Az osztrák kancellár a vakcinák gyors engedélyeztetését szorgalmazta

2021. január 21. 14:09
Sebastian Kurz szerint Európa nem maradhat le.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a csütörtöki EU-csúcs előtt újra a koronavírus elleni oltóanyagok minél gyorsabb engedélyeztetését szorgalmazta az Európai Unióban – írták az osztrák lapok csütörtökön.

Tényleg minden hét számít, hogy emberéleteket és munkahelyeket mentsünk meg! Európa nem maradhat le” – hangsúlyozta a kancellár az uniós állam-, illetve kormányfők videós csúcsértekezlete előtt. Ez alkalomból Sebastian Kurz és további három uniós kormányfő – a dán Mette Frederiksen, a görög Kiriákosz Micotákisz és a cseh Andrej Babis – levelet intézett Charles Michelhez, az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnökéhez. „Véleményünk szerint az Európai Tanácsnak csütörtökön határozott jelzést kell adnia az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) felé annak biztosítása érdekében, hogy az oltóanyagok engedélyeztetési eljárása – nemcsak az Oxford/AstraZeneca, hanem minden más, a jövőben bejelentkező gyógyszergyártó cég esetén - olyan hatékonyan működjön, amennyire ez lehetséges” – írták a levélben.

Hangsúlyozták, hogy Európa világméretű egészségügyi válsághelyzetben van, és az unió ügynökségeitől is gyors és hatékony munkát várnak el. „Elvárjuk továbbá a gyógyszergyártó cégektől, hogy amint megkapták az engedélyt, álljanak készen a szállításra” – áll a levélben. Ez már csak azért is fontos, hogy az Európai Bizottság által célként megnevezett 70 százalékos átoltottság nyárig teljesíthető legyen – vélik egyöntetűen a kormányfők.

Eközben Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter a csütörtöki sajtótájékoztatóján aggodalmát fejezte ki a koronavírus brit változatának ausztriai terjedését illetően. „Kialakulhat a járvány a járványban helyzet” – fogalmazott a miniszter. Ezért még nagyobb hangsúlyt fektetnek a PCR-tesztek DNS vizsgálatára, és kiemelten figyelnek a szennyvíztisztítókban fellelhető koronavírus-örökítőanyag mennyiségére. Ausztriában az elmúlt 24 órában 1702 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 399 798 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 1946, az intenzív kezelésre szorulók 340-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 51-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 7288-ra emelkedett.

(MTI)

(Fotó: Sebastian Kurz osztrák kancellár védőmaszkot visel a koronavírus-járvány miatt a bécsi kancellária épületében 2021. január 17-én. Ausztriában február 7-éig meghosszabbítják a járvány miatti teljes zárlatot és két méterre növelik az emberek között megtartandó távolságot.MTI/AP/Ronald Zak)

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nekik is beszól a magyarországi ellenzék, vagy azt már nem? Kurz elvtárs jó elvtárs.

A készlet Szargentiniben felejtődött. Eddig még nem keresték.

Nem az osztrákra! Egyenesen az EU szerveire.

Fekete-Győr felszólította már Kurzot???

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés