A fertőzöttek száma 573-mal nőtt hazánkban

2021. január 19. 9:10
Meghalt 111 beteg.

Az elhunytak száma 11 520-ra emelkedett, a gyógyultak száma 231 915 – közölte a koronavirus.gov.hu kedden. A kormányzati portálon azt írták: 353 276-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma 109 841-re csökkent. Kórházban 4445 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 309-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 18 523-an vannak, a mintavételek száma 2 968 743-ra nőtt.    

Kiemelték: a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra, és december 26. óta tart az egészségügyi dolgozók oltása. Magyarország eddig 19,7 millió anyag nyugati vakcinát kötött le különböző gyártóknál – Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac – több tízmilliárd forint értékben. Ezekből még csak a Pfizer- és a Moderna-vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével.    

Megjegyezték: eddig csak mintegy 130 ezer embernek elegendő oltóanyag érkezett az országba. Nagy részüket már beoltották, eddig 129 689-en kaptak oltást, míg 1643-an már a második oltást is megkapták. A kormány azonban lassúnak tartja az uniós vakcinabeszerzést és szállítást, és úgy véli, hogy a magyar emberek egészségének és életének megóvásáért az EU-s vakcinabeszerzésen túl is szükséges oltóanyagok beszerzése.

(MTI)

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Arról a közös beszerzésről beszélünk, amelyik olyan lassan megy, hogy az országok egyre-másra háborodnak fel, az olaszok pedig jogi lépéseket emlegetnek. Milyen tájékoztatást kaphattak a kormányfők, milyen lobbiérdekek diktálták ezt? Miért csak most derült ki, mekkora a gyártókapacitás, vizsgálták-e ezt egyáltalán?

Amikor információkat kaptak a kormányfők ahhoz a döntéshez, hogyan lássanak el 450 millió embert vakcinával, azok között voltak adatok a gyártókapacitásról? Ha azt nézzük, hogy már az EU több országa is kritikát fogalmaz meg, úgy tűnik, a tavaly júniusi döntéshez nem a valós információkat kapták, ezért van a csalódottság. Eddig szóba sem jött, hogy más gyártókat is bevonjanak, helyette a Pfizer-BionTech kezd a szállításokat átmenetileg lassító kapacitásbővítésbe. Miért csak most, miért nem készült erre előbb? Nem valószínű, hogy egy gyógyszergyár minden beruházás nélkül csak úgy rá tud állni egy mások által kifejlesztett új oltóanyag gyártására. De az se biztos, hogy a Pfizer-BionTech ezt át akarja adni másoknak.

Én értem, hogy nektek a járvány terjedése az érdek, de, hogy az EU más országában sincsenek megelégedve az eddigi vakcina ellátással, és Orbánhoz hasonlóan kelet felé fordulnak további beszerzések miatt. Lássuk be, elég érdekes, hogy az eddigi legfőbb szállító nem a kormányfők nyári döntése után kezdett kapacitás bővítésbe, hanem csak most, miután kényelmes pozíciója van az ellátás terén. Az ellenzéket pedig kitöri a frász, hogy ha a kínai vakcinával jelentős eredményeket lehet elérni, akkor visszaüt, hogy mindent egy lapra, a járványügyi intézkedések hiteltelenítésére tettek fel. Az pedig már az ellenzéket hitelteleníti, hogy az elégtelen oltóanyag ellátást látva az ölbe tett kezű várakozást pártolnák a beszerzési lehetőségek kutatása helyett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés