Joe Biden hallgat a portlandi rombolás kapcsán

2021. január 22. 19:58
Iowa szenátora felszólította Joe Biden elnököt, hogy ítélje el a beiktatása elleni portlandi tüntetéseket.

Chuck Grassley, Iowa republikánus szenátora a Twitteren szólította fel Joe Biden demokrata párti elnököt, hogy ítélje el az elmúlt két nap Portlandben és Seattle-ben beiktatása ellen tartott, zavargásokká fajult tüntetéseket.

 

 

„Arra várok, hogy Biden elnök elítélje az elmúlt két nap során elkövetett erőszakot, fosztogatást és gyújtogatást, amelyek Oregon és Washington államban történtek” – fogalmazott Chuck Grassley.    

A két amerikai városban csütörtökön rendőrségi jelentések szerint több mint egy tucat embert tartóztattak le, miután Biden-ellenes tüntetők kormányzati épületeket és a Demokrata Párt oregoni épületét is célba vették. A portlandi rendőrség beszámolója szerint nagyjából 75 ember vonult fel a Demokrata Párt székháza elé és festékkel rongálták meg az épületet, valamint ablakokat törtek be.    Ezt követően egy 150 fős csoport az Egyesült Államok bevándorlási- és vámügyi hivatalának (ICE) helyi épületét vette célba. A tüntetők – akik Biden- és rendőrellenes üzeneteket írtak a tábláikra – ezt az épületet is megrongálták. A hatóság emberei könnygázt használva oszlatták szét a tömeget.    

A rendőrség illetékesei nem közölték, hogy kik állnak a tiltakozások mögött. Az eseményekről készült felvételeken az látszik, hogy a résztvevők többsége fekete ruhát és sisakot viselt. A portlandi rendőrség beszámolója szerint sokan pajzsokkal és gázálarcokkal is készültek.

A tüntetők a „Nem Bident akarjuk, hanem bosszút akarunk” és „Irányíthatatlanok vagyunk” feliratú transzparenseket vittek magukkal. 

A beiktatás napján a hatóságok országszerte fokozott készültségben voltak, amit a január hatodikai események idéztek elő, amikor Donald Trump leköszönő elnök hívei megostromolták a Capitolium épületét és a zavargásokban öt ember meghalt.    

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint később is fennállt a lehetősége annak, hogy erőszakos tüntetések lesznek Washingtonban és a többi szövetségi állam fővárosaiban. A beiktatás napján végül csak kevés tüntetés volt az országban.    Joe Biden nem kommentálta a portlandi és seattle-i tüntetéseket.

(MTI)

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hallgat mert ezek "békés tüntetések".

Ha Trump hívei csinálják akkor az belföldi terrorizmus - édes istenem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés