Még mindig sunyít a kormány a vakcina-szerződésekről

2021. január 24. 09:43

Orbán Viktor és pancserkormánya akkor járna el felelősen és tisztességesen, ha terítené a lapjait.

2021. január 24. 09:43
Ujhelyi István
Ujhelyi István
Facebook

„Végtelenül vérlázító, ahogy a kormány kommunikál a járvány okozta vészhelyzetben: kérdésekre nem, vagy csak alig válaszolnak, a fontos információkat legtöbbször eltitkolják, konkrét tényekről pedig nem ritkán egyszerűen hazudnak. Fontos határt léptek át nemrég azzal is, hogy immár az eddig egyébként szakmainak mutatott (vagy legalábbis próbált) operatív törzsi tájékoztatókon is időnként már nyílt pártpolitikai propagandát tolnak, ahogy az oltási regisztráció után szétküldött »tájékoztató levelek« között is akad olyan, amely érdemi információ átadás helyett leginkább hazugságra épülő kormányreklámot folytat. Így tesznek például az Európai Unió keretmegállapodása alapján hazánkba és más tagállamokba érkező, az Európai Gyógyszerügynökség által biztonságosnak ítélt oltóanyagok leszállításával, annak esetleges lassúságával kapcsolatban is. A kormány folyamatosan Brüsszelre, az európai közösségre és az egységes magyar ellenzékre mutogat, ezzel hárítva azt a felelősséget, amelyet egyébként kizárólagosan neki kell viselnie.

Nem lehet elégszer elmondani, hogy az Európai Bizottság a tagállamok bevonásával, részvételével és felügyeletével kötötte meg az oltóanyagokra vonatkozó keret-megállapodást a gyártókkal, ráadásul a kormányok által leadott mennyiségi és típusigény alapján. Sőt, a tagállamok ezt követően egyénileg egyeztették a cégekkel azokat a részleteket, hogy pontosan mikor, hova és mennyi vakcinát szállítsanak a vállalatok, vagyis a kormány – miközben folyamatosan Brüsszelre mutogat – pontosan tisztában van a vonatkozó információkkal. Az átfogó, részletes (és a nyilvánosság elől egyébként érthetetlen módon mindmáig titkolt) oltási tervet is nyilván ezen egyéni megállapodások alapján dolgozták ki. A kormány mégsem hozza nyilvánosságra ezeket a szerződéseket, hiába kértük szépen és határozottan, hiába nyújtottunk be ezzel kapcsolatos, közérdekű adatigénylést, a minisztériumokban továbbra is csak sunyítanak.

Orbán Viktor és pancserkormánya akkor járna el felelősen és tisztességesen, ha terítené a lapjait. Ha világosan bemutatná, hogy milyen szerződéseket kötött az oltóanyagokra. Jogunk van tudni, hogy mennyi pénzt és milyen feltételekkel költött el a vakcinákra; jogunk van tudni, hogy mi szerepel a vonatkozó dokumentumokban! Sőt, miután jelentős mennyiségű vakcina leszállításáról kötött megállapodást a napokban a külügyminiszter Moszkvában, jogunk van azt is megismerni, hogy milyen összegről van szó, milyen pontos szállítási ütemezéssel és milyen feltételekkel. Csak nyílt és őszinte tájékoztatás erősítheti a védekezés hitelességét, ami erősítené az emberek biztonságérzetét is, az pedig növelné az oltási hajlandóságot. Ahhoz, hogy mielőbb visszatérjünk a normális és nyitott életünkhöz, tömeges és eredményes átoltottság szükséges. Ennek részletei, feltételei és keretei azonban továbbra is homályba vesznek. Ez így nem felelős kormányzás.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszáznyolcvankettedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 210 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1istvan
2021. január 25. 17:06
Bocs, javított a helyesíró, impicset imoicsra.
48gondolkodó
2021. január 25. 07:47
"még mindig sunyít"? Hülye ez az Újhegyi? Orbán mindig sunyitott és sunyítani fog, hogy lehet ilyen hülyén kérdezni?
Toronyőr
2021. január 24. 22:29
Inkább harangozzál, te itt felejtett elvtárs! Barom.
Korn
2021. január 24. 21:30
pancserkormány...Akkor ti mik voltatok puffadt fejű?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik