Visszakaphatja a református egyház az Ódry-színpadot

2021. január 14. 20:18
A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumi vezetése visszaszolgáltatná eredeti tulajdonosának a Vas utca 2/C alatt található épületrészt, amely jelenleg az Ódry Színpadot is magában foglalja – értesült a Magyar Nemzet. 

A Vas utca 2/C házszám alatt álló épületet 1943-ban, a Horthy-korszakban adták át a Keresztyén Ifjúsági Egyesület Nemzeti Szövetségének új székházaként, és a háború évében, december 5-én szentelte fel Ravasz László püspök.

Az ingatlan eredetileg a protestáns helyőrségi templomnak is helyet adott. Ennek az egyházi egyesületnek köszönhető az első itthoni cserkészcsapat megalapítása, valamint 18 katonaotthont, táborokat, kollégiumokat, könyvkiadót is fenntartott, valamint népfőiskolákat is szervezett. Átadása után alig 7 évvel az épületet államosították, az egyesületet feloszlatták. 

Ma ismert nevet átalakítását követően, 1959. február 19-én nyerte el és nyitotta meg kapuit az Ódry Árpádról elnevezett színpad, mely a legutóbbi időkig volt a Színház- és Filmművészeti Egyetem tulajdona. Az új tervek szerint azonban az Egyetem új campusra költözik, melynek megépüléséig ideiglenes helyszínen indul meg az oktatás, így a régi ingatlant már nem fogják többé oktatási célokra használni. Jelenleg előrehaladott tárgyalások folynak a régi épület hasznosításával kapcsolatban az egyetemet vezető kuratórium és a Magyarországi Református Egyház képviselői között.

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A közelben két református gyülekezet van. A Kalvin téri és a Fasori. Ilyenkor mindig az a kérdés, hogy hívővel meg lehet-e tölteni Isten Házát ( más szóval elegen lesznek-e egy aktív egyházi, közösségi élethez, de ezt a Püspök biztos felméri)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés