Tíz éve zsákutcában

2021. január 12. 15:13

Tibor Tamás
Népszava
Vérlázító javadalmazásban részesülnek a magyar profi labdarúgók.

„A mögöttünk hagyott több mint egy évtized, azaz a Fidesz országlása által fémjelzett időszak tovább növelte a magyar sportot korábban is jellemző aránytalanságokat, torzulásokat, a mindent felülíró kirakat-központúságot. E terület ezidáig soha nem részesült a mostanihoz hasonló mértékű, gyakran furmányosan takargatott – közvetlen és közvetett – költségvetési és egyéb támogatásban.

Az ideirányuló-irányított közpénzek nagyságrendjét, ordító belső aránytalanságát a labdarúgás hazai élvonalába követelmények és számonkérés nélkül zúdított, soha meg nem térülő összegekkel lehet a legjobban illusztrálni. Annál is inkább, mert ez súlyos következményekkel járt és jár a testkultúra fontosabb, hagyományosan mostohán kezelt területein. Tucatszám épültek és épülnek az adófizetők pénzéből az év tizedrészében sem funkcionáló, egyre szerényebb látogatottságú és bevételű stadionok, amelyek folyamatos őrzése, állagmegóvása, alapüzemeltetése a valódi üzleti bevételek említésre sem érdemes nagyságrendje miatt mind komolyabb anyagi terhet jelentenek a fenntartóknak, végső soron a magyar adófizetőknek.

Ne feledkezzünk meg arról a szűk, többnyire nagyon kormányközeli kivitelező-vállalkozói körről sem, akiknél, amelyeknél lecsapódik eme túlméretezett, indokolhatatlan elsőbbséget élvező beruházások sok százmilliós haszna. Nemzetközi példákból is ismeretes, hogy egyáltalán nem megvetendők az itt realizálható extra bevételek. Szakember, ellenőr legyen a talpán, aki nálunk meri és képes is megítélni a szükséges mennyiségeket, mértékeket és a korrekt árakat. Legyen szó földmunkáról, cementről, vasbetonról, a szállítási költségekről, a környezet kármentesítéséről – hogy egyebekről, például a korrekt működtetési-üzemeltetési kiadásokról ne is beszéljünk.

A magyar átlagjövedelmeket és a hazai futball objektív mércével mért teljesítményét (pl. nemzetközi eredményesség, jegybevétel, topbajnokságokba szerződött magyar labdarúgók száma) figyelembe véve vérlázító javadalmazásban részesülnek a magyar profi labdarúgók. Állítólag volt-van magyar másodosztályban szereplő játékos, aki több mint havi – nem évi! - bruttó hét milliót kapott-kap, számlázott-számláz a jó esetben átlag heti húszórás »munkájáért«.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ugyanezt akartam írni, akkor legyél profi labdarúgó, és megtudod, és lesz neked is pénzed.
A magyar futball éppen ezért, a torz és leépített, igazságtalan kacsintgatós Kádár-stílus miatt omlott össze:
Lopj, de csak annyit, ne legyen feltűnő!
Ez indította el a züllést.
ha azt írja ez a mókus, hogy követelményrendszer, minőség-ellenőrzés nélkül felelőtlenség az akadémiákra pénzt költeni, abban viszont igaza LETT VOLNA.
De ez ennek a szocializációnak magas.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés