Vakcinafronton hajlamosak vagyunk megfeledkezni egy igen fontos tényezőről

2021. január 19. 22:48

Vágó István
Facebook
Ki áll jót a termék minőségéért, baj esetén kié a felelősség.

„Vakcinafronton hajlamosak vagyunk megfeledkezni egy igen fontos tényezőről: ki áll jót a termék minőségéért, baj esetén kié a felelősség.

»Az orosz vakcinákról ... csak most kezdett el előzetes tárgyalásokat az Európai Gyógyszerügynökség, a kínaiakkal még itt sem tartanak. Így azt a felelősséget, amit eddig felvállalt az Európai Gyógyszerügynökség, átlátható, pontos dokumentáció és az oltóanyag ismerete mellett a magyar hatóságoknak kell magukra venniük az orosz és főleg a kínai vakcina esetében.« https://tldr.444.hu/.../11-ezer-halott-mellett-tarul-fel...

Az EU által elfogadott vakcinák esetében a termékfelelősség (Product Liability) kérdése viszonylag pontosan meg van határozva. A kényszerűen rövid klinikai kipróbálások miatt az EU elég sok esetleges jogi következményt magára vállalt. Leegyszerűsítve nagyjából az a helyzet, hogy a minőségi problémák miatti következmények a gyártót, a menet közben esetleg előkerülő mellékhatások miatti kártérítési ügyek viszont a tagországok jogi és ezáltal pénzügyi felelősségét érintik. Az Unión kívüli megállapodás esetében a gyakorlat az, hogy mindez a gyártót terheli, emiatt lehet lényegesen alacsonyabb az ár (bár a konkrét esetekben erről semmit nem tudunk).

Most azonban, hogy hazánk külön megállapodással más forrásokból vásárol vakcinát, semmit sem tudunk a termékfelelősség jogi hátteréről. Talán érdemes lenne tisztázni ezt a kérdést még a kínai (orosz) vakcina magyar engedélyeztetése előtt.

Gyanítható, hogy a felelősség ilyenkor az importálóra (kormány) hárul, és ezt már azért is nyilvánosan deklarálni kellene, mert ha valóban sor kerülne a keleti eredetű vakcina beadására, akkor minden beoltottnak tudnia kell, hogy '»reklamáció« esetén kivel áll szemben.

(köszönöm Cs. J. segítségét)”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minden gyógyszer esetén van rizikó: a kérdés az, hogy mi a kisebbik rossz? Az oltás be nem adása, vagy a rizikó vállalása? Persze Vágó már tudja a pártpolitikai érdeke-szándéka szerinti választ: ha sikeres az oltás, akkor hallgatni kell, ha baj van, akkor a kormányra kell mutogatni...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés