A globális tőkésosztály új „vezére”: Elon Musk

2021. január 22. 10:55
Nagy Gergő Máté
Mérce
A „valódi” Tony Stark vagy a 21. századi kizsákmányolás képviselője?

„A hetekben söpört végig a különböző gazdasági lapokban, majd a teljes médiában a hír, miszerint immár Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója és a SpaceX alapítója a világ leggazdagabb embere. A (volt) szilícium-völgyi milliárdos ezzel az Amazon-tulajdonos Jeff Bezost utasította maga mögé, nagyjából 4 milliárd dollárral. A »nagy előzés« a január 16-i tőzsdezárással vált hivatalossá, amikor Elon Musk 189,7 milliárd dolláros vagyont tudhatott magáénak, így hétfőn az amerikai Forbes is a világranglista első helyére tette őt.

Mindezek kapcsán gondolhatjuk egyfelől azt, hogy nekünk, magyar – vagy egyáltalán bármely nemzethez tartozó – embereknek ettől lényegesen jobb vagy rosszabb nem lesz. Másfelől akár úgy is megközelíthetjük a kérdést, hogy inkább olyasvalaki legyen a világ leggazdagabb embere, aki a zöld technológiákba fektet, elektromos autókat gyárt és forradalmasítja az űripart, mintsem az az ember, aki egy olyan internetes kereskedelemmel foglalkozó gigacég vezetője, ahol rendre látnak napvilágot rémtörténetek a dolgozók munkakörülményeiről és kizsákmányolásáról.

Elon Musk személye és tevékenysége pedig éppen ez utóbbi megközelítés kapcsán fontos. Az eredetileg dél-afrikai származású technológiai zseniről a közbeszédben kialakult diskurzus szemléletes példája annak, hogy napjainkban a társadalom jelentős hányada a Tesla vezetőjét és a hozzá hasonló szupergazdagok »új hullámát« egyre inkább jóhiszeműen tevékenykedő, a világot jobbá tenni akaró személyekként vagy olykor egyszerű »hírességekként« látja, semmint a jelenkori globális kapitalizmus fő kizsákmányolóiként.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem is a szélsőbalos mérce lenne, ha nem arról szólna, hogy a gonosz Musk szegény munkások zsírján hízva lett gazdag (ergo: el kell venni a vagyonát, és odaadni a munkásainak)
Mondjuk a legtöbb alkalmazottja nélküle valószínűleg vagy munkanélküli lenne, vagy egy másik ugyanilyen gyárban csinálná ugyanazt, ugyanannyiért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés