Ma dől el, ki lesz a CDU új elnöke

2021. január 16. 8:55
Norbert Röttgen, Friedrich Merz vagy Armin Laschet? Először digitális, majd levélszavazás útján döntenek Kramp-Karrenbauer utódjáról a CDU pártkongresszusán.

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) pártkongresszusának második napján, január 16-án dőlhet el, ki követi az elnöki székben Annegret Kramp-Karrenbauert. A Süddeutsche Zeitung azt írja, a választás olyan módon zajlik, amelyhez hasonló még soha nem fordult elő a Szövetségi Köztársaság történetében – ezért érdemes egy pillantást vetni a szabályokra.

A kongresszus péntek este kezdődött, a küldöttek szombaton, digitálisan választják meg az új elnököt. Németországban ez eddig nem volt lehetséges, mert a párttörvény előírta, hogy a párt elöljáróit csak személyes találkozókon lehet megválasztani. A járvány miatt tavaly év végén a törvényhozás jóváhagyott egy alternatív módot a korábban megszokotthoz képest. Ez egyfajta vegyes, digitális és postai úton történő szavazást jelent.

A CDU esetében ez így néz ki:
Az elnökválasztás szombaton 9.30-kor kezdődik. Először Armin Laschet, Friedrich Merz és Norbert Röttgen tartják meg tizenötperces beszédeiket a berlini stúdióban. Ezt követően a küldöttek közvetlenül a saját nappalijaikból tehetnek fel kérdéseket a jelölteknek. Végül digitálisan szavaznak az elnökről.

A digitális szavazás eredményéből várhatóan egyértelműen kiderül majd az új elnök személye, jogilag azonban ez az eredmény nem kötelező érvényű, mindössze „digitális előzetes szavazásként” értékelik. A szavazás jogilag kötő erejű eredményét a levélszavazás jelenti majd, a levélszavazatok összesítésére január 22-én kerül sor.

Körképünket a CDU elnökválasztásáról itt olvashatja.

 

Kép: AFP

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés