Elfogadták a magyar hatóságok az oxfordi és az orosz vakcinát

2021. január 20. 19:41
Az Európai Unióban Magyarországon indulhat meg először az oltás a két vakcinával.

Szerdán a magyar hatóságok engedélyezték a két, vektorvakcina típusú ellenszer a magyarországi használatát – értesült az origó. A két gyártó már december 8-a óta tárgyal az együttműködésről, az oxfordinak is nevezett szert az EU gyógyszerészeti hatóságai azonban a hónap végén tervezik engedélyezni. A jövő hónap folyamán készülnek elismertetni a hasonló orosz ellenanyagot is, miután Angela Merkel a napokban megbeszéléseket folyatott erről Vlagyimir Putyinnal.

Az Astra Zeneca ellenanyagával Nagy Britanniában már folyik a tömeges oltás. Már tavaly év végéig több, mint 200 millió adagot állítottak elő belőle, mely mennyiség azóta is növekszik. A szükséges engedélyek birtokában havonta akár 200 millió adagot is elő tudnak előállítani. A szakemberek kiemelik, hogy szemben a Pfizer vakcinájával, a brit vakcina könnyebben szállítható, miután nem igényel hűtést.

„Vannak úgynevezett vektorvakcinák, ezek közé tartozik Astra Zeneca vakcinája – amelyet a közeljövőben valószínűleg az unióban is engedélyeznek – és az orosz Szputnyik V vakcina. Ezek az oltóanyagok »ártalmatlan vírust« visznek a sejtbe, ahol megtermelődik a vírusra jellemző antigén, amely ellen a szervezet ellenanyagot termel” – mondta keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos. 

Az orosz vírussal is folynak már oltások, Oroszországban másfél millió ember kapta meg, és ezzel tervezi a tömeges vakcinációt Szerbia is, valamint további kilenc ország. A két vakcinát emberre veszélytelenné tett adenovírussal jutattják be a szervezetbe, mely tartalmazza a koronavírusra jellemző tüskefehérjét, ami ellen immunrendszerünk antitesteket fejleszt.

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én nem nagyon bízom a pfizerben.
Több probléma is felmerült vele kapcsolatban.

Válaszok:
DrPepper | 2021. január 20. 22:49

Hehe. Ez jó trollkodás volt. Az igazság, hogy bármelyik vakcina iránt lehet seperc alatt bizalmat vagy ellenkezést generálni. Én bármelyik (eddig felmerült) vakcinát elfogadnám, a Sinofarmét is, egyrészt mert nem hiszem hogy bármelyik ártana, másrészt bármelyik jóval nagyobb védelmet és biztonságot nyújt a semminél. De ha tálcán felkínálnák, hogy válasszak egyet, akkor az oxfordit választanám, elsősorban mert anglofil sznob vagyok és azzal jobban lehet a legjobban menőzni, de a Szputnyik neve is jól cseng.

Válaszok:
pollip | 2021. január 20. 23:07

Ezért jó, hogy több fajta is van.

Ez is igaz lehet. Izrael elég sokat beadott belőle és vannak kritikái.

:-)
Én is mindig azt mondtam, hogy amire a magyar tudósok azt mondják, hogy ok, az jöhet.

Valójában az orosz jobb, mint az Astra Zeneca, mellesleg hatékonyság szempontjából a kínai is jobb, de az ugye nem "nyugati". Hogy az új vagy a hagyományos hatásmechanizmusú jobb-e az legalábbis véleményes.

Az elv ugyanaz, de az AZ-nál 70%-os hatékonyságról olvastam, a Szputnyik esetében 91%-os a hatékonyság, gondolom ezzel lehet összefüggésben, hogy az AZ egyik komponensét le akarják cserélni a Szputnyikéra. NB az AZ esetében 2 és fél adagra van szükség a 90%-os hatékonységhoz
"Interim results of the Oxford/AstraZeneca Covid-19 vaccine trials found that the vaccine protects against symptomatic disease in 70% of cases, with vaccine efficacy at 62% for those given two full doses, and 90% in those given a half then a full dose."

https://www.theguardian.com/au..

Így igaz. A valódi különbség az oltás/nem oltás, illetve a tömegesség/nem tömegesség és nem az egyes oltóanyagok közt van. :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés