Nem akarok baloldali Fideszt

2021. január 23. 12:52

Hiller István
Népszava
A jelenlegi kormány a politikai és a gazdasági tér elfoglalása után 2018 óta az intellektuális tér meghódításának kísérletét folytatja. Interjú.

Kolléganője FreeSZFE maszkot hord. Ön azt nyilatkozta, hogy visszacsinálják a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltását. Hogyan? Hiszen a művészek háborús felek lettek.

A magyar színház- és filmművészetnek jelenleg nincs állami fenntartású felsőoktatási intézménye. Nem azért, mert nem voltak jelentkezők, elhagyták az oktatók, hanem azért, mert elvették. Ez a kultúrharc legeklatánsabb példája. Készek vagyunk arra, hogy megalapítsuk a magyar színház- és filmművészet új, modern, állami fenntartású egyetemét. A kiszorított oktatók, az igazságos és bátor harcot vívó hallgatók és a jövő tehetséges növendékei számára. Garantálom, hogy ez az egyetem szabad és autonóm lesz, és a politika nem fog beleszólni abba, hogy mi folyik az intézményen belül. Egyetlen elvárás van: a színvonal. És azt javaslom a jelenlegi oktatóknak és hallgatóknak, hogy az elvégzett kurzusok érdemjegyeit precízen iktassák és őrizzék meg. Pitiáner, harmadosztályú fenyegetésnek tartom azt, ami most zajlik a kreditekkel.

Mit tegyen az a diák, aki idén diplomázik?

A 2021. júniusi vizsgák dolgába nincs beleszólásunk. De azt vállaljuk, hogy a későbbiekben el fogjuk ismerni a kockás papíron vezetett krediteket.

Ön is kultúrharcról beszélt. Nem gondolja, hogy békíteni kellene a hadba hívott művészeket?

A jelenlegi kormány a politikai és a gazdasági tér elfoglalása után 2018 óta az intellektuális tér meghódításának kísérletét folytatja. Híve vagyok a kultúrbékének, de nem vagyok naiv. Nem érdekel a politikai hovatartozás, az érdekel, hogy egy művész mennyire alkot színvonalasan, egy professzor diákjai mennyire tudnak elhelyezkedni és a kutatást mennyire fogadja be a nemzetközi szakma és a gazdaság. Ez a mérce. Nem akarok egy baloldali Fideszt, de a pacifikációhoz először a mai ellenzék győzelme kell.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 218 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gyurcsány és a kultúrbéke. Na, b+ Pifti...

Kultuszminiszterként nem sok pozitívumot hagyott maga után. Nem gondolom, hogy azóta fejlődött, legfeljebb visszafele.

Igen, az ember elképzeli, ahogy kétszázadmagával ott gubbaszt Őszödön, és zokszó nélkül végighallgatja, ahogyan Gyurcsány a sárba alázza mindannyiukat... na kb. az volt a komplett MSZP vége.

Válaszok:
Agnieszka | 2021. január 23. 14:21

Emlékszem még a balliberális kormányok kórház privatizációs lépéseire? Igen, de nem akarsz rá emlékezni, vagy korodnál fogva már nem emlékszel. Így emlékeztetlek, s mielőtt erről írsz, kérdezz meg egy nálad értelmesebb embert.

Soha nem fogom megérteni, h. hogyan lehetett, h. egy sem volt, aki fölállt, s kiment volna. Azért az egy rendkívül közönséges és maffiás színezetű beszéd volt. Utána a háttér értelmiségük ki bírt mellette állni.

Hihetetlen, mintha nem is anya szülte volna ezeket.

Kár, hogy magadtól nem veszed észre, mennyire nevetséges tudsz lenni. De ne zavartasd magad.

A végére csak kibökte Hiller - más szavakkal, -, hogy a szövege levegőben lógó fikció. Mert ugyebár, győzni kellene, s ez nem fog menni, de olyan édes dolog legalább a spekuláció módján kérődzni rajta.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés