Nem akarok baloldali Fideszt

2021. január 23. 12:52

A jelenlegi kormány a politikai és a gazdasági tér elfoglalása után 2018 óta az intellektuális tér meghódításának kísérletét folytatja. Interjú.

2021. január 23. 12:52
Hiller István
Népszava

Kolléganője FreeSZFE maszkot hord. Ön azt nyilatkozta, hogy visszacsinálják a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltását. Hogyan? Hiszen a művészek háborús felek lettek.

A magyar színház- és filmművészetnek jelenleg nincs állami fenntartású felsőoktatási intézménye. Nem azért, mert nem voltak jelentkezők, elhagyták az oktatók, hanem azért, mert elvették. Ez a kultúrharc legeklatánsabb példája. Készek vagyunk arra, hogy megalapítsuk a magyar színház- és filmművészet új, modern, állami fenntartású egyetemét. A kiszorított oktatók, az igazságos és bátor harcot vívó hallgatók és a jövő tehetséges növendékei számára. Garantálom, hogy ez az egyetem szabad és autonóm lesz, és a politika nem fog beleszólni abba, hogy mi folyik az intézményen belül. Egyetlen elvárás van: a színvonal. És azt javaslom a jelenlegi oktatóknak és hallgatóknak, hogy az elvégzett kurzusok érdemjegyeit precízen iktassák és őrizzék meg. Pitiáner, harmadosztályú fenyegetésnek tartom azt, ami most zajlik a kreditekkel.

Mit tegyen az a diák, aki idén diplomázik?

A 2021. júniusi vizsgák dolgába nincs beleszólásunk. De azt vállaljuk, hogy a későbbiekben el fogjuk ismerni a kockás papíron vezetett krediteket.

Ön is kultúrharcról beszélt. Nem gondolja, hogy békíteni kellene a hadba hívott művészeket?

A jelenlegi kormány a politikai és a gazdasági tér elfoglalása után 2018 óta az intellektuális tér meghódításának kísérletét folytatja. Híve vagyok a kultúrbékének, de nem vagyok naiv. Nem érdekel a politikai hovatartozás, az érdekel, hogy egy művész mennyire alkot színvonalasan, egy professzor diákjai mennyire tudnak elhelyezkedni és a kutatást mennyire fogadja be a nemzetközi szakma és a gazdaság. Ez a mérce. Nem akarok egy baloldali Fideszt, de a pacifikációhoz először a mai ellenzék győzelme kell.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 220 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RogerFederer20GS
2021. január 25. 06:24
Locsi fecsi
Vakfolt
2021. január 24. 18:00
"A jelenlegi kormány .. 2018 óta az intellektuális tér meghódításának kísérletét folytatja" Na akkor szálazzuk szét az implicit állításokat. Tehát libernyák monopólium van intellektuális téren, mivel "meghódításról" beszél, ezt a dominanciát szeretné a jobboldal átvenni, és mivel "kísérlet", szerinte ez nem sikerült, a "kísérlet" a szó választása azt sugallja, hogy gyenge próbálkozásnak tartja, és mivel "folytatja" a dolog még mindig zajlik. A nemzeti gondolat helyt követel, én nem mondom, hogy ezt a komcsi-libernyák elmebetegséget végleg meg kéne szüntetni, de a kizárólagosságát mindenképpen. Hitler pityu azt hiszi, hogy mint dzsó bödön, a hatalomátvételkor majd mindent visszacsinálnak, de hogy a 2020-2021/1 félévét hogyan próbálja elszámolni 2022-2023/1 félévének kockás papíron, az rejtély, addig minden érintett beakasztja magát a szekrénybe?
Toronyóra
2021. január 24. 16:15
Kedves Hiller Úr ( elvtárs )! Az Ön és pártjának garanciája sem a múltban, sem most egy kalap szart sem ér. Magam részéről meg vagyok győződve, hogy Önök nem lesznek abban a helyzetben, hogy bárminemű változásokat véghez vigyenek. Önöknek a közeli jövőben nem lesz többségük a parlamentben.
Krupp Skya
2021. január 24. 15:35
Én viszont Hitler Istvánt akarok, tömzsi bajusszal alul, felül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik