A reménység elnöke, a világ legerősebb országában

2021. január 20. 11:08

Jeszenszky Géza
kerekasztal-mp.hu
Eddig csak diktatórikus államokban lett első számú vezető egy annyira műveletlen, demagóg, primitív beszédű és öntelt személy, mint Trump.

„Amerika földje, az Újvilág, az 1776-os Függetlenségi Nyilatkozat óta a jószándékú emberek reménye volt. A XX. század meghozta demokratikus értékei világméretű sikerét. Tudományos teljesítményét számtalan Nobel-díj és a Holdra szállás is jelzi. Jelen századunkban viszont sokan az Egyesült Államok hanyatlását látják, és ehhez nagyban hozzájárult a most dicstelenül távozó Donald Trump elnök.

Elnöki működését a demokratikus országok legtöbb politikusa és a világsajtó legtöbb orgánuma rendkívül kritikusan szemlélte, és félt újraválasztástól. A magyar kormányon kívül kevesen remélték, hogy másodszor is győzni fog. Még az Egyesült Államok két fő vetélytársa, Oroszország és Kína sem tudta igazán eldönteni, hogy kinek drukkoljon.

Eddig csak diktatórikus államokban lett elsőszámú vezető egy annyira műveletlen, demagóg, primitív beszédű és öntelt személy, mint Trump. Belpolitikája végletesen megosztotta országát, külpolitikája kiszámíthatatlan és kapkodó volt, majdnem szétverte a transzatlanti szövetséget, kereskedelempolitikája az Európai Unióval is konfliktusokhoz vezetett. Noha Amerika újbóli nagyságát ígérte, országa nemzetközi tekintélye mélyre süllyedt. Legtöbb amerikai magyar barátom, közte hagyományosan a republikánusokra szavazó vallásos konzervatívok is, mint a nemrég elhunyt John Lukacs, lesújtó véleményt tápláltak Trumpról és ellenében bárkire hajlandóak voltak szavazni. Mindezek ellenére, ha a koronavírus járvány nem ütött volna be és annak veszélyességét az amerikai elnök nem becsülte volna le és nem kezelte volna olyan rosszul a védekezést, nagy valószínűséggel most, január 20-án másodiki elnöki ciklusát kezdte volna el a festett hajú és feslett életű Trump. A magam részéről remélem, hogy az amerikai törvényhozás épülete elleni akcióra, tehát híveit lázadásra bíztató január 6-i, annyi republikánus párti, közte Bush korábbi elnök által elítélt beszédével nemcsak a személye, de a trumpizmusnak nevezett populizmus és vallási fundamentalizmus is elvesztette a hitelét.

Az Államok legidősebben, 78 évesen megválasztott új elnöke, a magát közvetlen hangon csak Joe-nak nevező Biden, rendkívül tapasztalt politikus. 1972-ben választották először szenátornak, volt elnöke a Szenátus külügyi bizottságának, 2008-tól nyolc éven át Obama alelnöke volt. Ír származású, vallását gyakorló katolikus. Noha ilyen sokan még soha nem szavaztak egy amerikai politikusra, mégis igen nehéz dolga lesz megvalósítani azt a nemzetegyesítő politikát, amire készül. Nemcsak Trump hatalmas szavazótábora, de a reá szavazó radikális afro-amerikaiak, magukat szocialistának valló fiatalok és értelmiségiek miatt is. Csökkentenie kell a rendkívül megnőtt vagyoni és jövedelmi különbségeket, lehetővé kell tennie több tízmillió amerikainak az eddig hiányzó egészségbiztosítás megszerzését. A külpolitikában meg kell erősíteni a meglazult szövetségesi viszonyokat, meg kell akadályozni Kína további gazdasági és politikai terjeszkedését, szembe kell szállni az iszlám fundamentalizmus új hullámával. Az arab-izraeli viszonyban viszont érdemes lesz folytatni Trump egyetlen sikeresnek mondható, összebékítő politikáját, miközben Iránnal enyhíti a feszültségeket. A klímaváltozás ügyében Biden vissza fog térni az előde által fölmondott párizsi egyezményhez.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 135 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"vallását gyakorló katolikus." Na ez a leghazugabb dolog, amit írtál.
Abortuszpárti, buzi párti, BLM párti, ez a te Bidéd!

Én nem szívesen megyek a személyeskedésbe bele, de a cikk hangneme végül is erre feljogosít.
Jeszy úr nagyon gyenge külügyminiszter volt az Antal kormányban. Emlékezzünk a horvát fegyverszállítási ügyre, ahol nem a fegyver szállítással volt baj, de arra szerintem a korosztályom emlékszik, hogy gyalázatosan össze-vissza habogott a pasas, amikor rákérdeztek nála.
Tehát: Trump kritika azért hiteles, okos ember szájából elfogadhatóbb, mint a politikusként rendkívül gyenge teljesítményt nyújtó J. úr szájából.

Válaszok:
Agnieszka | 2021. január 20. 12:58

Koszos vén seggnyaló hülye.

Most már megértjük, miért lett Kárpátalja NEM MAGYAR.
Ha ránézünk erre a f.szfejre, - Jeszenszky, a neve sem magyar - meg az ő szakértéseire...

Jeszenszky alatt kötötték meg az ukrán alapszerződést ,azzal etettek mindenkit, hogy lesz kárpátaljai meg beregszászi autonómia.
A magyarok ratifikálták a jeszenszky félék meg SZDSZ segítségével.
Utána meg Ukrajna beintett, az eredményt látjuk.
És ez beszél sikeres politikáról. Trump valószínű a COVID hibás kezelésébe bukott bele, ebben J.-nek igaza lehet, Biden ezen kívül csak bajt hozhat. Agresszív külpolitika, újabb háborúk, gazdasági nehézségek.
Aki a BLM mozgalmat és a szobor döntögetéseket nem ítéli el, az nem hozhat jót Amerikának.

Hány háborút kezdett Trump?

... egy annyira műveletlen, demagóg, primitív beszédű és öntelt személy, mint... Ön.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés