„Ötmilliárddal többet kap a cég, amelyért Karácsony aggódott” – Wintermantel a Mandinernek

2021. január 21. 9:15
A főpolgármester siránkozik, hogy Budapestnek nincs elég pénze, de év végi jutalmakra, tanácsadói fizetésekre, plakátkampányra, a hármas metró tízmilliárd- és a Lánchíd ötmilliárd forinttal drágább felújítására mégis jut – mondta megkeresésünkre Wintermantel Zsolt. A BKK igazgatósági tagja kiemelte, a Lánchíd nemzeti büszkeségünk, de fenntartása és működtetése a mindenkori főpolgármester felelőssége. Interjúnk.

Karácsony Gergely polgármestersége egy év alatt elérte azt, hogy a Lánchíd-projektből kikerült a Váralagút és a Széchenyi téri villamosalagút felújítása, ráadásképpen pedig

a hídfelújítást ugyanazzal a műszaki tartalommal ugyanaz a nyertes cég ötmilliárd (!) forinttal drágábban fogja elvégezni.

Egy év alatt 25 százalékkal nőttek a költségek, ahogy megkeresésünkre Wintermantel Zsolt, a BKK Fidesz által delegált igazgatósági tagja mondta.

A volt IV. kerületi polgármester szerint Karácsony Gergely mindig kifogásokat keres, de ekkora áremelkedés sem az inflációval, sem a híd állapotának – egyébként épp Karácsonyék halogatása miatt bekövetkezett – leromlásával sem a koronavírus-járvánnyal, sem bármilyen egyéb okkal nem menthető.  Épp ezért a BKK igazgatósági tagjaként nemmel szavazott a döntésnél, mert sem Karácsony, sem senki nem adott választ arra, hogy emelkedhetett meg a felújítás költsége ilyen mértékben.

Van-e pénze a fővárosnak? Attól függ, mire.

A főpolgármester naponta siránkozik, hogy Budapestnek nincs elég forrása, közszolgáltatások leállításával fenyeget. Eközben kiderül, hogy a saját barátainak év végi jutalmaira, Jávor Benedek brüsszeli irodájának fenntartására, Kálmán Olga tanácsadói fizetésére, a hármas metró tízmilliárdos többletköltséggel járó felújítására, plakátkampányra, vagy épp most a Lánchíd ötmilliárddal drágább felújítására mégiscsak tudják szórni a pénzt – fogalmaz Wintermantel.

A politikus szerint Karácsony Gergely hazudik, ha azt mondja, hogy a felújítás megkezdéséhez szüksége lenne a kormány által segítségként megígért hatmilliárd forintra, hiszen a hétfői döntéssel a közgyűlés nevében vállalta, hogy a főváros biztosítja a BKK részére a teljes forrást ehhez.

A Lánchíd nemzeti büszkeségünk. Egy történelmi műemlék. De jogilag a Fővárosi Önkormányzat tulajdona.

Működtetése, fenntartása, felújítása a Fővárosi Önkormányzat feladata, függetlenül attól, hogy erre honnan szerez forrásokat. Akár adót emel, akár Soroshoz pályázik, akár az európai Uniótól, vagy épp a kormánytól kér erre pénzt, a feladat és a felelősség a mindenkori főpolgármester vállát nyomja – emelte ki.

Még ennél is drágább lesz.

Karácsonyék eredménytelennek nyilvánították a Tarlós István polgármestersége idején kiírt pályázatot, amelyben még szerepelt volna a Váralagút és a Széchenyi tér felújítása is, ami komoly probléma. Ezeket a munkákat is el kell végezni, de így jóval később fog megvalósulni és jóval drágább lesz, mintha ez a híd felújításával egyben történne meg – mondta Wintermantel.

A közlekedésmérnök és közgazdász végzettségű politikus kifejtette: mindez egyrészt további komoly költségnövekedést fog eredményezni, hogy megy az idő, romlik az állaguk, a kivitelezőnek újra fel kell majd vonulnia, másrészt

évekkel meghosszabbítja a városrészben az útlezárásokat

és az építkezési terület elkerítését, ami nagyon megnehezíti a budapestiek életét.

Az újra kiírt közbeszerzési tenderre egyetlen pályázóval sem jelentkeztek többen, pedig Karácsonyék épp ezzel indokolva emelték meg a felújítást végző cégnek fizetendő előleg összegét ötmilliárd forintra (Ez az ötmilliárd nem azonos a költségnövekedéssel – a szerk.). Ez azt jelenti, hogy ha megkötik a szerződést, az A-HÍD egyetlen kapavágás nélkül ötmilliárd forintot kap, majd még öt és fél milliárd forinttal drágábban újítja fel a hidat, mint a tavalyi ajánlatban szerepel – jegyezte meg.

Ezért a cégért aggódott a főpolgármester

Ez egyébként ugyanaz az A-HÍD Zrt., amelynek pályázati részvételéért Karácsony egy hisztérikus Facebook-bejegyzésben aggódott, amikor a Közbeszerzési Hatóság visszadobta az első közbeszerzést, mert egyes cégek a törvényi előírással szemben túl hosszú referenciaidőszakot adtak meg – emlékeztetett.

Wintermantel hozzátette, érdekes adalék, hogy az A-HÍD év végi buliján vendégként részt vett Tüttő Kata, Karácsony MSZP-s főpolgármester-helyettese. Ezek után mindenki vonja le a következtetést, hogy miért kaphat ugyanazért a munkáért 25 százalékkal, ötmilliárd forinttal több pénzt az a cég, amelynek részvételéért a főpolgármester aggódott – mondta.

Borítókép: MTI/Mónus Márton

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés