Schiffer: Ha nincsenek jogállami garanciák, a techcégek két pillanat alatt lenyelik a politikai nyilvánosságot

2021. január 22. 11:02
Schiffer András szerint azonban nem csak a Facebook és a Twitter felelős a cenzúráért.

„Nyilvánvalóan kezdenek elválni a jogi tények és a morális felfogás” – válaszolta Schiffer András az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arra a kérdésre, hogy a techcégeknek joga van eldönteni az általános szerződési feltételek alapján azt, hogy mi jelenhet meg a felületükön.

Ismert, az LMP egykori elnöke a napokban még a Facebook-korlátozásokat elszenvedő Pestisrácok.hu mellett is kiállt. „Nem szóltunk akkor, amikor Novák Elődöt lekapcsolták, mert nem tartjuk magunkat széljobbereknek, nem szóltunk akkor, amikor a Pestisrácokat lekapcsolták, mert nem tartjuk magunkat propagandistának. Csak egy ponton azon fogjuk kapni magunkat egy szép vasárnap délelőtt, hogy nem is érdemes elmenni szavazni, mert az algoritmusok már régen eldöntöttek mindent. Ez forog kockán!” – mondta Schiffer A Riporternek.

Schiffer az ATV-ben felidézte: az elmúlt évtizedben megkerülhetetlenné vált a social mediában való politikai megjelenés,

talán a 2010-es kampány volt az utolsó, amikor ennek nem volt még akkora jelentősége.

A történeti áttekintésben szó esett a tágabban értelmezett médiáról, amely körül Schiffer szerint a legélesebb politikai harcok dúltak az elmúlt 30 évben. A kilencvenes években vált egyértelművé, hogy a tévéket, rádiókat egységes szabályozás alá kell vonni, „meg kell regulázni”, mivel akkora lett a politikai hatásuk.

Schiffer erre a „foglyul ejtett közönség” kifejezést használta, amely arra utal, hogy az emberek nem tudták magukat kivonni a hatásuk alól.

Hasonló folyamat játszódott le a Facebook és a Twitter esetében az elmúlt tíz évben.

Schiffer a Facebook-letiltásokról, illetve a posztokhoz fűzött megjegyzésekről szólva elmondta: a vállalat az USA írott joga alapján megteheti mindezeket. „Európában van egy súlyos küzdelem, hogy ne legyen joga, van egy politikai párt is – a Mi Hazánk – amely próbált jogi csatába menni a Facebookkal ezzel kapcsolatban, de nagyon szűkösek a lehetőségek Európában is” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy régen pont az USA volt az úttörő abban, hogy a szólásszabadság tartalomalapú korlátozását irtani kell.

„Onnantól kezdve, ha egy platformszolgáltató nem megkerülhető helyzetben van, ha nincs szabályozás alá vonva, – nincsenek jogállami garanciák, például hogy egy tiltást meg lehessen támadni a bíróságon – akkor két pillanat alatt ezek a cégek le tudják nyelni a politikai nyilvánosságot, és ezen keresztül a politikai hatalmat” – jelentette ki Schiffer.

Szerinte túl olcsó dolog a techcégeket szidni, ugyanis nyáron például megfigyelhető volt, hogy a multinacionális vállalatok – Nike, Starbucks – ultimátumokat küldtek a Facebooknak és a Twitternek, hogy szedjék le a fakenewst

a gyűlöletbeszédeket. Szerinte ez a techcégek részéről nem is ideológiai, sokkal inkább üzleti megfontolás volt, mivel féltek, hogy elmaradnak a nagyvállalati hirdetések. És hogy miért mentek neki Trumpnak a Nike-hoz hasonló multik? Schiffer szerint azért mert Trump fékezte a szabadkereskedelmet. Trump repatriálási politikája – a termelés hazahozatala például Kínából is – pedig súlyos dollármilliárdokat húzott ki a multik zsebéből.

A teljes beszélgetést ide kattintva nézheti meg.

 

 

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Súlyos és égetően aktuális probléma! Varga Judit / a magyar kormány / erőfeszítései szükségesek, de nem elégségesek. Nemzetközileg összehangolt intézkedések kellenek, de gyorsan!

Nagyon időszerű probléma.
Jó úton jár pl. Lengyelország, amikor is a lengyel kormányzat bírósági úton akarja kötelezni a Facebookot, hogy helyt adjon minden olyan véleménynek, amely nem ütközik állami szabályokba.

Igen!
A magyar kprmány hozzon létre egy munkacsoportot amelyben mindenki így Schiffer András, akár a volt elnökünk Sólyom László, vagyis minden nagytudású jogászunk kidolgozna egy törvénytervezetet.
Arra is, hogy hogyan vennének részt a nagy tech cégek a közteherviselésben.

Ezért csinálták őket zsidó vállalkozók.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés