Washington: Kína hagyjon fel Tajvan állandó fenyegetésével

2021. január 24. 10:38

A tajpeji védelmi minisztérium tájékoztatása szerint négy vadászgép és nyolc stratégiai bombázó hatolt be Tajvantól délre a sziget légvédelmi övezetébe.

2021. január 24. 10:38

Az amerikai külügyminisztérium felszólította szombaton Kínát, hogy hagyjon fel Tajvan állandó fenyegetésével, az ellene irányuló „katonai, diplomáciai és gazdasági nyomásgyakorlással”. Ennek előzménye, hogy a kínai légierő 12 harci gépe berepült aznap Tajvan légvédelmi övezetébe a Dél-kínai-tenger fölött.

Az állandó fenyegetés helyett Kínának párbeszédre kellene törekednie a demokratikusan megválasztott tajvani kormánnyal. Kína viselkedése Tajvannal és más szomszédos országokkal szemben aggasztó – szögezte le a State Department, és hozzátette, hogy az Egyesült Államok továbbra is „sziklaszilárdan” elkötelezett Tajvan védelme mellett. A tajpeji védelmi minisztérium tájékoztatása szerint

négy vadászgép és nyolc stratégiai bombázó hatolt be Tajvantól délre a sziget légvédelmi övezetébe.

Kína, amely saját területének tekinti a szigetet, az elmúlt hónapokban rendszeresen megsértette a légterét, de ezeket a berepüléseket eddig egy vagy két felderítő repülőgéppel hajtotta végre. Igen szokatlan, hogy a nagyhatalom ilyen komoly légierőt vonultasson föl, mint ez alkalommal. Tajvani közlés szerint a légtérsértő műveletben négy J-16-os vadászgép és nyolc H6-K jelű, nagy hatótávolságú csapásmérő repülőgép vett részt. Ez utóbbiak nukleáris robbanófejjel felszerelt, kétezer kilométer hatósugarú manőverező robotrepülőgépeket visznek magukkal.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ergo07
2021. január 24. 22:12
Az USA demokrata elnökei hagyjanak fel a magyar kormány fenyegetésével
Aerion
2021. január 24. 21:06
Előbb lövik le az amerikai katonák ezt a csaló, korrupt csürhét, ami beköltözött a Fehér Házba, mint akárcsak egyetlen kínait is.
Csigorin
2021. január 24. 19:45
Tajvan a nemzetkozi jog sulyos megsertesevel lett elszakitva Kinatol kerem. ilyenkor nem baj?
Burmin
2021. január 24. 19:14
Bájden bácsit tesztelgetik a kínaiak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik