A döntésképesség a tét

2021. január 21.

Böszörményi Nagy Gergely
A posztmodern emberre zúduló információtömeg stresszhez, tanácstalansághoz és döntésképtelenséghez vezet. Mivel agyunk befogadóképessége véges, tudatosságot és módszerességet igényel, hogy fókuszáltak maradjunk. „Információs diétával” és „figyelemfitnesszel” mindez lehetséges, vallja az Obama-kampány digitális guruja.

Ez a rovat heti két-három könyv áttekintését igényli, így választom ki az olvasó figyelmére legérdemesebbnek tűnő kötetet. Természetesen a munka előfeltétele, hogy az izgalmas újdonságokról sose maradjak le, mindig időben észleljem a kiválóságukról ismert szerzők és kiadók friss és hiánypótló megjelenéseit. S persze a recenzióhoz sosem elegendő csupán a kiválasztott munkát elolvasni. Fontos a szerző életrajzának, háttér-motivációjának megértése és a már napvilágot látott kritikák feldolgozása is – mindez munka mellett.

Nem gépek vagyunk”

A példa extrém, és e sorok szerzője szerencsésnek mondhatja magát, hiszen az itt bemutatott könyvek legtöbbször valódi töltekezést kínálnak. Ám általánosságban is igaz, hogy a posztmodern ember a nap huszonnégy órájából tizenegyet különféle információk elfogyasztásával tölt – miközben az agyat és a lelket nem erre találták ki. Ahogy a cukor, a zsír vagy a liszt mértéktelen fogyasztása elhízáshoz vezet, úgy válhatunk függőivé az instant üzeneteknek, szüntelen értesítéseknek, állapotfrissítéseknek, videóknak és emaileknek. Az egyetlen különbség, hogy az eredmény sokaknál nem kilogrammban vagy koleszterinszintben mérhető, hanem a túl sok információ okozta stresszben, tanácstalanságban és a mindennapokat átszövő döntésképtelenségben.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés