Adam Mosseri: Nincs olyan, hogy semleges platform

2021. január 15. 16:17

A Facebook ügyvezető igazgatója, Sheryl Sandberg „örül, hogy a Facebook azt az utat választotta, hogy letiltja Trumpot.”

2021. január 15. 16:17
null

„Nincs olyan, hogy semleges platform – mindannyiunknak megvannak az értékeink, és ezek az értékek befolyásolják a döntéseket, amiket meghozunk” – jelentette ki Adam Mosseri az Facebook tulajdonában levő Instagram igazgatója. Mosseri azután szólalt meg, hogy a Twitter és a Facebook után a YouTube is letiltotta Donald Trumpot.

„Úgy néz ki, közösen koordinálták az akciót. Az Apple, a Google és az Amazon azért is összefogtak, hogy kiiktassák a Parlert, ami a Twitter alternatívájaként működik. Ezt azért tették, hogy állításuk szerint »erőszakos tartalmakat« cenzúrázzanak” – adta hírül pénteken a Neokohn.

A beszélgetés egy Twitter bejegyzést követett, amit Will Oremus tech-szakíró tett közzé bírálva a „big tech” cégeket a szólásszabaságba való direkt beavatkozás miatt. 

 

„A tartalom moderálása nehéz. Mikor kezdik el a közösségi média platformjai termékük és üzleti tevékenységük központi elemének tekinteni ezt? Ez a nagyszerű @SarahNEmerson cikk a MeWe-n megmutatja, hogy ezt még a közösségi média önmagukat „jófiúnak” tekintő képviselői sem tették meg” – írja a szerző. 

„Roy Austin Jr lett a polgárjogokért felelős igazgatóhelyettes. Hatalma van arra, hogy ellenőrizze a Facebook számonkérhetőségét a platformon megjelenő rasszista gyűlölettel és diszkriminációval kapcsolatban” írta meg hírében az NPR. Roy Austin korábban Obama adminisztrációjában dolgozott, ezentúl a Facebook „polgárjogi igazgatóhelyettese” lesz. 

Az ellenőröknek számos feladata lesz a jövőben, például jelezni a Facebook irányába, hogy tegyen többet a gyűlöletkeltő beszéd megakadályozására platformján, és szigorúbb büntetéseket szabjon ki azoknak a felhasználóknak, akik a vállalati normákat sértő tartalmakat tesznek közzé – áll a cikkben. 

A neokohn írása beszámol arról is, hogy a Facebook ügyvezető igazgatója, Sheryl Sandberg hétfőn a The Guardiannak közölte, hogy Trump fiókja „felfüggesztve marad a beiktatásig, és talán tovább is.” 

Sandberg a Reuters-nek hozzátette, hogy „a cégnek nincs arra irányuló terve, hogy feloldja Trump fiókjainak tiltását, és hogy örül, amiért a Facebook ezt az utat választotta”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nuttika
2021. január 16. 11:59
Eddig nem arról volt szó, hogy semlegesek, kiállnak a szólásszabadság mellett, nem avatkoznak bele az országok politikájába és nem diszkriminálnak senkit? Ja még is? Persze az nem számít, hogy hazudoznak össze-vissza és engem, mint konzervatívot diszkriminálhatnak. Ha néger BLM antifa lennék, nem lenne gond.
Mátyás01
2021. január 16. 11:02
Ha egy állam törvényeit nem lehet rákényszeríteni a magáncégekre, akkor állami szerverparkokat kell létrehozni, amire az állam törvényei vonatkoznak. Ezeken bárki bármilyen közösségi oldalt létrehozhat és üzemeltetheti, amíg betartja a törvényeket.
Rocktoberi
2021. január 15. 23:56
Nekünk a szocialista múlt miatt nem sok újdonság van abban, hogy cenzúrázzák a nyilvánosságot és, hogy az miként működik. Nyugaton meg majd megszokják. A furcsa csak az, hogy a jelek szerint ez ott széles tömegeknek tetszik. Bamba népség.
egyvilág
2021. január 15. 20:32
A nép és a sajtó pártosságáról: https://egyvilag.hu/korabbiuzenetek/PT102_2020-04-30.shtml#partatlansag
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik