Navalnij visszatért – de miért?

2021. január 19. 19:26

Demkó Attila
Corvinák
Egy pillanatig sem létezett a mindent látó szem, bármennyire is jó taktikus a Kreml ura.

„Navalnij személye önmagában kihívást jelent a Kreml számára, hiszen évek óta a tíz legmegbízhatóbb orosz politikus közt szokták felsorolni. Júniusban lesz 45 éves, magas, jó fellépésű, és rendkívül ambíciózus. El lehet képzelni akár Oroszország következő elnökeként is.

Megfelelő mértékben nacionalista – ez az orosz közvélemény számára fontos, de nem része a hatalom köreinek, sőt sokat szenvedett ellenük harcolva.  Az elmúlt évtizedben rengeteg borsot tört a politikai és gazdasági elit (a kettő nem választható el igazán egymástól) orra alá azzal, hogy a népszerű youtube csatornáján a »belső kör«, az »arany százas« korruptságára hívja fel a figyelmet. A hatalom képviselői igyekeznek még csak nem is kiejteni a nevét, számukra a németországi tartózkodása, még a mérgezését követő nemzetközi botrányok mellett is, kényelmes megoldás lehetett volna. Ekkor mozgalma – hozzá hasonló karakteres vezető nélkül – lassan eljelentéktelenedett volna, és tovább erősödött volna az a vélemény, miszerint Navalnijt a Nyugat támogatja, így nyugati érdekeket képvisel. Hazatérésekor nem véletlenül mondta szinte először az újságíróknak, hogy az elmúlt hónapok legszebb pillanata, hogy ismét Oroszországba léphet.

Ez a visszatérés ugyanakkor akár hosszú börtönt is jelenthet Navalnijnak, ha pedig az ellene a múlt évben elkövetett merényletet is figyelembe vesszük, akkor különösen bátor és meggondolatlan lépésnek tűnik.

De csak akkor, ha azt képzeljük, hogy Oroszország az, aminek a Nyugaton sokan tartják: egy egyközpontú ország, amelyet Vlagyimir Putyin egyeduralkodóként, vaskézzel ural. Csakhogy ez távol állt a valóságtól Putyin uralmának csúcsán is. Egy pillanatig sem létezett a mindent látó szem, bármennyire is jó taktikus a Kreml ura.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A boldog Jelcin-i idők......

".... a tíz legmegbízhatóbb orosz politikus közt szokták felsorolni" - kik és miért?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés