Egyre erősebben támadják az EU-t a vakcinabeszerzés miatt

2021. január 21. 9:06
Az Európai Bizottság közben mosakodik, szerinte a gyártókapacitás szűkössége miatt van a lemaradás, írja a Magyar Nemzet.

Az Európai Unió koronavírus elleni oltottsága messze el van maradva Izraellel, néhány Öböl-menti monarchiával, az Egyesült Államokkal vagy éppen az Egyesült Királysággal szemben, írja a Magyar Nemzet. Habár az Európai Bizottság bizakodó, és azt reméli, nyárra a felnőtt lakosság 70 százaléka megkaphatja a vakcinát, egyelőre mindenki súlyos hiánnyal küzd. Egyre több tagállam bírálja az unió közös beszerzésének kudarcát, miközben új, alternatív források után kutat.

Mossa kezeit az Európai Bizottság, a szűk keresztmetszet a globális gyártókapacitás, nem pedig a megrendelt vakcinák száma – védekezett Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos. A tagállamok jogilag nem bonyolódhatnak kétoldalú tárgyalásokba a gyártókkal, amire emlékeztettem is őket – figyelmeztetett már Margaritisz Szkínasz, az intézmény görög alelnöke, azt viszont már szó nélkül hagyta, hogy a hírek szerint Németország egy külön alkuban harmincmillió vakcinát vásárolt a Pfizer–BioNTech készítményéből.

Habár a tárgyalásokat a német uniós elnökség alatt bonyolították le, éppen Németország bírálja leghangosabban az uniós beszerzéseket. Markus Söder bajor miniszterelnök – akinek a kancellárjelöltségre is jó esélyei vannak – például korábban a Bild am Sonntagban ment neki az eljárásnak. A politikus rámutatott, hogy az Európai Bizottság kudarcot vallott feladatában, képtelen volt elegendő vakcinát lefoglalni.

(Magyar Nemzet)

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EU tisztviselők saját börtön komplexuma mikor készül el? Már rengeteg funkciója lenne.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés