Ezen a napon választották királlyá Hunyadi Corvin Mátyást

2021. január 24. 16:12

Rákay Philip
Facebook
Mátyásnak nem csupán a királyi rangra emelését, és uralkodásának évtizedeit övezi számtalan legenda és csoda, de már gyerekkorában megmutatkozott, hogy különleges, kiválasztotti sors vár rá. Vivat Mathias Rex!

„Ezen a napon választották királlyá Hunyadi Corvin Mátyást

A krónikák szerint, 1458 januárjában erősen zajlott a Duna. Életveszélyes, szinte lehetetlen volt az átkelés az egyikről a másik partra. Márpedig Szilágyi Mihály hatalmas seregével – és a magyar köznemesség képviselőivel – azért gyülekezett Rákos mezején, hogy kellő nyomatékot adjon az akkor 15 éves Hunyadi Mátyás királlyá választásához. 

Eközben Budán – a főpapok és főrendek részvételével – végeláthatatlanul hosszú tárgyalás folyt, igen lassan zajlott a választás, amit Szilágyi Mihály és a Hunyadiakat támogató tömeg egyre türelmetlenebbül viselt. A zajló folyó azonban megakadályozta a Budára való átjutásukat. 

A történetírók elmondása szerint, január 23-án éjjel – mindössze néhány óra alatt, a csodával határos módon – csonttá fagyott a víz, s egyszerre a Budai Vár alatt, a Duna jégpáncélján sorakozott fel Szilágyi serege és a köznemesség, egyre hangosabban követelve, majd nemsokára már ünnepelve, a törökverő Hunyadi János – a nándorfehérvári országmentő – fiának, Mátyásnak megválasztását. 

»Mátyást mostan választotta,
Mind ez ország királyságra,
Mert azt adta Isten nékünk,
Menyországból oltalmunkra!«

Mátyásnak nem csupán a királyi rangra emelését, és uralkodásának évtizedeit övezi számtalan legenda és csoda, de már gyerekkorában megmutatkozott, hogy különleges, kiválasztotti sors vár rá. Hogy az alábbi néhány történetből mennyi a valóság, s mi az, amit kortársai csodálata, majd az utókor költött hozzá Mátyás dicső életéhez, bizony nem könnyű eldönteni. Persze lehet velem vitatkozni, mást gondolni, én mégis teljes szívvel hiszem, hogy bárkiről, véletlenül nem születtek efféle legendák...

Mátyás apja – Hunyadi János – már egészen kis korától magával vitte fiát a csatamezőre is, korán beavatva a harcászat, a stratégiai hadviselés rejtelmeibe. Mátyás nyolc éves korától több nyelven tolmácsolt apjának a diplomáciai találkozókon. Ezáltal igen korán megtapasztalhatta, milyen felelősséget is rótt apjára a török elleni országvédelem. 

Az apai örökséget – a kor szokásjoga szerint – bátyja, László vitte volna tovább, de már gyerekkorukban érződött, hogy kettejük közül Mátyás a kiválasztott. A krónikák szerint, a nándorfehérvári diadal előtt, Kapisztrán Szent János misézés közben megjövendölte a Hunyadi testvérek sorsát: „A két fiú cseréljen helyet, mert a nagyobb meg fog halni, a kisebb Magyarország királya lesz.” 

Kapisztrán szavai után Hunyadi János komoly védelmet rendelt fiai mellé, megparancsolva, hogy ketten együtt sohasem lehetnek egy helyen. Kapisztrán jóslata végül valóra vált: Lászlót lefejezték, Mátyás pedig király lett. Nem is akármilyen...

Koronázása 1464-ben, nagypénteken történt, nem véletlenül: ezzel is képletesen magára vállalva Jézus sorsfeladatát. Mátyást már a kortársai II. Attilának nevezték, a Thuróczi-krónikában is így méltatják, a magyarság megmentőjét, az isteni igazság letéteményesét látva benne. 1483-ban a pápai legátus eképpen méltatta a magyar királyt a pápának: „Minden fejedelmet, akit ismerek felülmúl. Szentséged az egész keresztény világban senki olyat nem fog találni, aki hozzá hasonlítható.” Nem véletlen, hogy évszázadok óta a magyar néplélekben is kitüntetett helye van Mátyásnak, talán a legnépszerűbb, legszeretettebb magyar uralkodónk ő, akit sokan az utolsó, valódi szakrális királyunknak tartanak. 1490 áprilisában – éppen a nagyhéten, nagypéntektől – három napon keresztül, hatalmas kínokat átélve haldoklik, folyamatosan Jézus nevét ismételve... Halála után közvetlenül ezt írták róla a krónikások: „Meghalt Mátyás, oda az igazság...”

S bizony ebben a korban ez a mondat nehezen értelmezhető másként, mint a Szent Koronával megkoronázott, az isteni igazságot közvetlenül hordozó, Jézust apostolként a földön képviselő király búcsúztatásaként.

Tudom, hogy a történelem nem valamiféle hitvita, hanem – ideális esetben – egzakt események halmaza. Persze minél távolabbi tőlünk egy korszak, annál nehezebb tisztán látni, pontosan mi, miért és hogyan történt. Arról nem is beszélve, hogy a történészek jó része mindig kifelejti a történetmesélésből a kézzel foghatón túlit, az isteni „megmagyarázhatatlant”.

Magam azt vallom – bölcsészként, de nem történészként –, hogy pláne a középkorról nem is lehet úgy beszélni, hogy kihagyjuk a számításból az isteni mozgatórugót és szándékot. 

Gondoljuk csak végig, nem véletlenül nevezték évszázadokon keresztül apostoli királynak és királyságnak a magyar uralkodót és országát. Nem azért, mert más jelző nem jutott eszükbe. Hanem mert pontosan tudták, milyen szerepe, sorsa, istentől kapott, földi küldetése van a Szent Koronával megkoronázott és a hozzá méltó, szakrális magyar uralkodóknak. 

Meggyőződésem, hogy mindezt szem előtt tartva érdemes szemlélnünk a mögöttünk hagyott évezredet, s a magyarság kivételesen szép, ám sokszor pusztítóan nehéz küldetését, történetét. 

Vivat Mathias Rex!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

....és Mátyás halála után pár évvel következett Mohács.
Bár ezt így, ebben az összefüggésben a fideszbirkának sohasem tanították a zuskolába'...

Lang Alex:
Elmúlt egy év...
Lett ugye ez a Covid világjárvány, ami "nem éri el Magyarországot", aztán lett, hogy "migránsok" hozták be az országba, ugye emlékszünk a kiutasított iráni diákokra. Aztán nem kell maszk, majd kell maszk és közben megszületett a kaspós Cili nénje meg a regimentye operatív törzs néven.
Ettől a pillanattól kezdve mókássá váltak a Covid hétköznapok (már akinek). Cili nénje állandó életvezetési rovatot indított a tévében, nekem az tetszett legjobban, amikor a tojásaimat áztattam hypos vízben a javaslatának megfelelően.
Aztán elindultak a "fürkészők és portyázók", akik az adófizetők pénzén vásároltak használhatatlan maszkot, gumikesztyűt védőfelszerelést túlárazva.
...és alig landolt a kínai gép, még alig simogatta meg Orbán a gép belsejében a csomagolt árút, másnap már a kormányzathoz köthető baráti kör árulta a kínai maszkot, fertőtlenítőt, vajh, ki tudja, honnét szerezték be.
Aztán ott volt a lélegeztetőgép biznisz, amin valakik megint kurv@ nagyot húztak, hiszen sokszoros áron szerezték be a ki tudja mit, mert azóta sem tudni hol tárolják ezeket a masinákat lehet, hogy Dajcs Tompika stadion beléptető kapui mellé tették.
Aztán volt egy nyári lazítás, amikor Orbán fennen hangsúlyozta, hogy nekünk a Balaton a Riviéra és közben az elit Horvátországban nyaralt.
Ja, az is vicces volt, hogy a politikusok mennyire tettek a saját szabályaikra, nem hordtak maszkot, kezet fogtak, persze a hülye panelprolit meg beszabályozták. (meccsre lehetett járni)
...és már itt is volt az ősz, amikor Orbánék hangsúlyozták, hogy felkészültek a második hullámra. Na, ilyenkor van az, amikor minden magyar ember tudja, hogy hazudnak!
Miért?
Mert amikor a mindenkori kormányok azt mondják, hogy felkészültek a télre, a hóra, a melegre, a bármire, akkor bizony a magyar emberek mindig belehalnak egy picit ebbe a rohadt nagy felkészülésbe.
Most is igy lett!
...és ez a tetves kormány továbbra is játszadozik az emberek életével!
Lett megint Cili nénje, az összes baromságával együtt, és lettek újabb és újabb hazugságok.
Dicső Orbán seggfej belengette a sok hülyének, hogy egy hétvége alatt beoltják az egész országot, orosz, nem, kínai, nem, amerikai, nem, angol, nem, német, nem majd már lassan magyar vakcinával.
Elhitették az emberekkel, hogy itt a megoldás, hogy nem az összeomlott egészségügyön múlik az egész, hanem a nyomorult Brüsszelen, ami nem akar oltóanyagot küldeni, mert utálják a magyarokat!
Egyszerűen hihetetlen, ami Magyarországon folyik!
1 éve folyamatosan eltitkolják, hamisítják a Covidhoz köthető adatokat. Az emberek félelmeit arra használják fel, hogy végleg felszámolják a demokrácia maradványait is.
...és közben ismét milliárdokat lopnak el, képesek egy világjárványt is a saját zsebük megtömésére használni!
Meddig még?
Meddig lehet még a magyar embereket 2022-el sakkban tartani, hogy majd akkor le lesz váltva Orbán. Meddig lehet még játszani az emberi életekkel?
Meddig tűri még a magyar ember, hogy átverik, lehúzzák, eladósitják, de nem csak őt, hanem az unokáit is!
Elárulom, jelenleg nagyobb az állam adósága, mint 2008 után volt.
Ja, nem számít!
Majd Viktor megint hazudik valami f@szát, vagy lesz egy újabb ereszlengő pedofil, aki eltereli a figyelmet.
A magyarnak nem számít!
11 409 ember halt meg eddig Magyarországon a Covid miatt
Vajon hány ember halt meg azért, mert megfagyott, kihűlt, öngyilkos lett az elmúlt időszak történései miatt. Hány ember veszítette az életét a családon belüli erőszak miatt. Hány ember veszítette el az életét közúti balesetben, mert bűn rosszak a magyar utak, mert rengeteg a rossz állapotú autó.
Hány magyar ember élete elégíti ki Orbán hataloméhségét?
Hány magyar embernek kell meghalnia, hogy a Fidesz újra győzni tudjon?

Amerika felfedezéséig Magyarországnak gyakorlatilag monopóliuma
volt az aranyra. Az Amerikából meginduló aranyfolyam olyan inflációt
okozott az aranyárban, hogy például a spanyol gazdaság bedőlt,
pedig fuldokoltak az aranyban.

Sokan elfelejtik, hogy Amerika felfedezése és a török hódítás ok-
okozati kapcsolatban is lehet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés