Merkeli intelmek vagy járatlan út

2021. január 23. 12:48

Kurucz Orsolya
Demokrata
Csalóka a mérlege, ugyanis nem egy kiemelkedő eseményre fogunk emlékezni, ha a Merkel-korszakról beszélünk.

„A német politika sorsfordító pillanatai mind nagy vezetőkhöz kapcsolódnak. A német visszatérés a nagyok asztalához az európai integráció kezdeményezése révén Konrad Adenauerhez, az újraegyesítés Helmut Kohlhoz köthető. Angela Merkel most tölti kancellárságának tizenhatodik és egyben utolsó évét, és felmerül bennünk, hogy mi kapcsolódik majd az ő nevéhez.

Csalóka a mérlege, ugyanis nem egy kiemelkedő eseményre fogunk emlékezni, ha a Merkel-korszakról beszélünk, inkább számos belpolitikai és európai döntés fűződik hozzá, amelyek jelentős hatással voltak az egész térség politikai és gazdasági fejlődésére.

Angela Merkel meghatározó szerepet játszott a gazdasági válság európai begyűrűzésének kezelésében – bár majd az utókor fogja csak tudni megítélni, hogy a görögökre kényszerített intézkedéscsomag a megfelelő megközelítés volt-e. Az európai uniós pénzügyi fegyelem betartására és betartatására vonatkozó törekvés is hozzá kapcsolódik. Ezzel párhuzamosan Németország elérte a híres »fekete nullát«, az egyensúlyon alapuló költségvetést, azaz államadóssága egy-két évig folyamatosan csökkent, amire addigi 22 éves történelmében nem volt példa. A jelenlegi rendkívüli válságkezelés változtatott ezen a trenden, most azonban a gazdasági teljesítmény szinten tartása az elsődleges.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés