MSZP: Kormányváltás után új színház- és filmművészeti egyetem jöhet létre

2021. január 19. 14:17
Semmilyen szakmai alapja nincs annak a kijelentésnek, hogy a fenntartóváltás javít az egyetem színvonalán – vélekedett az MSZP választmányi elnöke.

A kormány a saját befolyását akarja bebetonozni a vidéki állami fenntartású tudományegyetemek átalakításával az Országgyűlés szocialista alelnöke szerint. Hiller István kormányváltás esetére új, a magyar színház- és filmművészet érdekét szolgáló egyetem létrehozását ígérte kedden online sajtótájékoztatón. Hiller István, aki az MSZP választmányi elnöke is, emlékeztetett arra, hogy kormányzati tervek szerint az összesen 70 ezer hallgatóval rendelkező debreceni, szegedi és pécsi egyetem államiból alapítványi fenntartásba kerül. Hozzátette: az átalakítással sok százmilliárd forintnyi vagyon juthat azokhoz az alapítványokhoz, amelyeknek a kuratóriumait a jelenlegi kormány állítja össze. Azt mondta, a döntéssel vidéken gyakorlatilag megszűnne az állami felsőoktatás.

A volt oktatási miniszter szerint minden okuk megvan azt feltételezni, hogy az átalakítás után csökkenteni kívánják a hallgatói létszámot, szűkíteni a bejutás lehetőségét, ez ugyanis – mint mondta – a kormányzat évtizedes törekvése. Hiller István szerint nem lehet mintának tekinteni az elsőként átalakított Corvinus egyetemet, mert nem telt el elég idő a fenntartóváltás óta, így nincs arról elég tapasztalat. Semmilyen szakmai alapja nincs annak a kijelentésnek, hogy a fenntartóváltás javít az egyetem színvonalán – hangsúlyozta.

Az átalakítás negatívumaként beszélt arról, hogy a Corvinuson az angol nyelvű gazdálkodás szakon a költségtérítés jelenleg 390 ezer forint, szeptembertől azonban 760 ezer forint lesz egy félévre. Az ellenzéki képviselő beszélt az egyetemi autonómiáról. Szerinte nem attól függ a felsőoktatás szabadsága, hogy az állam-e a fenntartó, hanem hogy olyan politika van-e az országban, amely meghagyja a tudásátadás évszázados autonómiáját. Hiller István rögzítette: ellenzik a tervezett változtatásokat, a kormány „erőltetett ütemű” változtatásában nem a színvonalemelés szándékát látják, hanem azt, hogy közelednek a választások, és a kormány saját befolyását akarja bebetonozni.

Úgy folytatta: mindaz, amivel nem értenek egyet és elleneznek a felsőoktatás területén, világos kifejezést nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetem esetében. Azt javasolta az ellenzéki pártoknak, hogy kormányváltás esetén alapítsák meg az új modern és szabad, állami fenntartású, a magyar színház- és filmművészet érdekét szolgáló egyetemet, amelynek garantált a szabadsága, a finanszírozása, a politikától való függetlensége. Hiller István arra is ígéretet tett a jelenlegi és jövőbeni hallgatóknak, hogy kreditjeiket beszámítják tanulmányi eredményeikbe az új egyetemen.

(MTI)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hiller birkaiskolát is alapítanak?

,,A megújuló Corvinus Egyetem fontos stratégiai célkitűzése a nemzetköziesítés. Ennek két iránya van: egyrészt folyamatosan növelni kívánja a Corvinuson tanuló külföldi hallgatók számát, és célja, hogy több diákot vonzzon a kelet-közép-európai régióból. Másrészt, magyar hallgatói számára olyan képzéseket nyújt, amelyek elvégzése után a nemzetközi munkaerőpiacon is jól megállják a helyüket. A nemzetköziesítés jegyében a Corvinus egyik legnépszerűbb alapképzése, a nemzetközi gazdálkodást 2020 szeptemberétől már csak angol nyelven indul. Továbbá, ezen az alapképzésen megkétszerezte idén a felvehető hallgatók számát, a tavalyi 80 főhöz képest idén 161 hallgató kezdheti meg tanulmányait. A megújuló Corvinus Egyetem nemzetköziesítési stratégiájába illeszkedő döntés az is, hogy az angol nyelvű kommunikáció- és médiatudomány alapképzésre felvehető hallgatók létszámát is megduplázta az Egyetem.

A gazdasági képzési területen az ország egyik legnépszerűbb szakjának számító gazdálkodási és menedzsment alapszakon 65%-kal növelte az Egyetem a felvehető hallgatók létszámát. (435 főt vett fel, ezzel az ország egyik legnagyobb létszámú képzése indulhat el.

A támogatott helyekre való felvételhez 427 pontra volt szükség ezen a szakon.) A gazdálkodási és menedzsment alapképzésnek a jövőben is kiemelt szerepet szán az Egyetem a képzési portfóliójában.

A Corvinus kiemelt képzéseinek számító és az országban egyedül itt induló alkalmazott közgazdaságtanra idén 410 ponttal, illetve gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés osztatlan képzésre 428 ponttal lehetett bekerülni, ezeken a szakokon a tavalyihoz képest nőttek a bejutási ponthatárok. Az országban szintén egyedülálló alkalmazott közgazdaságtan angol nyelvű alapképzésen 401 ponttal lehetett támogatott képzésre bejutni. Kiemelkedően magas, 456 ponttal lehetett idén bejutni a nemzetközi tanulmányok angol nyelvű alapképzésre, ahol a felvett hallgatók átlagpontszáma 467 pont.,,

https://www.vg.hu/kozelet/okta..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés