rugalmasság, akkor rengeteg olyan ember is eleshet ezektől a lehetőségektől, akik amúgy jogosultak lennének rá. A miniszter beszélt a 25 éven aluliakat érintő szja-mentességről is, melyet a kormány a jövő évtől tervez bevezetni. Mint mondta, ez egy „családtámogatások sorába illeszkedő lépés”, amely azt a célt szolgálja, hogy a fiataloknak minél több megtakarításuk legyen, mielőtt önálló életbe kezdenek. Arra a feltevésre, hogy az szja-mentesség kieső bevételeket jelent az államnak, a miniszter azt válaszolt, hogy „a kormány hosszútávon gondolkodik”, és a kérdés az, hogy „hiszünk-e abban, hogy van helye Magyarországnak Európában?”. A miniszter szerint van, ehhez azonban az országnak „fiatalodnia, gyarapodnia kell”.

Novák Katalin hangsúlyozta: míg 2011-ben a gyermekvállalási kedvet jelző reprodukciós ráta 1,23 volt Magyarországon, legutóbb ez a szám már 1,5-re emelkedett.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés