Magyarország is elítéli Alekszej Navalnij letartóztatását

2021. január 18. 17:36
A Külgazdasági és Külügyminisztérium az Indexnek elmondta: elfogadták a közös uniós állásfoglalást, amelyben az Európai Tanács kemény szavakkal illeti Oroszországot Alekszej Navalnij letartóztatása miatt.

A magyar kormány is csatlakozott az Oroszországot elítélő, közös európai uniós nyilatkozathoz – erősítette meg az Index megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A tárca az Indexhez eljuttatott válaszában közölte, hogy

a kormány álláspontját az Európai Tanács által közzétett nyilatkozat tükrözi.

A Tanács hétfő délután, fél háromkor adott ki állásfoglalást az orosz ellenzéki politikus, Alekszej Anatoljevics Navalnij letartóztatásával kapcsolatban.

 

 

Az Európai Bizottság elnöke is elítélte hétfőn Alekszej Navalnij letartóztatását, és az orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon engedésére és biztonságának szavatolására szólította fel az orosz hatóságokat.

Ursula von der Leyen hangsúlyozta:

a politikai ellenzék fogva tartása nem egyeztethető össze Oroszország nemzetközi kötelezettségvállalásaival.

Hozzátette, hogy továbbra is számítanak a Navalnij ellen elkövetett merénylet független szervek általi és alapos kivizsgálására.    

Josep Borrell az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője ugyancsak hétfői közleményében felhívta a figyelmet hogy

az orosz igazságszolgáltatás átpolitizálása véleménye szerint elfogadhatalan,

és Navalnij jogainak tiszteletben tartására szólította fel az orosz hatóságokat. Felszólított továbbá, azon újságírok és állampolgárok haladéktalan szabadon engedésére, akiket azért tartanak fogva, mert a politikus letartóztatásáról tudósítottak, vagy mert támogatták őt. „Őrizetbevételük megerősíti azt a negatív folyamatot, amely folyamatosan szűkíti a független újságírás, az ellenzékiség, és a civil társadalom életterét az országban” – írta Borrell.    

 

 

A főképviselő emlékeztetett, hogy az Európai Unió a lehető leghatározottabban elítélte Navalnij elleni novicsok katonai idegméreggel történő merényletet és hat személyre szankciókat vezetett be. Nyomatékosította, hogy az ügyet teljes átláthatósággal és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezettel együttműködve, a lehető leghamarább ki kell vizsgálni.    

Alekszej Navalnijt vasárnap vette őrizetbe az orosz rendőrség a moszkvai seremetyjevói repülőtéren. A politikus Berlinből érkezett vissza hazájába, ahol azt követően kezelték kórházban, hogy augusztusban több nyugati laboratórium megállapítása szerint Oroszországban megmérgezték. A Kreml tagadta, hogy köze lett volna az incidenshez.    

 

 

Navalnij ellen az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) kezdeményezése alapján december 29. óta elfogatóparancs volt érvényben Oroszországban. A szolgálat múlt héten keresetet nyújtott be egy moszkvai bíróságon, amelyben indítványozta az úgynevezett Yves Rocher-ügyben Navalnijra kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés letöltendővé változtatását.    

Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget az Yves Rocher-ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el.

Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, az öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. A vád szerint a fivérek 26,8 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának és további 4,5 milliót egy másik cégnek.      

A Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat vasárnap este közölte, hogy a politikus a bíróság ítéletéig őrizetben marad. A politikai megmozdulások elleni hatósági fellépés megfigyelésére szakosodott OVD-Info szerint Moszkvában és Szentpéterváron a Navlnij hazatértekor, vasárnap 69 aktivistát és újságírót vettek őrizetbe az orosz hatóságok.

(MTI)

Összesen 109 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Természetesen ezt a szomszédi gyilkolászást is mindenki elítélte:
A szovjet kommunisták halálteljesítménye a következő korszakok végére, göngyölve:

A polgárháború idején 1922 végére: 3,284,000
A NEP korszak 1928 végére: 5,484,000
A kolhozosítás, éhhalál 1935 végére: 16,924,000
A Nagy Terrorral 1938 végére: 21,269,000
A sztálini foglalással 1941 közepéig: 26,373,000
A világháborúval, 1945 közepéig: 39,426,000
A háború után 1953 végéig: 55,039,000
A poszt-sztálinista kor 1987 végéig: 61,911,000

Forrás: R. J. Rummel: Soviet Genocide and Mass Murder since 1917 (Szovjet népirtás és tömeggyilkosság 1917 óta), Transaction Publisher, 1990.

miert is kell beleszolni mas orszagok belugyeibe? Tobb tiszteletet Oroszorszagnak - ahogy mi szeretjuk mondogatni ugye.

viszont Putyin nagy spiler. kiment a sok birka a Vnukovo repterre varni a vezerurut, erre az utolso pillanatban atiranyitjak a gepet Seremetyevora, az utakat meg lezarjak :D
a libernyakok meg pislogtak mint hal a szatyorban :D

es ezutan mondja valaki hogy ha anno ki akartak volna nyirni, akkor nem kapott volna egy telefont az omszki repter hogy az elkovetkezo par oraban ne fogadjon gepeket (meteorologiai okokbol persze...)

Te rasszista vagy?
DDDDDDD

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés