Biden-beiktatás: a Birodalom ünnepel, Amerika radikalizálódik

2021. január 20. 9:25
„A Birodalmi Főváros háborús zónára hasonlít”, ahogy „Motyogós Joe Bident” beiktatják elnöknek; és amíg a baloldali radikálisok betiltanák az eltérő véleményeket, addig „a felemelkedő új jobboldal megízlelte, milyen rossznak lenni, és ízlett neki”. A konzervatív Taki's Magazine szerzőjének véleménye a felfordulás napjairól Amerikában.

„Ezen a héten az uralkodó osztály Motyogós Joe Bident az Egyesült Államok 46. elnökévé iktatja be. Hollywoodi körülmények között fog erre sor kerülni: a Birodalmi Főváros háborús zónára hasonlít, 25 ezer katona járőrözik az utcákon, a város központját pedig teljesen lezárták. Biden szögesdrót-akadályok és felfegyverzett katonák rétegei mögött fogja letenni az esküt” – vázolja fel a washingtoni állapotokat a szabad szájú amerikai konzervatív magazin, a Taki's Magazine „The Z Man” álnéven író szerzője After The Fall (A bukás után) című publicisztikájában.

A washingtoni elit természetesen ünnepelni fog, a Donald Trump jelentette rémálmuk a végéhez ér.

A valódi kérdés azonban az, hogy az elit képes lesz-e visszaszorítani mindazt az őrületet, amit az elmúlt négy évben elszabadított.

A 2016-os választás nyomán ugyanis „szétzúztak minden intézményt, amelytől a legitimitásuk függ”. Jelenleg Amerika fele úgy gondolja, hogy a választást elcsalták – márpedig „lehetetlen eladni ezt az egész demokrácia dolgot, ha a szavazók fele nem bízik a választási folyamatban”. A Kongresszus munkája 15 százalékos elismerésnek örvend, az elszögesdrótozott, katonák őrizte törvényhozás képe pedig éppenséggel nem segít a helyzeten – írja a szerző.

Hogyan építhetné vissza tehát az uralkodó osztály a megbecsültségét? Például úgy, ha visszafogja a közbeszéd hevességét, erre pedig a legjobb módszer a „kenyeret és cirkuszt”-féle hozzáállás. „Sarkalld arra az embereket, hogy a politika helyett eljárjanak az otthonaikból szórakozni” – viszont ennek előfeltétele az, hogy az emberek eljárhatnak hazulról, és pénzük is van, amit szórakozásra költhetnek. Ebből következne az, hogy tompítsák a koronavírus-pánikot. Mint a szerző megjegyzi: „véletlenül egynémely nagyvárosi polgármester éppen most sürgeti a lezárások feloldását”. A probléma viszont az, hogy „Motyogós Joe” három hónapos lezárást szorgalmaz, tavaszig tehát aligha lesz e téren könnyítés.

„Ott van aztán az is, hogy egy egész éven át hitegették az embereket, hogy a koronavírus a fekete halál”

a vírus iparrá vált.

A szerző Eric Hoffert idézi, aki szerint Amerikában a „tömegmozgalmakból rendre szélhámosság, szekta vagy vállalkozás válik” – a covid esetében mindhárom végkimenet megvalósult, hála az uralkodó osztály igyekezetének, hogy aláássa Trump újraválasztási esélyeit. „A covid ma egy többmilliárd dolláros ipart jelent rendkívül széles vallásos követőtáborral – sok időt fog igénybe venni, mire ezt visszaszorítják”.

Az amerikai gazdaság súlyosan visszaesett az elmúlt évben, elég csak körbeautózni az üzletközpontokat, felmérni az üres parkolókat. A vendéglátószektor bezuhanása például azokat az ellátási láncokat is érzékenyen érintette, amelyek élelmiszert, szolgáltatásokat nyújtottak az üzleteknek.

Az új adminisztrációra azonban nem csak a covid-pánik visszaszorítása és a gazdaság beindítása vár: a baloldal saját „bombadobálói” nem elégednek meg azzal, hogy Biden költözhet be a Fehér Házzal. „Vért akarnak, és nem fognak megijedni a kormányzatot irányító figuráktól”.

A radikálisok betiltanák az eltérő véleményeket,

a hivatalos álláspontok megkérdőjelezését „belföldi terrorizmusként” bélyegeznék meg. A Puerto Ricó-i származású Alexandria Ocasio-Cortez azt követeli, hogy az Egyesült Államok déli részét szabadítsák fel a fehér férfiak igája alól, „aki rég ott éltek, mielőtt Ocasio-Cortez népe megérkezett volna azokra a partokra”.

Eközben a Capitolium ostroma és az azt követő események az amerikai jobboldal jelentős részét radikalizálta: immár nem csupán a fiatal trumpisták mutatnak be a rendszernek, hanem szüleik, nagyszüleik is.

„A felemelkedő új jobboldal megízlelte, milyen rossznak lenni, és ízlett neki. Szeretnek rosszak lenni.”

Mindehhez az „oligarchák radikalizálódása” adódik hozzá: a techcégek és a bankok fellépése a jobboldal ellen csak a kezdet: meg akarják tisztítani a nézetkülönbség nyilvános és magántereit. Ennek pedig nem a jobboldal deradikalizálódása lesz a következménye: olyan üggyé válik, ami körül az új radikálisok egy táborba tömörülhetnek. A Parler ellehetetlenítése mérföldkövet jelentett ebben a folyamatban.

„Míg az uralkodó osztály barikádok mögött ünnepel ezen a héten, a rájuk váró problémák egyre csak nőnek. Nem kevéssé ironikus, hogy pont most látták jónak magukévá tenni az ostrommentalitást, és bunkerré változtatni a Birodalmi Fővárost. Olyannyira tönkretették ezt az országot, hogy az egyetlen dolog, ami talán egyesítheti még a népet, nem más, mint a gyűlölet a barikád túlsó oldalán lévő emberek iránt” – zárul az írás.

Nyitófotó: REUTERS/Andrew Kelly

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Feri demonstrálja a facebookos véleménybuborék mivoltát. Amit nem lát a hírfolyamban, az azért nincs ott, mert színvonaltalan :)

Erdekes, mindenkinek a jogairol is hallunk Amerikaban, de valahogyan az indianokerol nem. Pedig nem a transzok, nem a homoszexualisok es pedofilok szenvedtek meg a multat, hanem elsosorban ok, az indianok. Tudom, remlik, mintha Biden kinevezett volna egy indiant is a hollywoodi kormanyaba, hadd oruljon a nezo...
Tiszta kirakatpolitika az egesz Amerika, Cloney buszke lehet ra! De tartsak meg maguknak, nehogy ide hozzak nekunk!

Régen még viccből graffitizték a falakra, hogy "ha a demokráciával el lehetne érni valamit, akkor már rég betiltották volna", most már oka is van.
Amerikai igazi urai bábot akarnak, és nem tökös elnököt, amint ez bebizonyosodott.

Akárhogy lesz négy év múlva, Amerika baja nem múlik el, de napról napra, hogy úgy mondjuk, klasszikus idézettel: a helyzet fokozódik.
Mindez miért?
Egy, EGY, EGYETLEN OKA ENNEK: Amerikát meg nem választott, elsősorban gazdag zsidók vezetik.
De ez még nem lenne különösebb baj, bár egy Krisztus-kereszténynek mondott és deklarált országban azért ez nem semmi.
A nagy - és kikerülhetetlen baj, hiba, bűn: ezek a zsidók nem akarnak, nem tudnak EGYSZERŰ EMBEREK LENNI...

Igen, ezért írtam, hogy "elsősorban", ami viszont annyit tesz: a döntő szó mindenben az övék: hazátlan, pénz-hatalomsóvár, gazdag zsidóké.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés