Orbán Viktor: A korlátozásokat nem tudjuk feloldani, amíg nincs tömeges oltás

2021. január 22. 7:25
Nagy-Britanniában, Izraelben és Oroszországban is sokkal több embert oltottak be, mint az Európai Unióban – szögezte le a kormányfő a Kossuth Rádióban pénteken. Szó esett még uniós vakcinaútlevélről, hazai vakcinagyárról, háziorvosi bérekről és a magyar kultúra napjáról. Összefoglalónk.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió – Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A beszélgetés elején a kormányfő elmondta, Nagy-Britanniában, Izraelben és Oroszországban is sokkal több embert oltottak be, mint az Európai Unióban.

„A magyaroknak nem magyarázatra van szüksége, hanem vakcinára”

„Minél hamarabb van vakcina, annál több életet tudunk megmenteni”  jelentette ki a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, hogy az AstraZeneca-vakcina jóváhagyásának lassúságát számon kérte a lengyel miniszterelnök az Unión.

„A magyaroknak nem magyarázatra van szüksége, hanem vakcinára” – emelte ki.

Az nem lehetséges, hogy azért haljanak meg magyar emberek, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú”

 tette hozzá a kormányfő. „Vakcina kell, mert az jelenti az életet” – fogalmazott.

„Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret”

A verseny az egyetlen olyan dolog, ami kikényszeríti a megfelelő helyzetet, ezért fontos, hogy több vakcinát engedélyezzenek – mondta a kormányfő. Egyes cégeknek raktáraiban milliószám áll a koronavírus-vakcina, de Brüsszel nem adja ki az engedélyt, pedig már rengeteg embert beoltottak – nyomatékosított a miniszterelnök.

„Nem akarok huzakodni Brüsszellel, mert az politikai huzakodás,

itt nem politikáról van szó, hanem emberéletekről”

– hangsúlyozta Orbán Viktor annak kapcsán, hogy majd a járvány után lesz idő arra, hogy a tagállamok megvizsgálják, jó döntés volt-e Brüsszelre bízni a vakcinabeszerzést. „Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret” – érzékeltette.

Orosz és kínai vakcina

Az orosz vakcina ügyében ma Moszkvában tárgyal Szijjártó Péter külügyminiszter, Kína pedig akkor fogja küldeni a vakcinákat, ha Magyarországon megkapja a vészhelyzeti használati engedélyt tájékoztatott a kormányfő. Emellett fontosnak nevezte, hogy a Vajdaságban már oltanak a kínai oltóanyaggal, így nem kell messzire utazni, hogy tanulmányozni tudják a szakemberek.

A korlátozásokat nem tudjuk feloldani, amíg nincs tömeges oltás

emelte ki Orbán Viktor.

Amíg nincs feloldás, addig tartsuk be a korlátozásokat

A miniszterelnök ismertette a koronavírussal kapcsolatos aktuális számokat is: 1311 új fertőzöttet azonosítottak, 98 a halottak száma, 3958 ember van kórházban, 274 ember pedig lélegeztetőgépen. Mint mondta, eddig 138 983 embert oltottak be, és 400 ezer olyan ember van, aki vagy az oltás miatt vagy mert meggyógyult, védettnek minősül, ezért ők már nem fertőznek meg másokat, és ők sem fertőződnek meg.

„Akkor lehet arról gondolkodni, hogy az élet visszatér a normális szintre, ha beoltották az egészségügyi dolgozókat, az idősotthonokban lakókat, a krónikus betegeket, a védekezésben résztvevevőket és az időseket, akik nem szenvednek krónikus betegségben. Ennek a bekövetkezte a vakcináktól függ. Ha van vakcina, akkor gyorsan el lehet ide jutni” – mondta a miniszterelnök.

Amíg nincs feloldás, addig tartsuk be a korlátozásokat, kérte a miniszterelnök, hiszen szerinte ezek az első hullámban is működtek, és most is sikerült ezeknek köszönhetően alacsonyan tartani a fertőzöttek számát.

A kormány elrendelte egy hazai vakcinagyár felépítését

A gazdaság helyreállításával kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy egy gyors gazdasági növekedést szeretne a járvány után, ezen dolgoznak. Szerinte

egy komoly ország, mint Magyarország nem engedheti meg magának, hogy kilincselni kelljen vakcináért.

Mint mondta, ugyanilyen nehéz helyzet volt tavasszal, hogy lélegeztetőkészüléket szerezzen az ország a világ bármely pontjáról. Ezért a kormány elrendelte egy vakcinagyár felépítését, amely elég nagy lesz ahhoz, hogy képesek legyenek elegendő vakcinát gyártani. Ez Debrecenben fog felépülni, amely csökkentheti az ország kiszolgáltatottságát. „Vakcinaügyben nem leszünk még egyszer ilyen kiszolgáltatottak” – emelte ki.

Négyezerrel többen dolgoznak, mint a járványt megelőző utolsó decemberben

Többen dolgoztak 4 ezerrel, mint a járványt megelőző utolsó decemberben, ami fantasztikus teljesítmény, mondta Orbán Viktor.

A munkahelyeket kell megvédeni, amely akkor lehetséges, ha erősek a vállalkozások” – folytatta. Ehhez kellett, hogy a bankok és az önkormányzatok is elengedjenek követeléseket. „A baloldali kormányok olyan válságkezelést hajtottak végre, amelyben az volt a meggyőződésük, hogy a bankokat és a vállalatokat kell megvenni, ehhez pedig az emberektől kell átcsoportosítani forrásokat. Ez nem vált be.

Mi nem az adók fokozására, hanem a bérek emelésére koncentrálunk, válság idején indítjuk a valaha volt legnagyobb otthonteremtési támogatást, az orvosok béremelését, a fiatalok adókedvezményét.

A 2008-2009-es válságkezelés nem működött, sőt tragédia volt Magyarország számára” – tette hozzá a miniszterelnök.

Uniós vakcinaútlevél

A kormány dolgozik azon, hogy kell-e valamilyen igazolvány, amely arról szól, hogy akik már átestek a fertőzésen vagy beoltották magukat nagyobb szabadságot kapjanak. Ha elérjük az egymillió főt, akkor lesz fontos ez a vita – mondta.

A határátlépésekkel kapcsolatban komoly vita van az unióban egy esetleges vakcinaútlevélről, de konkrét válaszok még nincsenek

– jegyezte meg a miniszterelnök.

Béremelések az egészségügyben, a magyar kultúra napja

„Megemeltük a kórházban dolgozók bérét és az ápolókét is, majd jött a kamarától egy javaslat az orvosok béremelésére. Ezt a kormány elfogadta, ezért a többi orvos bérét is ehhez szeretnék igazítani" – tájékoztatott a kormányfő. Mint mondta: azt szeretnék, hogy a háziorvosok összefogjanak, és lássák el azokat a körzeteket, ahol most nincs háziorvos, így ők is annyit kereshetnek, mint a kórházi orvosok, ezzel pedig az emberek is jól járnak.

A Magyar kultúra napja kapcsán Orbán Viktor arról beszélt, hogy a magyar himnusz egy olyan imádság, amelyben saját magunkat kárhoztatjuk, azokért a csapásokért, amelyeket ránk mért az Isten. „Nem látom az értelmét, hogy arról vitatkozzunk, hogy a magyar kultúra kereszténye-e, mert amiben létezünk, az a keresztény kultúrából nőtt ki" – mondta. „Ez ténykérdés. A múlt mellett fontosnak tartom, hogy a magyar nyelv jól tudja leírni, kifejezni az újításokat, hajlékony legyen a nyelv" – ebben szerinte most nem áll jól az ország, de, szerinte egy következő ciklusban többet lehet vele foglalkozni.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Összesen 265 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igen, ma délelőtt megint megbukott.

az a hires allitolagos mereg amire immunis minden orosz ellenzeki es kizarolag azert alkalmazzak hogy nyugaton feltunjon?
es csakis elnoko ujjlenyomattal igaz?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés