Az ausztrálok fizetésre köteleznék a Google-t az új médiatörvényben

2021. január 22. 9:07
Az óriáscég az országból való „kivonulással” fenyegetőzik.

A Google azzal fenyeget, hogy kivonul Ausztráliából, ha életbe lép az új médiatörvény – írta meg a 444. „Ha ebben a formában fogadják el a törvényt, nem lesz más választásunk, mint elérhetetlenné tenni a Google keresőt Ausztráliában” – mondta Mel Silva, a techcég ausztráliai igazgatója a szenátus pénteki ülésén.

A 444 megírta: arról a javaslatról van szó, amelynek célja, hogy a sajtótermékek ismét több hirdetési bevételből részesülhessenek. Az online újságok legfontosabb megélhetési forrását jelentő hirdetési piacot ugyanis leuralta a Facebook és a Google, nehéz helyzetbe hozva a kiadókat. A tervek szerint ezek a cégek kötelesek lennének fizetni az ausztrál híroldalaknak – írják.

A portál hozzátette: Scott Morrison miniszterelnök azt mondta, nem engednek a fenyegetésnek, és a kormány továbbra is elkötelezett, hogy még ebben az évben elfogadják a törvényt. A BBC szerint egyes képviselők zsarolásnak nevezték a Google ultimátumát. A 444 hangsúlyozta: a törvény támogatói szerint a cégek kötelesek igazságos mértékben visszaadni valamennyit a bevételeikből, amire az újságok által előállított tartalommal tudnak szert tenni. A médiapiac megroppanása a demokráciának sem tesz jót. Mel Silva szerint az ötlet szembemegy az információk szabad áramlásának elvével és azzal, „ahogy az internet működik”.

A kormány hónapokkal ezelőtt nyilvánosságra hozta a tervezetet, és szeptemberben a Facebook is hasonlóan reagált – írta meg a 444.

(444, BBC)

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés