Több európai városban is tüntettek Navalnij mellett

2021. január 23. 16:59
Prágában, Varsóban és Tallinnban is tüntettek Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus letartóztatása ellen.

Prágában mintegy kétszázan vonultak az orosz nagykövetség elé, hogy hangot adjanak nemtetszésüknek. A többségében fiatal tüntetők „Szabadságot Navalnijnak”, „Demokráciát akarunk, nem diktatúrát!” és „Le a törvénytelenséggel!” feliratú transzparenseket hordoztak, orosz popzenét hallgattak és énekeltek. Közülük többen orosz nemzeti zászlóval jelentek meg. A megmozdulás rendbontás nélkül zajlott.

Varsóban és Krakkóban is tiltakozást szerveztek Navalnij és az Oroszországban bebörtönzött politikai foglyok támogatására. „Azt követeljük, hogy vessenek véget az elnyomásnak, az orosz állampolgárok szabadon részt vehessenek a békés megmozdulásokon, és kifejezhessék véleményüket” – mondta az egyik tüntető.

Észtország fővárosában, Tallinnban, illetve az észt-orosz határ mentén található Narvában is több százan tüntettek. Észtországban népes orosz kisebbség él. „Navalnij a halált megvető bátorság megtestesítője, és megmutatja, mire képes az egyszerű állampolgár a hatalmi apparátus erejével szemben” – mondta Sergei Metlev, a tallinni megmozdulás egyik szervezője a BNS balti hírügynökségnek.

Szombaton több orosz városban is megmozdulást szerveztek, amelyeken a Meduza ellenzéki hírportál szerint tízezrek vettek részt. A tiltakozásokon legalább ezer embert állítottak elő.

(MTI)

Nyitókép: Navalnij melletti tüntetők Prágában. Fotó: Michal Cizek / AFP

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

pont ezert csinalja az egeszet, kell a mediafigyelem
azt hiszi ettol majd nepszeri lesz pedig nem

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés