Miért nevezi hát asszonyságnak Orbán Karikót?

2021. január 19. 12:49

Schleicher Nóra
Mérce
A Capitolium ostroma óta láthatjuk, hova vezethet a közbeszéd tudatos eldurvítása.

„Miért nevezi hát asszonyságnak Orbán Karikót? Miközben a magyar származású tudós révén a vakcinát sajátunknak tekinthetjük (»magyar ész«), egy természettudományban kimagasló eredményt elérő, tudós nő nem illik a kormány hagyományos nőképébe, mely a nők helyét a szülőszobában és háztartásban jelöli ki. Az elismerést gyorsan ellensúlyozni kell a nőt megfelelő helyére visszarántó »asszonyság« szóval. Orbán a képzeletbeli egyszerű nép hangján akar megszólalni: az intézmény-, elit-, értelmiség- és nőellenes, a nadrágos urak finomkodó stílusát elutasító, parasztemberrel parolázó, »őszinte«, »férfias« beszédmódra tesz ügyetlen kísérletet.

A katonaság, edzőtáborok és sportöltözők nyelvét tudatosan a politikai nyilvánosságba emelő stratégia (»Ezeket a libernyákokat, akikkel itt vitatkoznom kell, elviszem a hátamon.«), a fizikai erő dicséretével, a sport- és háborús metaforák túltengésével együtt, a hagyományos maszkulin sztereotípiákra épít, miközben az ezt a nyelvhasználatot elutasítókat femininként, s így a hatalomra ab ovo alkalmatlanként láttatja. Legkésőbb a Capitolium ostroma óta láthatjuk, más tényezőkkel együtt hova vezethet a közbeszéd tudatos eldurvítása.

A lehetséges nyelvi variánsok közötti választásnak jelentése és következménye van. A választások és azok értelmezése számtalan tényezőtől függ, ezek egyike a társadalmi nem. A nyelvtankönyvi feladat sugallatával ellentétben a férfiak és nők nyelvhasználatában megmutatkozó hasonlóságok nagyok, a különbségek kicsik, és nem lehetnek a megértés akadályai, amennyiben a szándék a megértés. Mégis érdemes e különbségekről (árnyaltan) is beszélni, mert e különbségek és a róluk való beszéd sokszor a nemek közötti társadalmi egyenlőtlenségeket tükrözik és termelik újjá.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 196 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akik a közbeszéd eldurvitását megkezdték, azok az elvtársaid és szeretett vezérük:
"Halálig tartó háború a gazdagok és a hozzátartozóik, a burzsoá intellektuelek ellen. 'Aki nem dolgozik, az ne is egyék' - ez a gyakorlati parancsa a szocializmusnak. Közös célunk az: megtisztítani az orosz földet mind a kártevőktől, a bolháktól - a zsiványoktól, a rovaroktól – a gazdagoktól, és így tovább, és így tovább."
(Lenin: "Hogyan szervezzünk versenyt?", Collected Works, 26.kötet, 411, 414.old.)

További példa az elvtársaid közbeszédére: részlet Szamuely Tibor beszédéből Győrött, 1919. április 20-án, Húsvét vasárnap:

"A hatalom a kezünkben van. Aki azt akarja, hogy visszatérjen a régi uralom, azt kíméletlenül fel kell akasztani. Az ilyennek bele kell harapni a torkába.
A magyarországi proletariátus eddigi győzelme nem került különös áldozatokba. Most azonban szükség lesz arra, hogy vér omoljon. A vértől nem kell félni. A vér – acél: erősíti a szívet, erősíti a proletár öklöt. Hatalmassá fog tenni bennünket a vér. A vér lesz az, amely az igazi kommunvilághoz elvezet minket.
Ki fogjuk irtani, ha kell, az egész burzsoáziát."

Az egész humánképzést a földbe kéne beszántani, mert csak ilyen szélbalos degeneráltakat produkál.

Az asszony Főnév.
Az asszonyság ugyancsak Főnév.

A ság szó pedig képző.

Akkor mitől pejoratív az értelmezése az asszonyságnak?
A ság képzőtől?
Az jobb lenne a 1 illetve 2 számmal számoznák?
Melyik legyen a nő, hölgy, az asszony, az egyes, vagy kettes?
https://nevmasblog.wordpress.c..
Egyébként itt egy írás, amely jól reprezentálja, hogy hogyan lehet egy szót pejoratívvá átkonvertálni.
Ebben a szocialisták, liberálisok mindig elöl jártak.

Összefoglaló rólatok, kedves elvtársnő:
"Erőszak és gyűlölet, hazugság és rágalmazás, verés és öldöklés - ezek a módszerei a jakobínus-leninista hatalomhordozóknak." (Adam Michnik, 1984)

Igen! Ez igen! Végre itt a legértelmesebb hozzászólásod.
Te hülye, kinek (a megbízásából) írsz ekkora baromságokat, komolyan?
Higgyétek el, kidobott pénz!

Ez is szép hozzászólás!

X

Szerintem jmeg azt jelezte Orbán ezzel amegszólítással, hogy közülünk való, magyar nő. De nekem mindegy, hogy ki mit gondol!

Néha (addig üres) helyére lehet tenni egy szót.

Nem mennék bele abba a vitába, hogy mennyire pejoratív, illetve pozitív értelmű használata található az asszonyság szónak. Ez ugyanis teljesen irreleváns, mert abból a szövegkörnyezetből, amelyben Orbán ezt a szót használta, egyértelműen kiderül, Orbán tisztelettelt beszélt a megszólítottról. Úgyhogy, akinek ennek ellenére kifogása van, az dugja fel magának!

Egyébként, akik az asszonyságon fennakadnak, a facebookon olyan posztokat osztanak meg, hogy Varga Judit szereptévesztésben van, mert nem azért került a kormányba, hogy nyilatkozgasson, hanem hogy jól szopjon. Ilyen helyiértéken kell kell kezelni a felháborodásukat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés