Az EU új választások kiírását sürgeti Venezuelában

2021. január 25. 16:06
Az EU nem ismeri el a decemberi választásokat hitelesnek, átláthatónak, és így azok eredménye nem tekinthető a venezuelai nép demokratikus akaratának.

Az Európai Unió új választások kiírását sürgeti Venezuelában a tavaly december 6-i helyett, amelyet a Nicolás Maduro vezette erők nyertek meg hivatalosan, ugyanakkor Juan Guaidót, az ellenzék vezetőjét nem nevezi a dél-amerikai ország ideiglenes elnökének. A 27 uniós tagállam külügyminiszerei hétfői brüsszeli tanácskozásukon elfogadott nyilatkozatukban nyomatékosítottak: az EU nem ismeri el a decemberi választásokat hitelesnek, átláthatónak, és így azok eredménye nem tekinthető a venezuelai nép demokratikus akaratának. Felhívták a figyelmet arra, hogy a jelenlegi politikai zsákutca megszüntetése csakis demokratikus választások útján érhető el, és a politikai jogok garantálására szólítottak fel, az olyan „fontos szereplők és kiemelt partnerek számára,” mint Juan Guaidó, az ellenzék vezetője.   

A külügyminiszterek hozzátették, hogy EU készen áll a demokratikus átmenet támogatására az országban, ugyanakkor további szankciók bevezetésére figyelmeztettek, amennyiben a venezuelai vezetés „folytatja a demokrácia aláásását és az emberi jogok súlyos megsértését”. A képviselők a politikai foglyok feltétel nélküli és azonnali szabadon bocsátását is sürgették. Az Európai Parlament képviselői múlt csütörtökön elfogadott állásfoglalásukban felszólították az Európai Uniót, hogy ismerje el Juan Guaidót, a nemzetgyűlés 2015-ben megválasztott elnökét Venezuela legitim ideiglenes elnökeként.   

 A december 6-án tartott venezuelai parlamenti választásokon elsöprő győzelmet jelentett be Nicolás Maduro elnök szocialista pártja. Az ellenzék bojkottálta a választást, arra hivatkozva, hogy nincsenek meg a feltételei a tisztességes és szabad szavazásnak. Juan Guaidót az Egyesült Államokkal az élen számos nyugati és térségbeli ország elismerte ideiglenes államfőként mindaddig, amíg szabad választásokat nem tartanak.

(MTI)

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés