Transzneműek jogsérelme miatt ítélte el Romániát Strasbourg

2021. január 19. 18:25
Egy Svájc kontra romániai roma nő ügyben viszont utóbbi javára döntött az EJEB.

Nagyüzem volt a napokban Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán – már ami Romániát illeti. A két friss ítélet közül az egyikben elmarasztalták keleti szomszédunkat, mert megsértette két transznemű román állampolgár magánélethez való jogát.

A nőként nyilvántartott 38 és 44 éves felperes meg akarta változtatni a nemét a hivatalos okmányokban, ezt azonban a román bíróságok nem tették lehetővé, illetve nemváltó műtéthez kötötték.

Az EJEB bírái szerint a román igazságszolgáltatás egy feloldhatatlan dilemma elé állította a felpereseket: vagy akaratuk ellenére sebészeti beavatkozásnak vetik alá magukat, ezzel pedig sérül a testi integritásukhoz való joguk, vagy lemondanak a szexuális irányultságukról, ez viszont a magánélethez való joggal összeegyeztethetetlen.

„Kiszolgáltatott, megalázó és szorongással teli” helyzetbe sodorták ezzel a felpereseket, egy olyan szituációba, melyben „felborult az általános érdek és az érintett felek közötti egyensúly” – indokolnak a jogalkalmazók az ítéletben.

A talárosok testülete egyhangúan döntött, hogy a felperesek egyenként 7500 euró erkölcsi kártérítésre jogosultak,

egyikőjük további 1153 eurót kap, mert kétszer is műtétnek vetette alá magát.

A másik döntés főszereplője is román állampolgár. A roma származású romániai nőnek kártérítést ítéltek meg, mivel 2014-ben ötszáz frankra büntették koldulásért. Az ügy alperese: Svájc. Az alpesi ország tehát 922 euró morális kártérítést kell fizessen a fiatal írástudatlan lánynak, akit úgy bírságoltak meg 7 évvel ezelőtt, hogy nem volt munkahelye, szociális segélyt sem kapott, ebből kifolyólag jogában állt Genf utcáin koldulással előteremteni az alapvető szükségleteit fedező pénzt.

Egyébként annak idején, amikor kiszabták rá a büntetést, nem volt honnan kifizetnie, ezért előzetes letartóztatásba helyezték, megsértve ezzel az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8-as cikkelyét.

Nyitókép: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"...ezt azonban a román bíróságok nem tették lehetővé, illetve nemváltó műtéthez kötötték."

Nemváltó műtéthez kötötték? De hát miért? El lehet követni mindenféle plasztikai beavatkozást egy emberen, de attól még nem lesz férfiból nő, mert levágják a farkát.

Éppen az a lényeg, hogy nemet váltani nem lehet!

Csak nehogy meghallgassa az imádat a románok istene! Mer' akkor te erősen rá leszel baszva!
DDDD

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés