Az Astra-Zeneca vakcinái is később érkeznek ez EU-ba

2021. január 22. 19:44
A Biontech után immár a második nyugati oltóanyaggyártónak akadnak problémái a szállítással.

A Pfizer-Biontech után most az Astra-Zeneca oltóanyaggyártónak is problémái akadnak a szállítással – adta hírül a Bild pénteken. A német lap tájékoztatása szerint ráadásul ez azért is probléma, mert a gyártó „oxfordi” vakcinája lett volt „Németország és az EU legnagyobb reménysége” arra vonatkozóan, hogy folytatni tudják a megkezdett oltási tervet. 

A német lap szerint ugyanis,

csak Németország idén 56,5 millió adag ellenszert kap az AstraZenecától. Csakhogy a vártnál később, és kevesebbet.

A Bild vállalati értesülései szerint ugyanis a brit-svéd oltóanyaggyártó cég arról tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy a vakcina jóváhagyását követően (várhatóan január vége) lényegesen kevesebb oltóanyagot tud majd szállítani a megígért vakcinából.

A cég március végéig mintegy 80 millió adag védőoltást tervezett szállítani az EU 27 tagországának – közölte a nevének elhallgatását kérő, a tárgyalásokban részt vevő illetékes. A gyógyszergyár korábban több mint 80 millió adag szállítását ígérte a második negyedévben, de most nem tudott szállítási célkitűzéseket megadni az április-júniusi időszakra a gyártással összefüggő problémák miatt – mondta az illetékes.    

A cég a partnere, a Novasep által Belgiumban működtetett vakcinagyár gyártási gondjai miatt kellett csökkentenie a szállításokat az illetékes szerint.    A szállítások csökkentését az AstraZeneca szóvivője is megerősítette az AFP francia hírügynökségnek.    Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) január 12-én jelentette be, hogy megkapta az engedélyezési kérelmet az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinára. Az EMA akkor azt közölte, hogy január 29-én fognak dönteni.

„Bár nem volt határidő megjelölve a vakcinánk szállításának megkezdésére, ha meg is kapjuk az európai engedélyt, a mennyiségek kisebbek lesznek a tervezettnél az európai ellátási lánc egyik gyártási színhelyének teljesítménycsökkenése miatt” – mondta a szóvivő. Az Európai Bizottság eredetileg 400 millió adag vakcinát kötött le.    

Sztella Kiriakidesz, az EU egészségügyi biztosa Twitter-üzenetében elégedetlenségét fejezte ki a szállítások csökkentése miatt. „A feltételes engedélyezés fenntartásával ragaszkodtunk a pontos szállítási ütemtervhez, hogy tagállamok megtervezhessék az oltási programot” – írta.    

Az Oxford/AstraZeneca úgynevezett vektorvakcinája előállítása olcsóbb, mint a RNS-hírvivő módszeren alapulóké, könnyebb a szállítása és a tárolása is.

(MTI, Bild, Kurier)

A Bild eredeti, német nyelvű cikkét ide kattintva olvashatja.

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gondolom eladják annak, aki többet ígért érte.

Szerintem az Orbán mennybe megy, hogy az orosz és kínaira ráhajtott az európaiak előtt.

Ha ez így igaz, abban az esetben ebbe reccsen az EU.

Pajtás, én nemigen szoktam visszaírni neked, mert egy ostoba vagy. Meg provokátor.
Légyszí, nekem ne címezz ilyen ostobaságokat, nem érdekel a hülyeséged!

Nagyon le van pukkanva.

Az EU magyarázatot vár.....
Mást nem is tud tenni, mert mindenről elkésett, lemaradt.
Így legalább úgy tűnik a magyar ellenzéknek, hogy csinál is valamit. Pedig csak vár.

Sőt, az egész ellenzéket rá akarja beszélni erre:-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés